0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte kulinářské poklady pěti národů

Ochutnejte kulinářské poklady pěti národů
sdílet:
Vybraní kuchařští mistři, moravské pokrmy a genius loci historického města Mikulov. To vše přináší Mikulov gourmet festival.

Vyhlášené gurmánské speciality moravského kraje můžete ochutnat na mikulovském gourmet festivalu, který se koná od 31. května do 3. června 2012. Hlavním cílem multikulturního festivalu je moderní návrat k tradiční moravské kuchyni snoubené s těmi nejlepšími víny z Pálavských vrchů a nedalekých Novosedel. Letošní již třetí ročník se nese v duchu historie pěti národů dříve obývajících tento kraj. Moravané, Habáni, Rakušané, Němci a Židé, kteří ve městě pod Pálavou žili, využívali pro přípravu svých pokrmů pouze místní čerstvé suroviny z úrodného vinařského Jihomoravského kraje. O totéž se letos pokusí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Česká kuchařská špička v čele s kuchařem Miroslavem Husákem, Janem Horkým nebo Petrem Vlasákem připraví moravské pokrmy v lehké, moderní verzi z klasických surovin od místních prodejců a dodavatelů.

Festivalové tříchodové menu bude nabízet pět vyhlášených mikulovských restaurací – Hotel Eliška, Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Zámecká restaurace a Restaurace Aquarium Relax. Na chuťové buňky návštěvníků čekají takové gastronomické speciality, jako je candát na chřestovém ragú, uzený kapr na jelítku, roláda z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem, kachní prso sous vide na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem nebo teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.

Přesný program festivalu, který začíná již 31. května 2012, najdete na www.mgf2012.cz. V pestré festivalové nabídce najdete i degustace vín, zajímavé přednášky o snoubení čokolády a červeného vína, poznávání vůní nebo prezentaci doutníků. Pro doplnění atmosféry tradiční jižní Moravy se postará jak jinak než cimbálová muzika.

Připravila Irena Vaňková

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit