0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pojďme jíst lepší chleba

Pojďme jíst lepší chleba
sdílet:
Kupujete si ho téměř vždy, když jste v obchodě. Možná si ho doma i pečete. Ale víte, který si vybrat a proč? Stačí pár minut a budete vědět, co je pro vás to pravé.

Trochu historie…

Základ chleba jako zdravé potraviny je již po staletí v použití celozrnné mouky a kvásku, který se používá k vykynutí těsta.

V 19. století se začala řešit trvanlivost mouky. Ta se prodloužila tím, že se při mletí obrousil vnější obal zrna a na mouku se umlela pouze zbylá škrobnatá část. Taková mouka sice vydrží déle, ale je ochuzena o mnoho zdraví prospěšných složek – ‚pomalé‘ sacharidy, bílkoviny, zdravé nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály a vlákninu.

Ve stejném období jako bílá mouka bylo vyvinuto droždí, které začalo nahrazovat tradiční kvásek.

A dnes…

Komerční prezentace, Mlynářský chléb Albert, foto: archiv inzerentaPo různých novátorských pokusech zjišťujeme, že po staletí používané postupy a recepty měly svoje opodstatnění.

Nezbytné vitaminy, minerály a jiné zdravé složky dodáváme tělu v podobě chemických náhražek. Ty však na nás mají jiný negativní vliv. Bojujeme s alergiemi, není nám dobře, jsme chodící chemické nádoby.

Možná by stačilo začít kupovat chléb z celozrnné mouky a těsta, které kynulo pomocí klasického kvásku. Právě v kvásku se totiž nachází kyselina mléčná, která rozkládá lepek. Jakékoli pečivo z kvásku, tedy i bílé, se tak stává daleko stravitelnějším a zdraví neškodným.

Lidé bděte… a kupujte ideálně celozrnný kváskový chléb. A pokud bude dokonce žitný, bude váš jídelníček přímo ukázkový. Zkuste třeba Mlynářský chléb v Albertu. Ten má díky vysokému podílu celozrnné mouky, která obsahuje celá žitná zrna včetně obalové vrstvy a klíčku, mnohem více vlákniny a minerálních látek.

Pozitiva?

Dodáte tělu zdraví prospěšné složky jako vitaminy a minerály. Nastartujete pročišťování tenkého střeva, což postupně zlepší všechny funkce, které byly negativně ovlivňovány konzumací bílého pečiva. Vaše krev se začne pročišťovat, udržíte si stabilní hladinu krevního cukru. Navíc zůstanete dlouho zasyceni, a díky tomu můžete redukovat přebytečná kila.

Pár praktických rad do kuchyně, jak uchovávat chleba čerstvý

Pokud je chléb ještě teplý nebo vlažný, nechte ho vychladnout, než ho uložíte. Chléb by neměl být na slunci ani na vzduchu, ale určitě ani v ledničce. Zabalte ho do utěrky, bude tak pomaleji vysychat. Pokud ho máte více, dejte ho co nejčerstvější do umělohmotného obalu a zamrazte. Vydrží měsíce.

Albert. Záleží nám na tom, abyste jedli lépe a zdravěji!

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit