Ochutnejte kulinářské poklady pěti národů

sdílet:
Vybraní kuchařští mistři, moravské pokrmy a genius loci historického města Mikulov. To vše přináší Mikulov gourmet festival.

Vyhlášené gurmánské speciality moravského kraje můžete ochutnat na mikulovském gourmet festivalu, který se koná od 31. května do 3. června 2012. Hlavním cílem multikulturního festivalu je moderní návrat k tradiční moravské kuchyni snoubené s těmi nejlepšími víny z Pálavských vrchů a nedalekých Novosedel. Letošní již třetí ročník se nese v duchu historie pěti národů dříve obývajících tento kraj. Moravané, Habáni, Rakušané, Němci a Židé, kteří ve městě pod Pálavou žili, využívali pro přípravu svých pokrmů pouze místní čerstvé suroviny z úrodného vinařského Jihomoravského kraje. O totéž se letos pokusí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Česká kuchařská špička v čele s kuchařem Miroslavem Husákem, Janem Horkým nebo Petrem Vlasákem připraví moravské pokrmy v lehké, moderní verzi z klasických surovin od místních prodejců a dodavatelů.

Festivalové tříchodové menu bude nabízet pět vyhlášených mikulovských restaurací – Hotel Eliška, Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Zámecká restaurace a Restaurace Aquarium Relax. Na chuťové buňky návštěvníků čekají takové gastronomické speciality, jako je candát na chřestovém ragú, uzený kapr na jelítku, roláda z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem, kachní prso sous vide na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem nebo teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.

Přesný program festivalu, který začíná již 31. května 2012, najdete na www.mgf2012.cz. V pestré festivalové nabídce najdete i degustace vín, zajímavé přednášky o snoubení čokolády a červeného vína, poznávání vůní nebo prezentaci doutníků. Pro doplnění atmosféry tradiční jižní Moravy se postará jak jinak než cimbálová muzika.

Připravila Irena Vaňková

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit