0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Osvěžující citrusy s blahodárným složením

Osvěžující citrusy s blahodárným složením
sdílet:
Znáte všechny druhy citrusů? A víte, čím nám jsou tyto starodávné plody prospěšné? Vše vám rádi vypovíme v následujícím článku.

Původ citrusů

Citrusy jsou teplomilné, většinou trnité stromy i keře pocházející z tropických a subtropických oblastí Austrálie a jihovýchodní Asie. Pravlastí jejich přirozeného růstu je nejspíše také podhůří Himaláje.

Tyto rostliny jsou hojně využívány, ať už k přímé konzumaci, tak dalšímu zpracování v potravinářském a farmakologickém odvětví, navíc také v parfumérii. Citrusy svým unikátním vzhledem zdobí řadu zahrad i pokojů. Pěstováním těchto pokojových odrůd se zabývají citrusáři. Citrusy jsou navíc nositeli řady kulturních symbolů, vzpomeňme důležitou roli rajského jablka v křesťanské tradici. Jejich kultivace je datována dávno před naším letopočtem, a to na území Asie. V Evropě se první citrusy začaly pěstovat v antice, nejspíše díky výpravám Alexandra Velikého, který tuto plodinu přivezl ze svých cest. Pěstování citrusů, především pomerančů, se na našem kontinentě rozšířilo až na přelomu 15. a 16. století.

Jaké známe druhy citrusů

Původní botanické druhy citrusů povětšinou plodí nepoživatelné plody. Díky rozšířenosti jedlých citrusů vzniklo křížením mnoho dalších „hybridů“, na kterých si dodnes pochutnáváme. Citrusy, které se považují za původní, jsou mandarinky obecné a středozemní, cedrát, pomelo a citronečník trojlistý. Z vypěstovaných „hybridů“ si pochutnáváme na mandarince klementince, hořkém i červeném pomeranči, grapefruitu, citronech, limetkách a bergamontech. Křížením mezi sebou vznikl například citremon, citranž, citrumelo či kalamondin.

Co v citrusech najdeme

Citrusy jsou z velké většiny tvořeny vodou (kolem 90 % z celkového objemu plodů), nicméně jsou v nich obsaženy další živiny. Přestože jako hlavní živinu dodají sacharidy, řadíme citrusy k méně sladkým druhům ovoce. Tuky a bílkoviny v nich téměř nenalezneme. Jsou chutným zdrojem organických kyselin, vitaminů C i E, vlákniny i betakarotenu. Minerály jsou zastoupeny draslíkem, hořčíkem, fosforem, vápníkem a železem. Ochranná slupka citrusů obsahuje pektin a vonné látky, díky kterým rozkrojený citrus nezaměnitelně voní a je využíván v kosmetice.

Čím prospívají našemu tělu

  • zlepšují zdraví vašeho srdce
  • podporují zažívání, trávení i tvorbu žluči
  • jsou prospěšné během detoxikace organismu
  • snižují riziko vzniku ledvinových kamenů
  • udržují hladinu cukru v krvi díky vláknině
  • vyrovnávají pH v našem těle
  • chrání mozek před vznikem Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby
  • pomáhají v prevenci i léčbě rakoviny
  • posilují tepny, vlasy, pokožku i nehty
  • vyvolávají pocit sytosti, mají málo kalorií, jsou tedy vhodné při redukci váhy
  • jsou bohatým zdrojem vlákniny

Čím nás citrusy naopak mohou potrápit

  • nadměrná konzumace citrusů může způsobit zubní kaz
  • nadměrná konzumace citrusových džusů může vést ke ztučnění jater
  • grapefruit a pomelo můžou negativně ovlivnit účinky léčiv kvůli látce furanokumarin, která je zodpovědná za vstřebávání léčiv, obezřetnosti dbejte, pokud užíváte léky na vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, potlačení imunity, antidepresiva i léky k léčbě alergií

 

Nejlepších účinků citrusů docílíte přímou konzumací plodů. Kupované džusy obsahují větší množství cukrů a přidaných barviv nežli zdraví prospěšných látek. Doporučujeme tedy vychutnání čerstvých plodů či šťáv z domácího odšťavňovače.

Související články

Jak na to: citronová marmeláda
  • Tipy a triky

Jak na to: citronová marmeláda

1 Dřív než se pustíte do přípravy marmelády, dejte do mrazáku vychladit talířek (budete pak na něm zkoušet, jak marmeláda tuhne). 1 kg chemicky neošetřených citronů důkladně omyjte a zbavte ,bubáků‘. Dejte je do velkého hrnce, zalijte...
Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty
  • Tipy a triky

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Proč detoxikovat naše tělo? Lidské tělo se zanáší toxiny, které jsou pro organismus velmi škodlivé, proto je důležité od nich organismus čas od času vyčistit. Toxiny se do našeho těla dostávají ze stravy, ovzduší ...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit