0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší tuzemská piva: Medium, Mušketýr a Břežňák

sklenice piva
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Do Tábora se minulý týden sjeli milovníci piva. Probíhal tu totiž už 19. ročník Reprezentačních slavnosti piva a minerálních vod. Na akci, která patří k největším v tuzemsku, soutěžilo o Českou pivní pečeť rekordních 67 pivovarů s 300 pivními vzorky.  Slavnosti, které až na Plzeňský Prazdroj neignoruje prakticky žádný významný ani malý český pivovar, letos přilákaly i pět pivovarů ze Slovenska a po jednom z Polska a Belgie. Degustátoři z řad sládků a výrobních ředitelů vybírali ta nejlepší piva z výčepních piv, ležáků, kvasnicových piv a speciálů.

Známé pivovary i malí výrobci piv mezi sebou soutěžili ve 13 kategoriích. Českou pivní pečeť v hlavní kategorii světlé výčepní pivo získal pardubický Pivovar Pernštejn. Prvenství mezi tmavými výčepními pivy si odvezl slovenský Pivovar Popper, za nejlepší světlý ležák porota vybrala Medium, jedenáctiprocentní pivo z Pivovaru Starobrno.

  • V kategorii tmavý ležák se z úspěchu radoval benešovský Pivovar Ferdinand, nejlepším světlým prémiovým ležákem je Jubilejní ležák z Královského pivovaru Krušovice. Tomu připadl i titul Extra pivní pečeť.
     
  • Tmavým speciálům kraloval Žatec Xantho, světlým Konrad Jocker, který vyrábí Pivovar Hols z Vratislavic. Zlatou pivní pečeť za polotmavé pivo získal Herold Bohemian Granát z březnického Pivovaru Herold.
     
  • První místo v kategorii nealkoholických piv si z Tábora odvezl Pivovar Litovel, který loni vyhrál kategorii světlých výčepních piv. V kategorii piv se sníženým obsahem cukru zvítězil Pivovar Svijany s pivem Fitness. Podruhé také soutěžily pivovary v kategorii kvasnicové pivo. Nejvyšší ocenění poroty v ní získal Hubertus z Pivovaru Hubertus Kácov.
     
  • Odborníci také hodnotili piva z minipivovarů. Porotcům shodně nejvíc chutnala světlá dvanáctka Dobřanská Hvězda a stejnojmenná tmavá čtrnáctka z Pivovaru, Hotelu a Restaurantu Modrá Hvězda v Dobřanech.

V Táboře soutěžily také minerální vody o titul Zlatý český pramen. Mezi přírodními minerálkami zvítězila Brusnianka sýtená a v kategorii ochucených minerálních vod uspěl Excelsior citron.

Související články

Nechutná vám pivo v hospodě? Uvařte si své vlastní
  • Zajímavosti

Nechutná vám pivo v hospodě? Uvařte si své vlastní

Ve dnech 18. února a 3. března 2012 se v minipivovaru Slepý krtek v Ujkovicích konají kurzy vaření piva v domácích podmínkách. Naučíte se základní postupy a technologii vaření piva z klasických pivovarnických surovin, tedy ze sladu, chmele...
Pepřové pivo povzbudí vaše trávení
  • Zajímavosti

Pepřové pivo povzbudí vaše trávení

Společnost Heineken představila u příležitosti právě probíhajícího masopustu pepřové pivo – dvanáctistupňový ležák s hustou krémovou pěnou a náležitým řízem. Díky příměsi zeleného pepře pomáhá toto pivo při trávení lahodných, ale trochu...
Dejte si pivo jako křen!
  • Zajímavosti

Dejte si pivo jako křen!

Své brány otevře pivovar v sobotu 15. září od 13 hodin. Celé odpoledne a večer pak budou patřit ochutnávkám zlatavého moku. Čepovat se budou všechna velkobřezenská piva: světlé i tmavé výčepní, Březňák světlý ležák i čtrnáctistupňový světlý...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit