Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Národní tým kuchařů a cukrářů míří na světovou soutěž

Národní tým kuchařů a cukrářů
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Po zhruba ročním trénování v Národním zemědělském muzeu se národní tým chystá na gastronomickou soutěž v Singapuru. Zde změří své síly s jinými týmy. Čekají je soupeři z Asie (singapurský tým dokonce vyhrál poslední kuchařskou olympiádu) a Tichomoří.

Soutěž se bude odehrávat ve dnech od 24. do 27. dubna a náš český tým bude soutěžit ve dvou disciplínách. Hned 24. dubna nastoupí kuchaři k první disciplíně, kterou je příprava tříchodového menu pro 85 osob. Vařit ho bude šest kuchařů a čas je omezený. Připravit kompletní honosné menu musí stihnout za pět hodin.

Druhá disciplína je kuchařské a cukrářské umění, kdy tým prezentuje teplé pokrmy podávané za studena. Zadání je široké – pětichodové menu, tři předkrmy, lakto-ovo menu, osmiporcová mísa, finger foods a další. K této disciplíně tým nastoupí 26. dubna.

Soutěžní menu

Menu, které tým připraví na soutěži v Singapuru, čítá tři chody a je inspirované pokrmy připravovanými v období první republiky (1918–1938). Nese název Restaurace národů. „Tehdejší gastronomie byla nesmírně bohatá. Objevovaly se v ní suroviny tuzemské i světové. Patrné v ní byly vlivy francouzské, rakouské i italské gastronomie. I přesto byla česká gastronomie řazena mezi nejlepší světové kuchyně,“ říká manažer AKC Tomáš Popp a odkrývá jednotlivé části menu.

  • Předkrm: Terina z halibuta a královského kraba, koláček z uzeného halibuta, raviola ze žluté řepy a crème fraîche, topinamburové pyré, salátek z fenyklu a řapíkatého celeru, račí omáčka
  • Hlavní jídlo: Telecí svíčková pečená na nízkou teplotu, smažený telecí brzlík, pečený vepřový bůček v těstě filo, květákové pyré, zeleninová sedlina, espuma z foie gras, zelenina pošírovaná v másle
  • Dezert: Kostka z čokolády a maracuji, čokoládové pâte a choux plněné banánovým krémem, ganache z hořké čokolády, zmrzlina z manga, maracuji a banánu, maracujová espuma

Na servisu záleží

Stejně jako menu je i prezentace kuchařského a cukrářského umění inspirovaná obdobím první republiky. Tým vybral suroviny a úpravy typické pro nejslavnější období národní gastronomie.

Český kubismus v designu a architektuře

Prezentace kuchařského a cukrářského umění byla vytvořena speciálně pro gastronomické soutěže v Singapuru a Lucembursku. Navrhlo ji Industry studio, NAIF design ve spolupráci s Premium Gastro. Talíře jsou vyrobeny z betonu. Jedná se o inspiraci slavnou českou érou kubismu v architektuře i designu.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Jde o tým špičkových českých šéfkuchařů a cukrářů. Ctí tradice našeho řemesla, ale stále se učí a vaří podle posledních trendů. Pravidelně se účastní světových kulinářských soutěží. Tento tým funguje od roku 2010 a má za sebou úspěšné prezentace v Singapuru, Stuttgartu, Luxembourgu, olympiády v Erfurtu. Opírá se o zázemí nejsilnější kuchařské stavovské organizace – Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

pracovní porada Národního týmu kuchařů a cukrářů

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Podívejte se, kdo tvoří český reprezentační tým.

  • Jan Horký – kapitán, Master Chef Compass Group
  • Martin Svatek – šéfkuchař hotelu Nautilus, Tábor
  • Patrik Bečvář – šéfkuchař francouzské restaurace Obecní dům, Praha
  • Norbert Hojda – šéfkuchař restaurace Hospoda domov, Liberec
  • Pavel Minář - šéfkuchař a odborný gastronomický poradce
  • Martin Pudil - šéfkuchař hotelu Dvořák, Tábor
  • Petr Vlásek - šéfkuchař restaurace Avantgarde v Praze
  • Pavlína Klopfštoková - vedoucí učitelka odborného výcviku SŠŘaS Děčín
  • Helena Fléglová - šéfcukrářka Café Dallucci, Praha
  • Iva Roháčová - majitelka cukrárny Timinka, Kladno
  • Tomáš Popp – manažer týmu
  • Kateřina Štěpánková - manažerka mezinárodní spolupráce

Držíme palce!

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč