Kozí a ovčí sýry, které mají osobnost
Pokud chodíte pravidelně nakupovat na trhy na Jiřáku, nejspíš jste už narazili na stánek se sýry z Krasolesí. Zamilovali jsme si je na první ochutnání. Za skleněnou vitrínkou totiž najdete nejen čerstvé kozí a ovčí sýry, které jsou běžně dostupné i u jiných výrobců, ale také odvážné sýry s plísní a zrající. Vyrábí je sýrař David Kolman, který je také osobně prodává na farmářském tržišti na Jiřáku (náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze na Vinohradech). Své sýry vám rád popíše a také ochotně vysvětlí, co od nich můžete čekat a jak je skladovat. Sýry z Krasolesí koupíte nejen na trzích. Seznam prodejních míst najdete na www.krasolesi.cz.
Tip redakce: Zamilovali jsme si kozí plísňový sýr Crottin. Není to žádný uhlazený krasavec, zaujal nás především svojí osobitostí. Zraje 3 až 8 týdnů a podle délky zrání přechází jeho chuť z jemné až do pořádně štiplavé a mění se také jeho vzhled. Malý bochníček plnotučného sýra stojí 45 Kč.