Nová registrace Zapomenuté heslo
28. 7. 2020
Pojďme jíst lepší chleba

Trochu historie…

Základ chleba jako zdravé potraviny je již po staletí v použití celozrnné mouky a kvásku, který se používá k vykynutí těsta.

V 19. století se začala řešit trvanlivost mouky. Ta se prodloužila tím, že se při mletí obrousil vnější obal zrna a na mouku se umlela pouze zbylá škrobnatá část. Taková mouka sice vydrží déle, ale je ochuzena o mnoho zdraví prospěšných složek – ‚pomalé‘ sacharidy, bílkoviny, zdravé nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály a vlákninu.

Ve stejném období jako bílá mouka bylo vyvinuto droždí, které začalo nahrazovat tradiční kvásek.

A dnes…

Komerční prezentace, Mlynářský chléb Albert, foto: archiv inzerentaPo různých novátorských pokusech zjišťujeme, že po staletí používané postupy a recepty měly svoje opodstatnění.

Nezbytné vitaminy, minerály a jiné zdravé složky dodáváme tělu v podobě chemických náhražek. Ty však na nás mají jiný negativní vliv. Bojujeme s alergiemi, není nám dobře, jsme chodící chemické nádoby.

Možná by stačilo začít kupovat chléb z celozrnné mouky a těsta, které kynulo pomocí klasického kvásku. Právě v kvásku se totiž nachází kyselina mléčná, která rozkládá lepek. Jakékoli pečivo z kvásku, tedy i bílé, se tak stává daleko stravitelnějším a zdraví neškodným.

Lidé bděte… a kupujte ideálně celozrnný kváskový chléb. A pokud bude dokonce žitný, bude váš jídelníček přímo ukázkový. Zkuste třeba Mlynářský chléb v Albertu. Ten má díky vysokému podílu celozrnné mouky, která obsahuje celá žitná zrna včetně obalové vrstvy a klíčku, mnohem více vlákniny a minerálních látek.

Pozitiva?

Dodáte tělu zdraví prospěšné složky jako vitaminy a minerály. Nastartujete pročišťování tenkého střeva, což postupně zlepší všechny funkce, které byly negativně ovlivňovány konzumací bílého pečiva. Vaše krev se začne pročišťovat, udržíte si stabilní hladinu krevního cukru. Navíc zůstanete dlouho zasyceni, a díky tomu můžete redukovat přebytečná kila.

Pár praktických rad do kuchyně, jak uchovávat chleba čerstvý

Pokud je chléb ještě teplý nebo vlažný, nechte ho vychladnout, než ho uložíte. Chléb by neměl být na slunci ani na vzduchu, ale určitě ani v ledničce. Zabalte ho do utěrky, bude tak pomaleji vysychat. Pokud ho máte více, dejte ho co nejčerstvější do umělohmotného obalu a zamrazte. Vydrží měsíce.

Albert. Záleží nám na tom, abyste jedli lépe a zdravěji!

    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Bielenda SupremeLab ochranný hydratační a vyživující elixír s komplexem NMF, 50 ml
    • 328 Kč 469 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Nacomi Next Level vitamín c 15% 30 ml
    • 139 Kč 199 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Apis PICK’N’MIX termoregulační sprej na vlasy SPF15, 150 ml
    • 230 Kč 329 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Hebe Cosmetics Glowing Body Lotion rozjasňující tělový balzám, 150 ml
    • 125 Kč 179 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Resibo Sun Resibo Sun lehký krém na obličej a tělo SPF50
    • 249 Kč 360 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit