Ochutnejte nasi goreng, národní jídlo Indonésanů

Nasi goreng
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Ať už zavítáte na Bali nebo jiný indonéský ostrov, všude narazíte na pokrm s názvem nasi goreng. V hotelech ho servírují i ke snídani. Co nasi goreng znamená a čím si pokrm získal přízeň po celém světě?

Oblíbili si ho Indonésané, Srílančané i Singapurci. Vaří se v hotelech, restauracích i pouličních stáncích. Jde o velmi jednoduchý pokrm, avšak neskutečně chutný. Nasi goreng v překladu znamená smažená rýže.                                             

Co patří do nasi goreng?

Není smažená rýže jako smažená rýže. V našich končinách najdeme smaženou rýži na menu čínských i vietnamských restaurací, avšak od té indonéské se vzhledem i chutí liší.

  • Indonésané totiž do smažené rýže přidávají sladkou sójovou omáčku kecap manis a krevetovou pastu.
  • Rovněž ji kombinují s vaječnou omeletou nakrájenou na tenké plátky, která se následně do rýže přimíchává.
  • Někdy vaječnou omeletu nahrazují klasickým volským okem, které se na smaženou rýži jen tak položí.                                                       

V Indonésii stojí nasi goreng pár korun. V restauracích u nás je sice o něco dražší, ale zoufat nemusíte. Nasi goreng si vyrobíte i v pohodlí vašeho domova.                                                       

Co k přípravě potřebujete?

  • 3 hrsti dlouhozrnné rýže, např. jasmínové
  • 3 lžíce slunečnicového oleje                    
  • 1 velkou cibuli                                 
  • 3 stroužky česneku                         
  • 1 lžíci krevetové pasty (seženete v asijských obchodech)                  
  • 1 lžíci sambal oelek (rovněž seženete v asijských obchodech)
  • 200 g kuřecích prsou                                 
  • 3 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka)
  • 1 lžíce klasické sójové omáčky                             
  • 1/2 mrkve                              
  • 1/4 čínského zelí                              

Na servírování:                               

  • volské oko                            
  • omeleta
  • hrst jarní cibulky nasekané najemno nebo hrst čerstvého koriandru
  • limetová šťáva                                   

Jak postupovat?                              

  1. Nejprve si uvařte rýži podle návodu uvedeného na obalu. Většinou na jeden hrnek rýže potřebujete tři hrnky vody. Vařte 15 minut do měkka a pak sceďte.
  2. Následně nakrájejte najemno cibuli, česnek rozmačkejte. Máte-li rádi ostrá jídla, můžete si nadrtit jednu chilli papričku.
  3. Mrkev nebo čínské zelí také nakrájejte na jemné proužky. Maso pokrájejte na nudličky.
  4. Do pánve vhoďte cibuli, česnek, přidejte omáčku sambal oelek, chilli papričky a krevetovou pastu. Vše dobře rozmíchejte.
  5. Ke směsi přidejte nakrájené kuře a  lžíci kecap manis.
  6. Jakmile máte uvařenou rýži, nechte ji chvíli vychladnout a pak ji přidejte k omáčce a masu.
  7. Nakonec přidejte lžíci klasické sójové omáčky a ještě dvě lžíce kecap manis. Jakmile bude kuřecí maso dostatečně propečené, můžete směs z plotýnky sundat.
  8. Nasi goreng servírujte s volským okem nebo omeletou a s nasekanou jarní cibulkou nebo koriandrem, mrkví a zelím. Na závěr lze nasi goreng jemně pokapat čerstvou limetovou šťávou.                                 

 

Související recepty

Nasi goreng

Bohatá verze tradiční indonésko-malajské ,smažené ...

Související články

5 večeří: asijské rychlovky
  • Tipy a triky

5 večeří: asijské rychlovky

Zahřejte se recepty, ke kterým nás inspirovala asijská kuchyně. Vybrali jsme pro vás pět jídel, která budete chtít jíst pořád. Jsou plná barev a vůní. ...
6 asijských omáček, které byste měli ochutnat
  • Novinky a zajímavosti

6 asijských omáček, které byste měli ochutnat

Jako první se vám možná vybaví sójová omáčka, která se v české kuchyni poměrně rychle adaptovala. Pokud váš výčet omáček z Asie začíná i končí právě u „sójovky“, rádi bychom vám rozšířili obzory o dalších 6 sosů, které by vám...
Koření kari, král evropských indických pokrmů
  • Novinky a zajímavosti

Koření kari, král evropských indických pokrmů

Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari. Většina z nás má doma na poličce určitě jednu kořenku s nápisem kari nebo curry. Ale víte, co ve skutečnosti...
Indický dhal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?
  • Novinky a zajímavosti

Indický dhal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?

Tradiční indická kuchyně, to jsou záhadná koření, pálivé omáčky, omamné vůně… a čočka. Právě ta se v Indii řadí mezi nejčastější potraviny, které vám rodilí obyvatelé připraví na tisíc způsobů. Místní specialitou je také proslulý indický...
Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit