Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Od roku 2004 byl Evropskou unií změněn význam slova marmeláda. Od té doby se jím označuje jen marmeláda z citrusů, zbytek produktů, které jsme byli zvyklí pod tímto názvem kupovat, nese název ‚ovocná směs, ovocné želé, ovocný rosol, ovocná pomazánka‘ apod.
U nás se při domácím použití pojmy často slučují. Češi rozdíl mezi marmeládou a džemem nejčastěji cítí ve formě použitého ovoce – pokud je rozdrcené a propasírované, je to marmeláda, jsou-li v něm větší kusy ovoce, je to džem.
Marmeláda v zahraničí
V anglickém jazyce se slovem marmeláda označují výhradně citrusové zavařeniny, směsím z jiných druhů ovoce se říká džem. Zajímavé je, že pojem marmeláda pochází z portugalského marmelade, které vzniklo ze slova marmelo, jež označuje kdouli. Marmeládou se tedy v této jihoevropské zemi rozumí kdoulové zavařeniny. Evropská legislativa je však neúprosná, a tak ve skleničkách, která nesou označení ‚marmeláda‘, najdete v českých obchodech jen zavařeniny vyrobené z citrusů.
Recept na domácí džem a marmeládu
Vydejte se do lesa s košíkem a nasbírejte ovoce na domácí džem. Výborný je ostružinový (recept), který pak můžete zužitkovat k přípravě snadného poháru (recept). Milovníkům tradiční kuchyně doporučujeme vyzkoušet britskou klasiku – pomerančovou marmeládu (recept). Ale pozor na bílé části slupky, zavařenina by byla hořká!
Připravila Nikita Rybová