Z průzkumu společnosti Incoma GfK vyplývá, že podle spotřebitelů stoupá
kvalita nabízených potravin. Nejlepší kvality podle Čechů dosahuje
pivo, chléb, sýry a minerální vody. Nejhorší je podle spotřebitelů
kvalita levných uzenin a brambor.
Propadly levné uzeniny
S kvalitou nabízeného piva je velmi spokojeno 66 procent dotazovaných. Levné uzeniny jsou velmi dobré jen podle 16 procent kupujících. Druhé nejhorší hodnocení patří bramborám. Jako velmi dobrou jejich kvalitu označilo 22 procent lidí.
Kvalita nabízených potravin podle lidí stoupá
Spotřebitelské hodnocení kvality v roce 2009 dosáhlo v průměru za jeden výrobek ‚indexu kvality‘ 116,6. To je téměř devítinásobek indexu z roku 1988. Spotřebitelské hodnocení kvality závisí na subjektivních pocitech kupujících.
Lidé se rozhodují spíše podle kvality
Podle průzkumu se lidé při nákupu potravin rozhodují více podle kvality než podle ceny potravin. Kvalitu označila jako důležitější hledisko rovná polovina nakupujících, podle úrovně cen nakupuje 47 procent zákazníků.