0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Národní tým kuchařů a cukrářů míří na světovou soutěž

Národní tým kuchařů a cukrářů
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Po zhruba ročním trénování v Národním zemědělském muzeu se národní tým chystá na gastronomickou soutěž v Singapuru. Zde změří své síly s jinými týmy. Čekají je soupeři z Asie (singapurský tým dokonce vyhrál poslední kuchařskou olympiádu) a Tichomoří.

Soutěž se bude odehrávat ve dnech od 24. do 27. dubna a náš český tým bude soutěžit ve dvou disciplínách. Hned 24. dubna nastoupí kuchaři k první disciplíně, kterou je příprava tříchodového menu pro 85 osob. Vařit ho bude šest kuchařů a čas je omezený. Připravit kompletní honosné menu musí stihnout za pět hodin.

Druhá disciplína je kuchařské a cukrářské umění, kdy tým prezentuje teplé pokrmy podávané za studena. Zadání je široké – pětichodové menu, tři předkrmy, lakto-ovo menu, osmiporcová mísa, finger foods a další. K této disciplíně tým nastoupí 26. dubna.

Soutěžní menu

Menu, které tým připraví na soutěži v Singapuru, čítá tři chody a je inspirované pokrmy připravovanými v období první republiky (1918–1938). Nese název Restaurace národů. „Tehdejší gastronomie byla nesmírně bohatá. Objevovaly se v ní suroviny tuzemské i světové. Patrné v ní byly vlivy francouzské, rakouské i italské gastronomie. I přesto byla česká gastronomie řazena mezi nejlepší světové kuchyně,“ říká manažer AKC Tomáš Popp a odkrývá jednotlivé části menu.

  • Předkrm: Terina z halibuta a královského kraba, koláček z uzeného halibuta, raviola ze žluté řepy a crème fraîche, topinamburové pyré, salátek z fenyklu a řapíkatého celeru, račí omáčka
  • Hlavní jídlo: Telecí svíčková pečená na nízkou teplotu, smažený telecí brzlík, pečený vepřový bůček v těstě filo, květákové pyré, zeleninová sedlina, espuma z foie gras, zelenina pošírovaná v másle
  • Dezert: Kostka z čokolády a maracuji, čokoládové pâte a choux plněné banánovým krémem, ganache z hořké čokolády, zmrzlina z manga, maracuji a banánu, maracujová espuma

Na servisu záleží

Stejně jako menu je i prezentace kuchařského a cukrářského umění inspirovaná obdobím první republiky. Tým vybral suroviny a úpravy typické pro nejslavnější období národní gastronomie.

Český kubismus v designu a architektuře

Prezentace kuchařského a cukrářského umění byla vytvořena speciálně pro gastronomické soutěže v Singapuru a Lucembursku. Navrhlo ji Industry studio, NAIF design ve spolupráci s Premium Gastro. Talíře jsou vyrobeny z betonu. Jedná se o inspiraci slavnou českou érou kubismu v architektuře i designu.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Jde o tým špičkových českých šéfkuchařů a cukrářů. Ctí tradice našeho řemesla, ale stále se učí a vaří podle posledních trendů. Pravidelně se účastní světových kulinářských soutěží. Tento tým funguje od roku 2010 a má za sebou úspěšné prezentace v Singapuru, Stuttgartu, Luxembourgu, olympiády v Erfurtu. Opírá se o zázemí nejsilnější kuchařské stavovské organizace – Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

pracovní porada Národního týmu kuchařů a cukrářů

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Podívejte se, kdo tvoří český reprezentační tým.

  • Jan Horký – kapitán, Master Chef Compass Group
  • Martin Svatek – šéfkuchař hotelu Nautilus, Tábor
  • Patrik Bečvář – šéfkuchař francouzské restaurace Obecní dům, Praha
  • Norbert Hojda – šéfkuchař restaurace Hospoda domov, Liberec
  • Pavel Minář - šéfkuchař a odborný gastronomický poradce
  • Martin Pudil - šéfkuchař hotelu Dvořák, Tábor
  • Petr Vlásek - šéfkuchař restaurace Avantgarde v Praze
  • Pavlína Klopfštoková - vedoucí učitelka odborného výcviku SŠŘaS Děčín
  • Helena Fléglová - šéfcukrářka Café Dallucci, Praha
  • Iva Roháčová - majitelka cukrárny Timinka, Kladno
  • Tomáš Popp – manažer týmu
  • Kateřina Štěpánková - manažerka mezinárodní spolupráce

Držíme palce!

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit