Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzim – čas sklizně

AD
Podzim – čas sklizně
sdílet:
Podzimní zahrada znamená hlavně česání ovoce. Ať už jsou to broskve, hrušky, jablka, švestky, maliny nebo jahody, většinou se stává, že se nám najednou nakupí tolik ovoce, že nejsme schopni ho sníst. Jak ho zužitkovat, aby nepřišlo nazmar? Ovoce jako jablka nebo ořechy můžete skladovat přes zimu v chladu, např. ve sklepě a užívat si tak čerstvé vitamíny i v zimě. Co ale s ostatním ovocem?

Zavařeniny

V supermarketech je nepřeberné množství džemů a marmelád nejrůznějších chutí. Některé jsou méně kvalitní, jiné se pyšní označením BIO a ještě jiné slibují velký podíl ovoce. Nejlepší ale je, když si je vyrobíte doma sami. Jsou k tomu potřeba dobře vymyté sklenice a víčka a čisté ovoce. Zavařování je velmi jednoduché, stačí ovoce povařit dokud se neuvolní šťáva, přisypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme až vše zhoustne.

 

Sušené ovoce

Oblíbeným způsobem, jak zpracovat ovoce, je usušit ho. Dlouho vám vydrží a navíc si na něm výborně pochutnáte během celého roku. Ideálním pomocníkem je sušička potravin Orava SU-101 s pěti nastavitelnými mřížkami. Můžete si v ní usušit jakékoliv ovoce a zůstane v nich spoustu vitamínů a minerálů a to vše bez použití chemie nebo konzervačních látek. Jednoduše ovoce nakrájíte, rozprostřete na jednotlivé mřížky a dáte sušit. Můžete ho konzumovat jak samotné, nebo ho i přidávat do pokrmů. Sušička Orava má velmi snadné ovládání, navíc si můžete nastavit teplotu během sušení od 35 o 70 stupňů Celsia.

 

Kompoty

Další variantou, jak uložit ovoce na zimu, je udělat z něj kompot. Je to velmi jednoduché a hlavně rychlé. Ovoce se do kompotů zpracovává celé. Vyberte ty nejlepší, zralé kousky. Velké ovoce nakrájejte, menší zbavte nejedlých částí. Pak už stačí jen naskládat ho do sklenice a zalít nálevem. Ten připravíte svařením cukru ve vodě, případně přidáním citronu. Kompot je hotový a vy si ho můžete vychutnat kdykoliv budete chtít.

 

Domácí limonáda nebo džus

Poslední variantou, jak zužitkovat nadbytečné ovoce je připravit si fresh. Ten zažívá poslední dobou velký boom. Jedná se vlastně o lisovanou ovocnou šťávu s vysokým obsahem vitamínů. Odšťavňovat můžete prakticky cokoliv. Ať už ovoce, nebo i zeleninu, např. mrkev nebo červenou řepu. K tomu je potřeba hlavně kvalitní přístroj. Jedním takovým je i odšťavňovač Orava OS 150. Jedná se o šnekový odšťavňovač, který vám svým jedinečným způsobem odšťavňování umožní získat maximum šťávy, vitamínů i chuti. Má velmi tichý chod, dvě litrové nádoby na šťávu a na dřeň a dvoufázové sítko.

Pokud vás zaujala sušička Orava SU-101 nebo odšťavňovač Orava OS 150, můžete je najít na adrese www.orava.cz.

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč