Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte zlatá vína z Moravy!

víno a sýr
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Nejlepší vína nemusejí být jen z Francie, Chile či Itálie. I u nás doma se vyrábějí skvělá vína. A jak to víme? Sledujeme, kdo si ze světových soutěží odváží medaile. Moravští vinaři si jich z šestého ročníku soutěže vín AWC Vienna 2009 odvezli hned 150. My jim gratulujeme a vy vyrazte na nákup medailových vín.

Do rakouské metropole vyslalo Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu 196 vzorků vín. „Vína z České republiky byla oceněna 150 medailemi, což je opravdu skvělý výsledek,“ nadšeně vyprávěl ředitel Národního vinařského centra Ing. Pavel Krška. „11 zlatých a 107 stříbrných doplňuje 32 čestných ocenění Seal of Approval. V silné mezinárodní konkurenci je to velký úspěch, zvláště když AWC Vienna získala po pěti letech své existence statut Evropské komise a s 9164 víny od 1514 výrobců se stala největší soutěží, oficiálně uznanou Evropskou unií,“ dodal.

Tvrdá škola degustování

Hodnocení základního kola probíhalo ve Vyšší vinařské a ovocnářské škole v Klosterneuburgu, kde po dva týdny hodnotilo na 300 degustátorů ze 7 zemí, mezi nimi i 42 z České republiky a Slovenska. „Letos jsem dostal příležitost pozvat a nominovat vyšší počty hodnotitelů než v minulých letech. Je to výsledek dobré úrovně degustátorů, kteří se zúčastnili v předchozích letech, i vynikajících výsledků a relativně vysokého počtu našich vín, účastnících se této soutěže,“ konstatoval Dr. Luboš Bárta, v organizačním týmu zodpovědný za tuto část zajištění soutěže.

„Účast tuzemských degustátorů na tak významné zahraniční soutěži je i výbornou školou, která zvýší jejich přehled. Ochutnají a ohodnotí logicky sestavené řady 25 podobných veltlínů, ryzlinků, frankovek. Hledají v nich jemné rozdíly, seznámí se s projevy u nás méně známých odrůd, ochutnají vína z exotických zemí. To všechno může pomoci zvýšení úrovně hodnocení i na našich domácích podnicích,“ shrnuje Bárta.

A kdo tedy odjel se zlatou medailí?

  • Chardonnay, Barrique, ročník 2007 (firma: Helena Glosová)
  • Muškát moravský, ročník 2006 (firma: Helena Glosová)
  • Rulandské bílé – ledové víno, ročník 2005 (firma: Réva Rakvice s. r. o)
  • Cabernet Franc – Moravské zemské víno, ročník 2006 (firma: Vinařství Josef Valihrach, s. r. o. )
  • Veltlinské zelené – pozdní sběr 22/08 Grüner Veltliner, ročník  2008, (firma: Vinařství Kovacs s. r. o.)
  • Weißburgunder Kabinet, ročník  2008 (firma: Vinařství Štěpán Maňák)
  • Tramín, pozdní sběr, U Boží muky, ročník 2008 (firma: Vinařství Volařík)
  • Rulandské bílé, ročník  2005, (firma: Vinné sklepy Valtice, a. s.)
  • Ryzlink Vlašský, ročník  2007, (firma: Vinné sklepy Valtice, a. s.)
  • Pálava Premium, ročník  2007 (firma: Vinohrad CZ, s. r. o.)
  • Chardonnay – Vladimír Tetur, ročník  2008 (firma: Vladimír Tetur)
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín