Vyhlášené gurmánské speciality moravského kraje můžete ochutnat na mikulovském gourmet festivalu, který se koná od 31. května do 3. června 2012. Hlavním cílem multikulturního festivalu je moderní návrat k tradiční moravské kuchyni snoubené s těmi nejlepšími víny z Pálavských vrchů a nedalekých Novosedel. Letošní již třetí ročník se nese v duchu historie pěti národů dříve obývajících tento kraj. Moravané, Habáni, Rakušané, Němci a Židé, kteří ve městě pod Pálavou žili, využívali pro přípravu svých pokrmů pouze místní čerstvé suroviny z úrodného vinařského Jihomoravského kraje. O totéž se letos pokusí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Česká kuchařská špička v čele s kuchařem Miroslavem Husákem, Janem Horkým nebo Petrem Vlasákem připraví moravské pokrmy v lehké, moderní verzi z klasických surovin od místních prodejců a dodavatelů.
Festivalové tříchodové menu bude nabízet pět vyhlášených mikulovských restaurací – Hotel Eliška, Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Zámecká restaurace a Restaurace Aquarium Relax. Na chuťové buňky návštěvníků čekají takové gastronomické speciality, jako je candát na chřestovém ragú, uzený kapr na jelítku, roláda z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem, kachní prso sous vide na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem nebo teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.
Přesný program festivalu, který začíná již 31. května 2012, najdete na www.mgf2012.cz. V pestré festivalové nabídce najdete i degustace vín, zajímavé přednášky o snoubení čokolády a červeného vína, poznávání vůní nebo prezentaci doutníků. Pro doplnění atmosféry tradiční jižní Moravy se postará jak jinak než cimbálová muzika.