Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Označení kvality na farmářských trzích

Označení kvality na farmářských trzích
sdílet:
Lze se spolehnout na jakost a původ potravin farmářských produktů?

S teplým jarním počasím se opět otevřela farmářská tržiště. Jejich obliba od roku 2010 vzrostla natolik, že se stala vyhledávaným, a pro některé zákazníky i preferovaným místem nákupu potravin. Kvalitou se ovšem nabízené produkty mohou velmi lišit. Doporučujeme je nenakupovat bezhlavě, ale zajímat se o jejich regionální původ, zdroj nebo proces výroby. I my v redakci jsme se párkrát napálili. Důležité je se nebát a ptát se na původ výrobků, pročítat etikety, označení, a hlavně najít si své osvědčené prodejce. Pak už půjdete na jistotu a jen tak něco vás na trzích nepřekvapí.

Asociace tržišť


Poctivý přístup je zaručen také členstvím trhu v Asociaci farmářských tržišť České republiky. Ta vznikla na podzim minulého roku. „Chtěli jsme upozornit na rozdílnost úrovní farmářských tržišť v České republice. Mnohá se totiž za farmářské trhy vydávají, ale nabízený sortiment tomu zdaleka neodpovídá,“ vysvětluje Jiří Sedláček ze sdružení Archetyp, které je jedním ze zakladatelů asociace. „Častým nešvarem totiž bývá nabízené zboží z velkoskladů či komerčních řetězců, jiný než potravinářský sortiment nebo nadměrné zastoupení zahraničních potravin či těch, které byly vyrobeny v jiném regionu,“ doplňuje Sedláček.

 

 

Regionální potravina


Farmářská tržiště jsou vítaným zpestřením nejen pro zákazníky, ale i pro samotné producenty, kteří zde nacházejí nové odbytiště svých výrobků a zajímavou skupinu loajálních nakupujících. Na trzích najdete i držitele značky Regionální potravina, která je označením státem garantované kvality. „Prvních trhů jsem se zúčastnil na jaře roku 2010 v Praze a organizátorům jsem pomáhal vytipovat i další producenty. Na trzích je jedinečná atmosféra a můžu tam oslovit specifickou skupinu lidí, které jinde nepotkám,“ říká František Němec, který provozuje Farmu rodiny Němcovy. Dnes se kromě Prahy účastní i trhů v Jihomoravském kraji či na Vysočině.

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín