Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nepodceňujte pitný režim

pití vody
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Spousta lidí je posedlá zdravou stravou, ale mnohdy zapomínají, že pití je stejně důležité jako jídlo. Je smutným faktem, že většina dospělých pije příliš málo. Věděli jste, že bez jídla člověk přežije přibližně měsíc, zatímco bez pití pouze tři až pět dní?

Proč je tak důležité pít? Nedostatek tekutin se brzy odrazí v krvi, která je z velké části tvořena vodou. Tělo pak nemůže být dostatečně zásobováno živinami, což se záhy projeví na snížené výkonnosti mozku a schopnosti koncentrace.

  • Při nedostatku tekutin hrozí ledvinové kameny, záněty močových cest a trávicí obtíže.
  • Špatný pitný režim se navíc velmi brzy odrazí i na stavu vaší pleti.

Výzkumy ukazují, že pitný režim podceňují především starší lidé – často nemají pocity žízně a neuvědomují si, že pijí příliš málo. Odborníci doporučují denně vypít přibližně 35 ml tekutin na kilo váhy. Nezapomínejte, že pokud je léto, držíte dietu nebo trpíte horečnatým či průjmovým onemocněním, měli byste příjem tekutin zvýšit!

Vody není nikdy dost

Ke každému jídlu patří pití! Pokud budete dodržovat toto jednoduché pravidlo, vyhnete se nejhoršímu. K obědu, večeři či snídani si určitě nápoj dáte, ale sáhněte si do svědomí – pijete, když svačíte?

Dobrá vůle je pěkná, ale jako cesta ke správnému pitnému režimu bohužel nestačí. Abyste na pití nezapomínali, mějte lahev s pitím doma, na pracovišti či během volnočasových aktivit vždy po ruce.

Alkohol vašemu pitnému režimu příliš nepomůže, odvodňuje a zbavuje tělo minerálních látek – proto míváme při kocovině velké pocity žízně. Pokud jste to s alkoholem přehnali, nejlepším lékem na dehydrataci je minerálka či stolní voda.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...