0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovar, jelita i prdelačka – zabijačkové speciality v českých restauracích

salam
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Nemusíte mít rodinu na venkově, abyste ochutnali tradiční zabijačkové speciality. Až do 21. února je budou během masopustních hodů nabízet vybrané české restaurace.

Zabijačka u nás i v dalších evropských zemích představovala odjakživa nejen hospodářskou nutnost, ale také oslavu života a dobrého jídla. Dnes už sice tradice vesnických zabijaček není tak živá, jako tomu bylo v minulosti, ale přesto zůstává výrazným prvkem českého folkloru. U nás jsou navíc zabijačky tradičně spojeny s masopustem, během kterého se kromě různých uzenin a sladkého pečiva v rámci oslav s oblibou jí také vepřové lahůdky.

A právě v období masopustu nabízejí české restaurace zabijačkové speciality a vrací je na výsluní české gastronomie. I díky nim zažívá česká zabijačka v poslední době postupnou renesanci. „Čím dál více restaurací se navrací k tradiční české kuchyni, do které zabijačkové pochoutky určitě patří. My se pokoušíme tomuto trendu vycházet vstříc,“ říká Pavel Suchánek z portálu Alakarte.cz, který se rozhodl uspořádat masopustní hody.

Od 21. ledna do 21. února nabídnou restaurace v Praze, Brně, Pardubicích a Liberci tříchodové masopustní menu za 290 Kč. Jídla budou ve znamení masa a tradičních českých sladkých jídel. Čekají na vás řízečky z vepřového ovaru, vepřové koleno v černém pivě, pečený bůček se staročeskou lepenicí, pečené selátko s bramborovým knedlíkem, jitrnice, jelita, polévka prdelačka a další tradiční české speciality z vepřového masa. Rezervace na www.alakarte.cz
 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč