Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší tuzemská piva: Medium, Mušketýr a Břežňák

sklenice piva
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Do Tábora se minulý týden sjeli milovníci piva. Probíhal tu totiž už 19. ročník Reprezentačních slavnosti piva a minerálních vod. Na akci, která patří k největším v tuzemsku, soutěžilo o Českou pivní pečeť rekordních 67 pivovarů s 300 pivními vzorky.  Slavnosti, které až na Plzeňský Prazdroj neignoruje prakticky žádný významný ani malý český pivovar, letos přilákaly i pět pivovarů ze Slovenska a po jednom z Polska a Belgie. Degustátoři z řad sládků a výrobních ředitelů vybírali ta nejlepší piva z výčepních piv, ležáků, kvasnicových piv a speciálů.

Známé pivovary i malí výrobci piv mezi sebou soutěžili ve 13 kategoriích. Českou pivní pečeť v hlavní kategorii světlé výčepní pivo získal pardubický Pivovar Pernštejn. Prvenství mezi tmavými výčepními pivy si odvezl slovenský Pivovar Popper, za nejlepší světlý ležák porota vybrala Medium, jedenáctiprocentní pivo z Pivovaru Starobrno.

  • V kategorii tmavý ležák se z úspěchu radoval benešovský Pivovar Ferdinand, nejlepším světlým prémiovým ležákem je Jubilejní ležák z Královského pivovaru Krušovice. Tomu připadl i titul Extra pivní pečeť.
     
  • Tmavým speciálům kraloval Žatec Xantho, světlým Konrad Jocker, který vyrábí Pivovar Hols z Vratislavic. Zlatou pivní pečeť za polotmavé pivo získal Herold Bohemian Granát z březnického Pivovaru Herold.
     
  • První místo v kategorii nealkoholických piv si z Tábora odvezl Pivovar Litovel, který loni vyhrál kategorii světlých výčepních piv. V kategorii piv se sníženým obsahem cukru zvítězil Pivovar Svijany s pivem Fitness. Podruhé také soutěžily pivovary v kategorii kvasnicové pivo. Nejvyšší ocenění poroty v ní získal Hubertus z Pivovaru Hubertus Kácov.
     
  • Odborníci také hodnotili piva z minipivovarů. Porotcům shodně nejvíc chutnala světlá dvanáctka Dobřanská Hvězda a stejnojmenná tmavá čtrnáctka z Pivovaru, Hotelu a Restaurantu Modrá Hvězda v Dobřanech.

V Táboře soutěžily také minerální vody o titul Zlatý český pramen. Mezi přírodními minerálkami zvítězila Brusnianka sýtená a v kategorii ochucených minerálních vod uspěl Excelsior citron.

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...