0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Top podnik Grand Restaurant Festivalu 2013? Pražská Essensia

hovezi maso
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Více než stovka nejlepších restaurací podle ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2013 vařila od poloviny ledna do konce února pro hosty, kteří chtěli ochutnat jejich kuchyni za zvýhodněné ceny. Nejvíce jich přišlo do restaurace Essensia v pražském hotelu Mandarin Oriental.

Šéfkuchaři restaurací, které se zapojily do letošního Grand Restaurant Festivalu, dostali jasné zadání – připravit mistrovský kousek, nejlepší jídlo od maminky a farmářský či tradiční pokrm s využitím lokálních surovin od českých dodavatelů. Podniky nabídly sladkovodní ryby z místních sádek, české vyzrálé hovězí, mléčné výrobky z českých biofarem nebo třeba povidla z vlastní zahrádky.

Lákavá asijská kuchyně

Nejvíce návštěvníků obsloužila restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental, za jejímž menu stojí šéfkuchař Jiří Štift. Kromě festivalových chodů hostům nabídla nad rámec zaplacené degustace domácí zázvorový čaj a kořeněný asijský dezert. Její Asií šmrncnuté menu jsme také ochutnali a oceňujeme vyvážené snoubení chutí a bezchybný servis, který nás do restaurace Essensia určitě znovu přiláká. To by ostatně měl být i jeden z cílů Grand Restaurant Festivalu: poznat restaurace, do kterých se rádi znovu vrátíte. Z mimopražských podniků se největší návštěvnosti těšila brněnská La Bouchée, kde podávali například pomalu pečené biojehněčí z moravských Bílých Karpat.

Michelin táhne

Ač to podle počtu hostů nevypadá, největší zájem byl o degustace v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Její šéfkuchař Oldřich Sahajdák byl v minulém roce oceněn jednou michelinskou hvězdou. Degustace do podniku, který proslul precizností přípravy jednotlivých chodů, byly vyprodané během devíti minut od spuštění předprodeje. Nejrychlejší šťastlivci ochutnali menu složené z českých pokrmů inspirovaných noblesní kuchařskou školou Marie B. Svobodové z konce 19. století.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit