0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Otázka & odpověď: marmeláda vs. džem

Otázka & odpověď: marmeláda vs. džem
sdílet:
Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?

Od roku 2004 byl Evropskou unií změněn význam slova marmeláda. Od té doby se jím označuje jen marmeláda z citrusů, zbytek produktů, které jsme byli zvyklí pod tímto názvem kupovat, nese název ‚ovocná směs, ovocné želé, ovocný rosol, ovocná pomazánka‘ apod. U nás se při domácím použití pojmy často slučují. Češi rozdíl mezi marmeládou a džemem nejčastěji cítí ve formě použitého ovoce – pokud je rozdrcené a propasírované, je to marmeláda, jsou-li v něm větší kusy ovoce, je to džem.

Marmeláda v zahraničí


V anglickém jazyce se slovem marmeláda označují výhradně citrusové zavařeniny, směsím z jiných druhů ovoce se říká džem. Zajímavé je, že pojem marmeláda pochází z portugalského marmelade, které vzniklo ze slova marmelo, jež označuje kdouli. Marmeládou se tedy v této jihoevropské zemi rozumí kdoulové zavařeniny. Evropská legislativa je však neúprosná, a tak ve skleničkách, která nesou označení ‚marmeláda‘, najdete v českých obchodech jen zavařeniny vyrobené z citrusů.

 

 

Recept na domácí džem a marmeládu


Vydejte se do lesa s košíkem a nasbírejte ovoce na domácí džem. Výborný je ostružinový (recept), který pak můžete zužitkovat k přípravě snadného poháru (recept). Milovníkům tradiční kuchyně doporučujeme vyzkoušet britskou klasiku – pomerančovou marmeládu (recept). Ale pozor na bílé části slupky, zavařenina by byla hořká!

 

 

 

 

Připravila Nikita Rybová

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč