0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Potraviny pro děti: jsou opravdu tak zdravé?

Potraviny pro děti: jsou opravdu tak zdravé?
sdílet:
V posledních letech se na pultech obchodů objevuje stále větší množství produktů vyrobených speciálně pro děti. Co ale můžeme od všech těch mléčných řezů, jogurtů a cereálií pro školáky, dětských nápojů a dalších produktů vlastně očekávat? Reklama nás přesvědčuje, že se bez nich naše děti neobejdou, ale kde je pravda?

Z medicínského hlediska děti vlastní potravinové řady nepotřebují, po dosažení jednoho roku věku se mohou stravovat běžně dostupnými potravinami. Smutnou pravdou je, že 75 procent ‚dětských‘ produktů obsahuje nezanedbatelné množství cukru. Při výběru svačinek pro děti byste měli mít na paměti, že školou povinné dítě potřebuje na den 50 až 60 gramů cukru, což je množství obsažené ve dvou porcích jogurtu, dvou sklenicích limonády či ve dvou čokoládových tyčinkách. To, že bývají výrobky pro děti obohacené o vitaminy či kalcium, je vzhledem k množství cukru a tuku o moc zdravější nedělá.

Tipy na nákup:

Mléčné řezy a dětské tyčinky: Mnohdy se tváří jako zdravá pochoutka, ale většinou obsahují z poloviny cukr a přibližně tolik tuku jako klasická čokoláda. Aby devítileté dítě dostalo nezbytnou denní dávku kalcia, muselo by sníst sedmnáct mléčných řezů, jenže tím by zkonzumovalo množství cukru odpovídající čtyřiceti kostkám cukru! Pokud chcete, aby vaše dítě mlsalo zdravě, vyzkoušejte například toto lahodné banánové smoothie.

Dětské džusy většinou obsahují pouze 6 až 30 procent přírodní šťávy. Sice se tváří ‚zdravě‘ a lákají na přidané vitaminy a kalcium, ale kvůli množství cukru, které obsahují, si image zdravého výrobku rozhodně nezaslouží.

Cereálie k snídani: Věděli jste, že mohou obsahovat až 40 procent cukru? Většina produktů pro děti se z valné části skládá z mouky, vody, cukru a dochucovacích přísad. Staré dobré müsli si většinou nikdo nekoupí. Ale i u nich byste si měli dát pozor, zda neobsahují přídavný cukr.

Polévky a salámy pro děti: To je žhavá novinka. Ale za pestrými obaly a zajímavými jmény se většinou skrývá stejný produkt, jaký běžně jedí dospělí.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit