0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte zlatá vína z Moravy!

Ochutnejte zlatá vína z Moravy!
sdílet:
Nejlepší vína nemusejí být jen z Francie, Chile či Itálie. I u nás doma se vyrábějí skvělá vína. A jak to víme? Sledujeme, kdo si ze světových soutěží odváží medaile. Moravští vinaři si jich z šestého ročníku soutěže vín AWC Vienna 2009 odvezli hned 150. My jim gratulujeme a vy vyrazte na nákup medailových vín.

Do rakouské metropole vyslalo Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu 196 vzorků vín. „Vína z České republiky byla oceněna 150 medailemi, což je opravdu skvělý výsledek,“ nadšeně vyprávěl ředitel Národního vinařského centra Ing. Pavel Krška. „11 zlatých a 107 stříbrných doplňuje 32 čestných ocenění Seal of Approval. V silné mezinárodní konkurenci je to velký úspěch, zvláště když AWC Vienna získala po pěti letech své existence statut Evropské komise a s 9164 víny od 1514 výrobců se stala největší soutěží, oficiálně uznanou Evropskou unií,“ dodal.

Tvrdá škola degustování

Hodnocení základního kola probíhalo ve Vyšší vinařské a ovocnářské škole v Klosterneuburgu, kde po dva týdny hodnotilo na 300 degustátorů ze 7 zemí, mezi nimi i 42 z České republiky a Slovenska. „Letos jsem dostal příležitost pozvat a nominovat vyšší počty hodnotitelů než v minulých letech. Je to výsledek dobré úrovně degustátorů, kteří se zúčastnili v předchozích letech, i vynikajících výsledků a relativně vysokého počtu našich vín, účastnících se této soutěže,“ konstatoval Dr. Luboš Bárta, v organizačním týmu zodpovědný za tuto část zajištění soutěže.

„Účast tuzemských degustátorů na tak významné zahraniční soutěži je i výbornou školou, která zvýší jejich přehled. Ochutnají a ohodnotí logicky sestavené řady 25 podobných veltlínů, ryzlinků, frankovek. Hledají v nich jemné rozdíly, seznámí se s projevy u nás méně známých odrůd, ochutnají vína z exotických zemí. To všechno může pomoci zvýšení úrovně hodnocení i na našich domácích podnicích,“ shrnuje Bárta.

A kdo tedy odjel se zlatou medailí?

  • Chardonnay, Barrique, ročník 2007 (firma: Helena Glosová)
  • Muškát moravský, ročník 2006 (firma: Helena Glosová)
  • Rulandské bílé – ledové víno, ročník 2005 (firma: Réva Rakvice s. r. o)
  • Cabernet Franc – Moravské zemské víno, ročník 2006 (firma: Vinařství Josef Valihrach, s. r. o. )
  • Veltlinské zelené – pozdní sběr 22/08 Grüner Veltliner, ročník  2008, (firma: Vinařství Kovacs s. r. o.)
  • Weißburgunder Kabinet, ročník  2008 (firma: Vinařství Štěpán Maňák)
  • Tramín, pozdní sběr, U Boží muky, ročník 2008 (firma: Vinařství Volařík)
  • Rulandské bílé, ročník  2005, (firma: Vinné sklepy Valtice, a. s.)
  • Ryzlink Vlašský, ročník  2007, (firma: Vinné sklepy Valtice, a. s.)
  • Pálava Premium, ročník  2007 (firma: Vinohrad CZ, s. r. o.)
  • Chardonnay – Vladimír Tetur, ročník  2008 (firma: Vladimír Tetur)



Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč