Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit

Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit
sdílet:

Trápí vás únava, střevní potíže či zhoršené trávení, kožní vyrážky, pálení žáhy a cítíte tlak v žaludku? Jedna z příčin může být překyselení organismu. Poradíme vám, jak se s překyselením vyrovnat, jak mu příště předejít a proč jej začít řešit nejlépe ihned.

Co způsobuje překyselení organismu

  • Mezi kyselinotvorné potraviny můžeme zařadit černý čaj, kávu, maso, mléko, ocet, obiloviny, sycené nápoje, těstoviny či čočku.
  • Pokud chcete předejít překyselenému organismu, vyhněte se polotovarům, přílišné konzumaci bílkovin a bílého cukru.
  • Příčinou acidózy může být kromě nevhodné stravy i stres, alkohol, kouření, mělké dýchání, nedostatek pohybu a opakované záněty střev.

Jak poznáme, že je náš organismus překyselený

Překyselení nazýváme také odborně acidózou. Vyznačuje se přílišným množstvím kyselin v našem těle.

  • Mezi příznaky řadíme dlouhodobou únavu, časté bolesti hlavy, pálení žáhy, bolesti žaludku, špatné trávení spojené se zažívacími potížemi, sníženou výkonnost i kožní ekzémy.
  • Překyselení organismu může vést k obezitě nebo ji ještě zhoršit, způsobovat alergie i ekzémy, poruchy imunity či neplodnost.
  • Správná hladina pH v krvi by měla mít hodnotu 7,4, zjistit ji můžete pouze krevním testem. Setkat se můžeme také s testem pH z moči, tyto hodnoty ovšem po celý den kolísají, a tak příliš nevypovídají o našem organismu jako celku.

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Více

Jak na překyselený organismus

Prvním a zároveň nejdůležitějším krokem pro vyrovnání se s překyselením organismu, je znovunalezení acidobazické rovnováhy. Jak tedy své pH dostat do normálu a dodat organismu kýžený restart?

  1. Vyvážený jídelníček: pestrá strava založená na vyváženém poměru vlákniny, sacharidů, zdravých tuků, bílkovin, minerálů a vitamínů. Do žaludku je potřeba dostat zásadotvorné látky, které najdeme v zelenině i zralém ovoci, dále bychom měli zmínit houby, mladý ječmen, zelené čaje, med, fazole, pohanku, sóju, žloutek, bylinné čaje, hrozinky, mořské řasy, kvašená zelenina, semínka (lněná, slunečnicová, sezamová), produkty ze sóji.
  2. Dodržujte pitný režim: hlavním zdrojem tekutin by měla být čistá neperlivá voda, doplnit ji můžete o bylinné čaje či zeleninové šťávy. Omezte také denní přísun kávy, černého čaje a zcela se vyhněte alkoholu, džusům z koncentrátů a slazeným limonádám.
  3. Nejezte ve spěchu: na jídlo si dopřejte dostatek času, vychutnejte si ho a také více sledujte složení potravin, které kupujete – kvantitu nahraďte kvalitou.
  4. Žijte zdravým životním stylem: pravidelným spánkem, eliminováním stresu, dostatkem pohybu a častým pobytem na čerstvém vzduchu zajistíte správné fungování vašeho těla, ale také pročistíte svou mysl.

Babské rady na závěr

Říká se jim babské rady a jde většinou o tipy, které se týkají přírodního léčitelství. Na překyselení organismu můžete zkusit různé bylinky (kopřiva, pampeliška, andělika lékařská). Na bolavý překyselený žaludek, který se většinou projevuje bodavou bolestí, nafouklým, tvrdým břichem a říháním, pomáhá jedlá soda. Rozpusťte jednu lžičku ve 100 ml vody. Z lékárny pomáhá Rennie nebo levnější Talcid. Na dlouhodobé problémy vám soda ani zmíněné léky nepomohou.

Související články

Co se děje v těle při detoxikaci?
  • Zajímavosti

Co se děje v těle při detoxikaci?

Co je detoxikace organismu? Jednoduše řečeno jde o očistu těla od škodlivin. Detoxikace není žádná novinka, využívá se již tisíce let. Přirozeně se o detoxikační procesy starají játra, ledviny a střeva, můžou se však dostat do bodu, ve...
Jídlo jako cenný antioxidant
  • Zajímavosti

Jídlo jako cenný antioxidant

Co si představit pod pojmem oxidace organismu?Na lidský organismus působí nespočet vnějších i vnitřních vlivů, z nichž některé můžeme sami ovlivnit. Oxidace vzniká na základě tzv. oxidačního stresu, který je mimo jiné způsoben...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit