Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pivní novinky aneb co nás čeká v novém roce

pivo
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Novinku pro milovníky neobvyklých chutí chystá soukromý Pivovar Rohozec v Turnově. Pozadu nezůstává ani minipivovar na Zámku Zábřeh v Ostravě, který má vždy po ruce nějaký ten pivní speciál a navíc chystá pivní lázně. Přidejte si k tomu nové fotbalové pivo, Chrám chmele, nového průvodce Pilsner Urquell Pub Guide 2009 a zjistíte, že letos se opravdu nudit nebudete.

Nové fotbalové pivo z produkce ostravského pivovaru by mělo přijít na trh na jaře. Jméno polotmavého ležáku – Bazal – vzešlo z hlasování 6000 milovníků piva, které do přípravy zapojil pivovar Ostravar. Hlasující vybrali i chuť a sílu zlatavého moku, rozhodli o tom, že Bazal se bude čepovat do krýglu a před Vánocemi se pustili do volby etikety. Pátráte-li po původu názvu, nápovědu hledejte na fotbalovém stadionu Baníku Ostrava. Všichni v Ostravě a okolí mu totiž říkají Bazaly.

Někdo vaří z hroznů, jiný z malin
Svěží pivo z hroznové šťávy odrůdy Modrý Portugal navařil před Vánocemi minipivovar Zámek Zábřeh v Ostravě. Pivo z vinného moštu bylo osmým speciálem, které ostravský minipivovar za svou více než roční existenci navařil. Mezi přísady, které sládek pivovaru Václav Baron už použil, patří med, bylinky i pohanka. Čtrnáctistupňové Vánoční pivo například dochutil vanilkou, hřebíčkem a badyánem. V plánu majitelů Zámku Zábřeh, který byl v roce 1529 tvrzí a nyní nabízí i luxusní ubytování, je také otevření pivních lázní. „Zámek je naplněn, a tak řešíme prostory i podobu odpočinkové části. Oslovili jsme dermatology i odborníky, kteří by nám poradili, jak používat výtažky z chmele a sladu, aby účinky pivní koupele byly co nejlepší,“ uvedl manažer ostravského komplexu Radovan Koudelka.

Nápoj s malinovou příchutí chystá soukromý Pivovar Rohozec v Turnově na Semilsku. V létě jej mohli ochutnat turisté, kteří zavítali do Českého ráje. „Chutnalo hlavně ženám, které mají radši sladší piva,“ prozradil ředitel pivovaru František Jungmann. Malinové pivo je jedenáctistupňové a barvou odpovídá polotmavému pivu. Jungmann věří, že hlavně v létě si pivo své spotřebitele najde. Jinak zatím pivovar, který je nejmenší z velkých pivovarů v Libereckém kraji, nabízí standardní české pivo.

Provedeme vás světem piva i nejlepšími hospodami
Chrám chmele a piva by měl do tří let vzniknout v Žatci na Lounsku. Turistické centrum bude zaměřené zejména na tradici pěstování a zpracování chmele a na pivovarnictví. Na projektu, který má propagovat žateckou chmelařskou oblast a zatraktivnit ji pro návštěvníky, pracoval tým pod vedením architekta Jiřího Vaníčka sedm let. Vybudování má stát 245,5 milionu korun, přičemž větší část – 211 milionů – pokryje dotace z evropského regionálního operačního programu soudržnosti Severozápad.

V neposlední řadě se můžete začít těšit na vyhlášení výsledků soutěže a křest průvodce Pilsner Urquell Pub Guide 2009. Nový výtisk a seznam těch nejlepších hospod bude představen 29. ledna v pražském klubu Lávka. Dozvíte se, která hospoda dostala nejvíce bodů za čepovaný Pilsner Urquell, kde vám k pivu naservírují ty nejlepší pohoudky a kde k vám bude obsluha nejmilejší, i když vy sami budete značně společensky unaveni.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín