0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na nákup s kalkulačkou

Na nákup s kalkulačkou
sdílet:
Byli jste zvyklí kupovat mouku po kilech, máslo po 250 g gramech a tabulku čokolády po 100 g? Zapomeňte na zvyky a začněte pozorně číst obaly. Evropská unie totiž umožnila výrobcům, aby dodávali potraviny v jiných než v klasických baleních, na která jste byli po léta zvyklí. S novými pravidly hry tak už nebudete mít jistotu, že ten velký balík cukru váží 1 kg, protože tomu tak přeci vždy bylo.

Doposud byla pravidla balení (respektive hmotnosti balení) určitých druhů potravin jasně daná. Mouku jsme mohli nakupovat pouze v balení 0,5 kg, 1 kg, 1,5 kg, tedy vždy v půlkilových násobcích. Máslo, těstoviny, cukr a další na tom byly podobně. Od této gramáže se výrobce mohl odchýlit jen v případě, že se jednalo o ustálenou praxi takto výrobek prodávat. Jinak musel dodržovat předepsanou hmotnost výrobku. To vše skončilo 11. dubna.

Směrnice Evropské unie všechna tato pravidla zrušila. Výrobci si nyní mohou sami rozhodnout, v jakých baleních budou potraviny vyrábět. Je tedy dost dobře možné, že se dočkáme 400g balení mouky nebo 150g balení másla. Nabízí se otázka, jak se se změnou gramáže změní obal a cena. Budeme si zkrátka muset pohlídat, zda výrobek se změnou gramáže nezdražil a která gramáž je vlastně nejlevnější.

Možná to jsou jen zbytečné obavy a výrobci nám v obchodech příliš velký zmatek neudělají. Ať tak či onak, ostražitosti není nikdy dost. Ve velkých obchodech to bude snazší, stačí číst obaly a porovnávat jednotkovou cenu, kterou prodejce musí u výrobků uvádět. I tato povinnost, kterou prodejci mají již od našeho vstupu do EU, má však výjimky. Netýká se např. prodejen s plochou menší než 400 m², u prodeje s obsluhou či u prodejních automatů.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit