0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejdůležitější jídlo dne - snídaně

Nejdůležitější jídlo dne - snídaně
sdílet:
Jsou dva typy lidí - ti, co každé ráno s chutí snídají, a ti, kteří snídani bez výčitek vynechají. Pojďme si shrnout důležitost prvního jídla dne i v jaký čas je nejlepší jej konzumovat. Možná se do první skupiny přidáte i vy, zarytí "nesnídači".

Proč a kdy snídat?

Pokud chcete den začínat zdravě, nenahrazujte snídani rychlou kávou. Zatímco spíte, vaše tělo stále spaluje. Jakmile nesnídáte, připravujete svůj organismus o porci energie chybějící během celého dne. Dnešní doba sází na výkon, většina z nás potřebuje fungovat na plné obrátky hned od rána, snídaně by tedy měla neodmyslitelně patřit k ranním rituálům. Jestliže poslední jídlo konzumujete dvě hodiny před ulehnutím k spánku, vaše tělo potřebuje na doplnění energie za noční fungování a pro hladký ranní start až 25 % příjmu denních kalorií. Těm, kdo se ráno neodbývají, lépe funguje centrální nervová soustava, mozek i pohybový aparát. Svaly dostávají ve správných dávkách dostatečnou výživu nejen pro akci, ale i pro rekonvalescenci vždy, když jsou ve stavu odpočinku či relaxace. Ke snídani byste si měli servírovat kromě jídla také ranní rituály, jako třeba četba či popovídání s rodinou. Rozhodně nesnídejte ve stresu a ve stoje, naopak si najděte pár minut pro sebe v klidu, sedě a třeba při četbě novin - nejlépe rubriky nezvedající krevní tlak. 

Odborníci se shodují na tom, že snídat nemusíte v určitý čas, jak se donedávna tvrdilo, tedy kolem sedmé hodiny ranní, ale v čas nařízený vašimi vnitřními hodinami. To znamená, že byste měli během cca měsíce vypozorovat, zda potřebujete jíst do patnácti, třiceti, nebo pětačtyřiceti minut od probuzení. Pozdější termín snídaně už ztrácí smysl, protože tělo začíná fungovat z energetických zásob. Díky tomu si totiž každé další jídlo bude ukládat – jak jinak než do tukových zásob. Velice častým argumentem, proč téměř polovina Čechů nesnídá, je obava, že se začnou rozjídat a budou se následně přejídat celý den. Není tomu tak. Odborníci na výživu se shodují na tom, že pokud si na přípravě a složení snídaně dáte záležet, dodáte tak tělu všechny potřebné látky. Chuť na něco malého a neustálé uzobávání (které má fakticky jen zaplnit energetickou nedostatečnost výživového plánu) se vám díky snídani vyhne. 

Plnohodnotná snídaně a jak na ni

Snídaně by měla obsahovat karbohydráty, které jsou potřebné jako energie pro fungování jednotlivých buněk. Stejně tak dodají sílu prací zatíženému mozku, což je po ránu nezbytné. Kromě toho by měla vyvážená snídaně obsahovat proteiny potřebné  pro udržování svalů v kondici. Jejich nedostatek v jídlech vede k ubývání svalové hmoty a ničí se celkové držení těla. V neposlední řadě by součástí snídaně měl být dostatek tekutin, vitamínů a minerálů. Proč tomu tak je? V noci se člověk hodně potí a spolu s potem z organismu odcházejí nezbytné minerální látky. Doplněním minerálů předcházíte například svalovým křečím.

Jak si tedy připravit dokonalou snídani? Zkuste tu anglickou, která i když se někomu může zdát těžká, obsahuje přesně to, co byste ráno měli sníst, tedy proteiny ve formě slaniny, kvalitních párků i vajec. Pomalé sacharidy v podobě fazolek, v neposlední řadě také zeleninu a džus, obsahující vitamíny i minerály. Černý čaj je jen třešničkou na dortu. Nastartuje metabolismus, dodá vám potřebnou energii pro ranní rozběh. Pozor ale, výborné a zdraví plné mohou být také sladké snídaněSnídaňových menu, která vám budou chutnat, ale také díky nim dodáte tělu vše potřebné, je zkrátka několik.

Nemá však smysl se do jídla po ránu nutit, případně si servírovat jídlo, které vám vyloženě nechutná. Nechutnají vám ovesné vločky? Dejte si místo nich celozrnné pečivo. Nejíte maso? Pak potřebujete proteiny obsažené v luštěninách. Berte snídaně jako zábavnou skládačku a uvidíte, jak skvěle vám do sebe postupně jednotlivé dílky zapadnou. Není nic příjemnějšího než vědět, že právě snídaní můžete ovlivnit, jaký váš den pro tentokrát bude. Dobrou chuť.

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč