0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte slavné zahraniční krémové dorty

38639
ZDROJ: 38639
sdílet:

Chcete okusit opravdu světový zákusek, ve kterém se snoubí lehké či vláčné těsto s neodolatelným krémem? Cestujte s námi do Norska, USA, viktoriánské Anglie či na Jamajku a připravte si doma čtyři světově proslulé krémové dorty ještě dnes.

Oblíbený svatební dort s nejasným původem

Pokud se v USA na svatebním menu objeví Lady Baltimore, nejedná se o žádnou tanečnici či nezvanou tetičku, řeč je o neodolatelném zákusku.

  • Dort Lady Baltimore je oblíbený v jižní části USA, kde má také svůj původ. Kdo se však na jeho vzniku podílel, není zcela známo. Nejasnosti tak daly vzniknout řadě legend, které se kolem tohoto několikavrstvého dortu tradují.
  • Nejznámějším příběhem, který tento dezert obestírá, je zasazen do Jižní Karolíny. Jistá Alicia Rhett Mayberry upekla a servírovala dort známému romanopisci a zakladateli westernových románů Owenu Wisterovi. Ten se do dortu natolik zamiloval, že po něm pojmenoval svůj román, taktéž lady Baltimore.

První recept tohoto zákusku spatřil světlo světa v roce 1906 hned v několika novinách, kdo je však jeho tvůrcem není jasné.

  • Lady Baltimore se skládá z piškotového korpusu, který je v několika vrstvách promazán krémem s kandovaným ovocem (také fíky i rozinkami) a drcenými ořechy.
  • Horní vrstva tvoří bílé či žluté pusinky.
  • Náplň dortu bývá vylepšována rumem či sladkými likéry.

Norský národní klenot

Dort nesoucí složitý název Kvæfjordkake Norové označují za nejlepší dort na světě. Kdo jej ochutná, ihned pochopí.

  • Kvæfjordkake tvoří mandlový piškot s vanilkovým krémem a svrchní vrstvou chutnající po bílkových pusinkách.
  • Klíčovou roli v něm hrají vajíčka, z bílků se připraví křupavý vršek, žloutky tvoří základ mandlového piškotu a bez vajec se neobejde ani vanilkový pudink do náplně.

Recept na kvæfjordkake vymyslely hospodyně ze severního Norska, poblíž města Lofoten. Ačkoli jsou pro tuto oblast typické především vysoké hory a fjordy, místní zemědělství vyniká pěstováním jahod. Ty nechybí ani na dortu.

  • Obdobný recept najdete také ve Švédsku, i zde se dort těší veliké oblibě, největším rozdílem je množství ovoce, Švédové na něm nešetří a dávají je tak i do krémové vrstvy.

Královský samet

Výběr nejchutnějších krémových dezertů se nemůže obejít ani bez červeného sametu.

  • Red Velvet má piškot nezaměnitelné červené barvy doplněný o bílou náplň a polevu podobnou královskému hermelínu. Královský vzhled není vůbec náhodný.
  • Viktoriánská doba dala vzniknout několika koláčům se sametovým potahem, v 19. století se navíc začíná do těsta přidávat kakao, které bylo v této době známkou opravdového luxusu.
  • Sametová, tedy hladká a měkká struktura dortů, byla často využívána pro královské plesy a bály. Nejoblíbenějším dortem viktoriánské éry byl tzv. Ďáblův dort, ve kterém hrálo důležitou roli právě kakao.
  • Do těsta se k mouce přidávala také smetana a ocet, který dal vzniknout chemické reakci kakaa. Tím se těsto zbarvilo do červena. 

Kdo však poprvé upekl Red velvet není známo. Často se tvrdí, že recept vznikl ve státě Maryland na počátku 20. let 19. století a vycházel právě z Ďáblova dortu. Rozdíl mezi nimi je v použité čokoládě, Red Velvet je ochucen pouze kakaem.

Zajímavá je také historie dortu během druhé světové války. V USA se kakao stalo kvůli přidělování potravin nedostatkovým zbožím, a tak si pekaři, cukráři i hospodyňky pomáhali šťávou z červené řepy, které byl naopak dostatek. Řepa dodala těstu nejen červenou barvu, ale pomohla mu také k dokonalé vláčnosti. Červený sametový dort postupně dobyl celý svět. Dnes je připravován také v několika modernějších variacích, jako malé cupcaky, vafle či honosné svatební dorty.

Jediný a správný recept na Red velvet neexistuje, každý si jej peče podle své tradice. My vám přinášíme recept vycházející z newyorské varianty tohoto vláčného, vzhledově krásného a krémového dezertu.

Exotické ovoce

Smíchejte banán, ananas, mouku, voňavé koření, přidejte polevu ze smetanového sýra a máte kolibříka.

  • Dort kolibřík (Hummingbird Cake) poprvé připravili na slunné Jamajce koncem 60. let minulého století.
  • Své pojmenování si nevysloužil velikostí, dort je naopak opravdu velký a sytý. Na Jamajce je kolibřík národním ptákem, a tak tento sladký zákusek pojmenovali právě po něm.
  • Recept na kolibříka se rychle rozletěl po celém světě, na jihu USA si bez jeho přítomnosti nedovedou představit oslavy ani víkendové mlsání.

Vedle zvláštního názvu je také neobvyklé složení. Spíše než máslo obsahuje těsto olej, spíše než mouku jeho základ tvoří exotické ovoce.

  • Upečené vláčné těsto se před servírováním zalije polevou ze smetanového sýra s ořechy a voňavým kořením.

Chcete-li se i vy přenést na druhou stranu zeměkoule, připravte si tento chutný a ovocný dort. Postup je snadný a výsledná chuť opojná. Má jen jednu nevýhodu, zmizí stejně rychle jako skutečný kolibřík.

Recepty na další světové a oblíbené krémové dorty jsme vám přichystali pod článkem.

Související články

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit