0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nové trendy: Zkuste si kávu připravit jinak, objevíte její nové chutě

příprava kávy
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Možná jste nikdy neslyšeli pojmy jako aeropress, chemex, vakuum pot nebo cold brew. Pokud ne, vězte, že jde o alternativní způsoby přípravy kávy. Pojďme se podívat, v čem se liší, jak výsledná káva chutná a co všechno k tomu potřebujeme.

Aeropress

Tento jednoduchý, přesto důmyslný přístroj na přípravu kávy, byl představen v roce 2005 Alanem Adlerem, prezidentem společnosti Aerobie. Aeropress kombinuje hned několik výhod.

  • Je snadno přenosný, téměř nerozbitný a také velice lehký, takže si svou oblíbenou kávu připravíte kdekoliv.
  • Příprava kávy v aeropressu je rychlý a snadný způsob, jak získat delikátní kávu. Do nápoje se rychlým filtrováním nestihnou dostat nežádoucí chutě. Za krátký čas tak dostanete jedinečnou dávku kávy, která si zachová široké spektrum chutí.
  • Chuťově nelze očekávat espresso z kávovaru, jemnější mletí spolu s tlakem vám však dává možnost vychutnat plnou chuť (intenzivnější než například z dripperu).
  • Aeropress nabízí variabilitu, jak velký šálek kávy si připravíte, či jaký způsob přípravy zvolíte, experimentům je přímo nakloněn. Snadno se udržuje.

příprava kávy v aeropressu

Jak si kávu v aeropressu připravit? Existují dva základní postupy: 

  • První způsob radí umístit filtr směrem dolů, druhý způsob naopak nahoru (reverzní metoda).
  • Druhý postup dává kávě možnost louhování, tedy intenzivnější chuti. K přípravě potřebujete papírový filtr, který před použitím propláchněte horkou vodou. Propláchnout je třeba také samotný hrnek, aby se v něm káva hned nezchladla.
  1. Kávová zrna namelte na hrubost písku (stejně jako do moka konvičky), budete jich potřebovat 15 až 20 gramů (6 gramů kávy na 100 ml). S mletím však můžete experimentovat a hledat vlastní hrubost, obecně však lze říct, že čím jemnější namletí, tím kratší je třeba doba extrakce.
  2. Vodu uvařte na 93 – 95 stupňů Celsia. Doporučujeme mletou kávu zalít nejprve 50 ml vody a nechat 30 vteřin předextrahovat.
  3. Poté krouživými pohyby zalijte aeropress a kávu promíchejte. Nasaďte propláchnutý filtr a extrahujte dalších 30 vteřin, poté 30 vteřin stlačujte píst.

Příprava kávy v aeropressu zabere zhruba 2 minuty, poté aeropress pouze propláchnete a můžete si vychutnat opravdu kofeinovou delikatesu.

Chemex

Chemex připomíná skleněnou baňku tvarem podobnou přesýpacím hodinám. Sklo je doplněno o dřevěný prstýnek, který supluje rukojeť a chrání tak prsty před popálením. Filtrovaná káva tak znovu získává své místo v kavárnách a domácnostech.

  • Chemex představil světu v roce 1941 německý chemik Peter Schlumbohm. O chemxu tvrdil, že i naprostý trouba s jeho pomocí připraví opravdu dobrou kávu. Jistě však netušil, že se chemex zapíše do světa kávového požitkářství díky své levné pořizovací ceně i materiálu, který nijak nemění výslednou chuť kávy.

příprava kávy s chemexem

Příprava kávy v chemexu je snadná.

  1. Kávu namelte na větší hrubost, aby strukturou připomínala cukr krystal. Filtrační papír, nezbytný pro přípravu v chemexu, přiléhá k hladkému sklu, výluh tak protéká pouze spodní částí filtru, potřeba je tedy hrubší struktury. Potřebovat budete cca 38 gramů namleté kávy nasypané do propláchnutého filtru i konvičky.
  2. Kávu spařte cirka 50 ml vody o teplotě 95 stupňů. Až opadne pěna a káva vykvete, krouživými pohyby (jako u přípravy aeropressu) ji přelijte 600 ml horké vody. Extrakce bude trvat přibližně 4 minuty.

Papírový filtr i se sedlinou lze kompostovat. Káva z chemexu je plná intenzivní chuti. Pěnu jako u espressa však nečekejte, oleje z kávových zrn se zachytily ve filtru. 

V60 dripper

Japonská firma Hario známá kvalitními mlýnky na kávu přišla se designovou skleněnou nádobkou, dripperem označeným jako V60. Sklenice se zúženým hrdlem umožňuje zasadit do horní části filtr s namletou kávou, přes který se překape horká voda. 

  • První prototyp V60 vznikl v roce 1980 v Tokiu, a snažil se přípravu kávy zjednodušit i zrychlit. Současná podoba dripperu V60 se zrodila až mnoho let poté, v roce 2004.
  • Oproti původnímu prototypu má větší otvor ve svém středu a také žebrování drážek po celém povrchu.
  • Název V60 dává dripperu úhel, který svírá papírový filtr.
  • Nevyrábějí pouze skleněné drippery, k dostání jsou i levnější plastové, stylové měděné či keramické.

příprava kávyve v dripperu

Postup přípravy s V60 je velice podobný chemexu i aeropressu. Rozdíl je však ve filtru, který by měl být tenčí. Pro V60 je také účinné použít konvičku s labutím krkem, která umožní zalévat ve správném směru a pomaleji.

Potřebovat budete pro menší dripper V60:

  • 17 až 30 gramů kávy namleté najemno 
  • papírový filtr
  1. Hrníček, do kterého bude kávu servírovat, prolijte horkou vodou.
  2. Filtr umístěte do trychtýře, nasaďte na hrníček a přidejte kávu.
  3. Pomalu zalévejte vodou o 90 stupních, krouživými pohyby směrem ke středu filtru.
  4. Nechte protéct veškerou vodou do hrnečku, zabere to 3 minuty. Skleněný i plastový dripper V60 můžete omývat i v myčce.

Vacuum pot

Říká se mu také kávový sifon, jeho využití je populární i pro svůj netradiční vzhled. Příprava kávy je pomocí vacuum potu podobná chemickému pokusu. Funguje na principu dvou skleněných baněk umístěných nad sebou.

  • Spodní nádobu ohřívá kahan, díky čemuž stoupá vodní pára do baňky nahoře, kde se smísí s kávou. Po zahřátí se kahan odebere a hotová káva chladnutím překape dolů do spodní baňky. Díky kávovému kouzlu a fyzikálním zákonům zůstane sedlina v horní baňce.
  • Pro přípravu kávy v kávovém sifonu potřebujete vedle tohoto originálního přístroje ještě kávové filtry – bavlněné či papírové.

Návštěva bude z takové podívané jistě nadšena, a vy budete svědky každodenního kofeinového kouzla. Výsledná káva má plnou chuť, vyniknou v ní všechny chuťové i barevné tóny. Údržba chemexu je velice snadná a nenáročná, stačí ho pouze propláchnout.

Cold brew

Nemáme na mysli zapomenutý hrníček ranní kávy, který objevíte, když se večer vrátíte z práce. Cold brew přináší osvěžení, a přesto intenzivní chuť.

  • Silný chuťový zážitek přináší extrakce kávy ve studené vodě, která by měla probíhat alespoň 12 hodin. Z naší zkušenosti je však lepší vydržet 16 hodin, výsledek za to stojí.
  1. Namelte kávu nahrubo, zalijte ji studenou vodou a v zavařovací sklenici ji umístěte do lednice.
  2. Po uplynutí doby je hotovo, kávu lze přefiltrovat například ve french pressu.

V chuti se cold brew vyznačuje větší sladkostí, nižší aciditou a ovocnými až čokoládovými tóny. Stačí přidat pár kostek ledu a skvělý letní kávový drink je na světě.

ledová káva cold brew

Chuť výsledné kávy také závisí na kvalitě kávových zrn. Který ze způsobů přípravy kávy vás nejvíce zaujal, překvapil či nadchl? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích pod článkem.

Použité fotografie: Goran IvosNajib Kalil, Andrew WelchSteve Tsang: Unsplash

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč