0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Omáčka, která nesmí chybět v žádném asijském bistru. Připravte si oblíbenou srirachu

Sriracha
ZDROJ: Samantha Sophia/Unsplash
sdílet:

Jste-li milovníky asijské kuchyně, jistě vaší pozornosti neunikla ostrá červená omáčka zvaná sriracha. V průhledné láhvi s logem kohouta a zeleným víčkem ji najdete v téměř každé asijské restauraci. Z čeho se sriracha vyrábí a jak si ji připravit doma?

Minimum ingrediencí, maximum chuti

Sriracha je omáčka intenzivní ostré chuti. Vyrábí se z pasty z červených chilli papriček, česneku, octa, cukru a soli. Pro asijskou kuchyni je téměř nepostradatelná. Sriracha je však oblíbená a rozšířená po celém světě.

  • Thajci srirachu používají jako omáčku k mořským plodům a omeletám.
  • Ve vietnamské kuchyni se přidává do phở, ke smaženým nudlím nebo jarním závitkům, ale i do omáček k dodání pálivosti.
  • Na Scovilleho stupnici pálivosti dosahuje 1 000 – 2 500 jednotek.

Jak využít srirachu v kuchyni?

  • Dip: Pokud je na vás sriracha sama o sobě příliš silná, smíchejte ji se zakysanou smetanou nebo majonézou a získáte tak jemnější chuť a menší pálivost. Takto ji použijte třeba do hamburgeru nebo k namáčení smažených kuřecích stripsů.
  • Nudle/rýže: Srirachu můžete použít na dochucení nudlí či rýže připravované na asijský způsob.
  • Polévky: Sriracha se v asijské kuchyni používá pro ochucení polévky pho, ale přidat ji můžete i do ramenu, rajčatové polévky, gazpacha či jiných krémových zeleninových polévek, kterým chcete dodat říz.
  • Marináda: Sriracha se skvěle hodí na marinování masa. Přidejte ji třeba do jogurtové marinády a připravte skvělé kuřecí souvlaki!
  • Vejce: Kombinace ostré chilli omáčky a vajec se vám bude možná zdát zvláštní, ale až ochutnáte, už vajíčka nebudete chtít jíst jinak! Jemnost vajíček se skvěle doplňuje s ostrou kořeněnou chutí srirachy.

Trnitá cesta za zrodem omáčky sriracha

A kdo stojí za vznikem této ikonické chilli omáčky? Je jím vietnamsko-čínský uprchlík David Tran. Jeho cesta za vznikem jedné z nejoblíbenějších chilli omáček na světě byla trnitá:

  • David pochází z bývalého vietnamsko-čínského města Saigon, dnes známeho jako Ho Chi Minh. Společně s rodinou zde pěstovali chilli papričky a David snil o výrobě něčeho podobného jako je americký kečup. Začal tak vyrábět chilli omáčku v repasovaných nádobách na děskou výživu.
  • Omáčky neměly žádný speciální název, ale David víčko každé nádoby ozdobil kohoutem. Narodil se totiž v roce 1945, což byl podle čínského zvěrokruhu rok kohouta.
  • Kvůli komunistickému režimu rodina Tranových uprchla v zimě 1979 do Ameriky, kam se dostala na tchajwanskjé nákladní lodi zvané Huy Fong (v překladu shromažďování prosperity).
  • V roce 1980 založil společnost Huy Fong Food a začal vyrábět chilli omáčky pro asijská bistra. O 4 roky později připravil omáčku, kterou známe dnes pod názvem sriracha.
  • David zpočátku prodával omáčku z malé dodávky. Později ji začal rozvážet po Kalifornii, a nakonec se sriracha dostala do celého světa. Dnes má Tranova firma hodnotu okolo 80 milionu dolarů.
  • Co za úspěchem omáčky stojí? Žádný marketing a drahé reklamy za tím nehledejte. Podle Davida úspěch spočívá v poctivosti výroby omáčky, která srirache zajišťuje dobrou pověst po celém světě.
  • David Tran si omáčku nenechal ani licencovat. Autorským právům podléha jen logo kohouta a zelené víčko. Na trhu tak dnes můžete najít také omáčky sriracha od značek Heinz nebo Tabasco.
  • Sriracha je oblíbená u astronautů, NASA ji už několik let vysílá na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Omáčka s thajskými kořeny

David se při přípravě srirachy údajně nechal inspirovat thajskou chilli omáčkou, kterou ve 30. letech 20. století vynalezla thajka Thanom Chakkapak žijící v přímořském městě Si Racha.

  • Omáčka byla určena k rybám a mořským plodům.
  • Zatímco v Tranově americké verzi jsou použity pro Ameriku typické papričky jalapeño, thajská verze se vyrábí z papriček Cayenne pěstovaných v Thajsku. Má jinou, podle Thajců jemnější chuť.
  • Na thajském trhu tak většinou nenajdete Tranovu srirachu, ale populárnější je zde Sriracha Panish, kterou prodává thajský výrobce Thaitheparos PCL. Ten prý originální recepturu odkoupil v roce 1984 a chystá se expandovat na americký trh.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč