Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podle čeho vybírat ovoce a zeleninu

Podle čeho vybírat ovoce a zeleninu
sdílet:
Narazíte občas v obchodě na ovoce a zeleninu, které je sice v akci, ale je tvrdé a nedozrálé a vy nevíte, zda se vyplatí jej koupit? Připravili jsme pro vás malý tahák, jaké potraviny můžete kupovat a nechat třeba dozrát doma, a jakým se naopak vyhnout.

Banány

Kupujte klidně ty žlutozelené. Doma vám krásně dojdou. Kdy poznáte, že je správný čas je zkonzumovat? Tehdy, když se na nich objeví malé černé flíčky. „Dokonale žluté banány sice vypadají líp na pohled, ovšem nemají zdaleka tak dobrou chuť a obsahují hodně škrobu, který se tělu špatně tráví. Flíčky na banánech signalizují zralost a stav, kdy se škrob přemění na jednoduché cukry. Banán je sladší a lépe stravitelný,“ vysvětluje provozní ředitel Freshbedynky.cz.

Avokádo

Věděli jste, že avokáda nezrají, ale dozrávají teprve po utržení? V obchodech rozhodně nekupujte extra měkké plody, raději si vezměte tvrdší kus a denně kontrolujte stav dužiny pomocí lehkého stisknutí. Úplně tvrdé je nedozrálé, zralé avokádo musí mít pružnou slupku. Naopak úplně měkký až kašovitý plod na stisk signalizuje přezrálost a zkaženost. Poznat zralost avokáda můžete i podle stopky. Pokud nejde odloupnout, je avokádo nezralé, pokud je pod stopkou avokádo žluté, zelené nebo zelenožluté, avokádo je zralé. Tmavé barvy opět naznačují zkaženost. Pokuste se ale vždy kupovat kusy se stopkou.

Rajčata, broskve, švestky a meruňky

Toto lahodné ovoce a zeleninu můžete koupit nezralé, protože vám doma částečně dozraje. Ovšem pozor – neplatí to pro všechny druhy. Nekupujte nezralé papriky, bobulové ovoce nebo lilek.

Citrusy

Pomeranče, grepy, mandarinky nakupujte vždy podle váhy. „Čím jsou těžší, tím jsou šťavnatější! Pokud vidíte citrusy v akci, ale na potěžkání se vám zdá, že je ovoce lehké a na omak tvrdé, raději je nechte v obchodě,“ radí David Kukla, zakladatel Sklizeno. Pravděpodobně má sušší dužinu.

Cibule, brambory, česnek

Tento typ zeleniny by měl být na omak dokonale pevný a tvrdý. Na rozdíl od ovoce, které by při jemném stisknutí mělo klást jemný odpor.

Tipy na závěr

 

  • Vsaďte na svůj nos
  • Nebojte se při nákupu použít svůj čich. Když si přičichnete například k rajčatům, měli byste cítit jejich typickou vůni, která vypovídá o zralosti a plné chuti. Nejvíce patrnou vůni můžete zaznamenat u medového melounu a právě již zmíněných rajčat.

 

  • Vyhýbejte se balenému
  • Dávejte si extra pozor na balenou zeleninu a ovoce. Balení zamezuje přístupu vzduchu a takové potraviny se pak zapařují, brzy měknou, vodnatí a mají vyšší sklony k plesnivění. Pokud už je jeden kousek z balení plesnivý, je celé balení na vyhození. Jestliže už balení ovoce či zeleniny koupíte, ihned je z něj doma vysvoboďte.

 

  • Menší kusy
  • Sahejte spíše po menších kusech, ukrývají totiž většinou koncentrovanější chuť než ty velké. Platí to pro lilek, řepu, kedlubnu a cuketu. Velké kousky jsou sice na pohled lákavé, ale bývají prorostlé vlákny, plné semínek nebo s pěnovou konzistencí.
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín