0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pivní novinky aneb co nás čeká v novém roce

pivo
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Novinku pro milovníky neobvyklých chutí chystá soukromý Pivovar Rohozec v Turnově. Pozadu nezůstává ani minipivovar na Zámku Zábřeh v Ostravě, který má vždy po ruce nějaký ten pivní speciál a navíc chystá pivní lázně. Přidejte si k tomu nové fotbalové pivo, Chrám chmele, nového průvodce Pilsner Urquell Pub Guide 2009 a zjistíte, že letos se opravdu nudit nebudete.

Nové fotbalové pivo z produkce ostravského pivovaru by mělo přijít na trh na jaře. Jméno polotmavého ležáku – Bazal – vzešlo z hlasování 6000 milovníků piva, které do přípravy zapojil pivovar Ostravar. Hlasující vybrali i chuť a sílu zlatavého moku, rozhodli o tom, že Bazal se bude čepovat do krýglu a před Vánocemi se pustili do volby etikety. Pátráte-li po původu názvu, nápovědu hledejte na fotbalovém stadionu Baníku Ostrava. Všichni v Ostravě a okolí mu totiž říkají Bazaly.

Někdo vaří z hroznů, jiný z malin
Svěží pivo z hroznové šťávy odrůdy Modrý Portugal navařil před Vánocemi minipivovar Zámek Zábřeh v Ostravě. Pivo z vinného moštu bylo osmým speciálem, které ostravský minipivovar za svou více než roční existenci navařil. Mezi přísady, které sládek pivovaru Václav Baron už použil, patří med, bylinky i pohanka. Čtrnáctistupňové Vánoční pivo například dochutil vanilkou, hřebíčkem a badyánem. V plánu majitelů Zámku Zábřeh, který byl v roce 1529 tvrzí a nyní nabízí i luxusní ubytování, je také otevření pivních lázní. „Zámek je naplněn, a tak řešíme prostory i podobu odpočinkové části. Oslovili jsme dermatology i odborníky, kteří by nám poradili, jak používat výtažky z chmele a sladu, aby účinky pivní koupele byly co nejlepší,“ uvedl manažer ostravského komplexu Radovan Koudelka.

Nápoj s malinovou příchutí chystá soukromý Pivovar Rohozec v Turnově na Semilsku. V létě jej mohli ochutnat turisté, kteří zavítali do Českého ráje. „Chutnalo hlavně ženám, které mají radši sladší piva,“ prozradil ředitel pivovaru František Jungmann. Malinové pivo je jedenáctistupňové a barvou odpovídá polotmavému pivu. Jungmann věří, že hlavně v létě si pivo své spotřebitele najde. Jinak zatím pivovar, který je nejmenší z velkých pivovarů v Libereckém kraji, nabízí standardní české pivo.

Provedeme vás světem piva i nejlepšími hospodami
Chrám chmele a piva by měl do tří let vzniknout v Žatci na Lounsku. Turistické centrum bude zaměřené zejména na tradici pěstování a zpracování chmele a na pivovarnictví. Na projektu, který má propagovat žateckou chmelařskou oblast a zatraktivnit ji pro návštěvníky, pracoval tým pod vedením architekta Jiřího Vaníčka sedm let. Vybudování má stát 245,5 milionu korun, přičemž větší část – 211 milionů – pokryje dotace z evropského regionálního operačního programu soudržnosti Severozápad.

V neposlední řadě se můžete začít těšit na vyhlášení výsledků soutěže a křest průvodce Pilsner Urquell Pub Guide 2009. Nový výtisk a seznam těch nejlepších hospod bude představen 29. ledna v pražském klubu Lávka. Dozvíte se, která hospoda dostala nejvíce bodů za čepovaný Pilsner Urquell, kde vám k pivu naservírují ty nejlepší pohoudky a kde k vám bude obsluha nejmilejší, i když vy sami budete značně společensky unaveni.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč