Čaj je jako víno, jeho kvalitu neovlivňuje jen zpracování, ale i samotný původ, lokalita, ve které se pěstuje, i to, jak se čajové lístky trhají. Znalci čaje, stejně jako špičkoví sommeliéři, poznají, kde byl čaj vypěstován, jak vysoko, kdy byl sklizen i jak byl zpracován. Jejich práci si můžete vyzkoušet právě v rámci Školy čaje, která bude v Prakulu otevřena už zítra.
Slavnostního zahájení se mimo jiné zúčastní i syn majitele jedné z největších čajových společností světa Dilmah pan Dilhan C. Fernando, který osobně povede velkou zahajovací přednášku o čaji včetně degustace, správného vaření a podávání více než 30 druhů čajů a vysvětlí spojení čaje a moderní gastronomie.
Během tohoto kurzu dojde k první historické degustaci Seasonal Flush Uva Highlands Estate 2011, tedy čaj, který se sbírá jen v určitém období roku (jde jen o pár dnů) a je de facto to nejlepší, co můžete ochutnat. Současně získáte informace o pěstování čaje a jeho původních ortodoxních formách zpracování. Dále se seznámíte s exkluzivními recepturami českého reprezentanta pana Radima Gerlicha, šéfkuchaře ze známé pražské restaurace Aromi, který se v minulém roce utkal v gastronomickém klání The Chefs and the Tea Maker na Srí Lance. V neposlední řadě poznáte další nové cesty přípravy čaje, které bude prezentovat přední nizozemský barman Robert Shinkel ve formě čajových koktejlů.
Kde: Pražský kulinářský institut, Suchdolská 14, Praha 6
Kdy: 24. listopadu od 17 hodin
Doba trvání přednášky a degustace: 4,5 hodiny
Cena: 2500 Kč
Prakul otvírá školu čaje
23.11.2011
Necháváte čaj louhovat dlouho a pak sáček ještě poctivě vymačkáte do hrnku? V Prakulu vás všechny tyto nešvary odnaučí. V prosinci tu totiž startuje Škola čaje, kde se mimo jiné nejen naučíte, jak si správně připravit šálek čaje, ale i se dozvíte, jaké jsou mezi čaji rozdíly, na co si dát při nákupu pozor, a v neposlední řadě ochutnáte i nejrůznější druhy čaje.
Připravila Darina Sieglová