Trápí vás únava, střevní potíže či zhoršené trávení, kožní vyrážky, pálení žáhy a cítíte tlak v žaludku? Jedna z příčin může být překyselení organismu. Poradíme vám, jak se s překyselením vyrovnat, jak mu příště předejít a proč jej začít řešit nejlépe ihned.
Co způsobuje překyselení organismu
- Mezi kyselinotvorné potraviny můžeme zařadit černý čaj, kávu, maso, mléko, ocet, obiloviny, sycené nápoje, těstoviny či čočku.
- Pokud chcete předejít překyselenému organismu, vyhněte se polotovarům, přílišné konzumaci bílkovin a bílého cukru.
- Příčinou acidózy může být kromě nevhodné stravy i stres, alkohol, kouření, mělké dýchání, nedostatek pohybu a opakované záněty střev.
Jak poznáme, že je náš organismus překyselený
Překyselení nazýváme také odborně acidózou. Vyznačuje se přílišným množstvím kyselin v našem těle.
- Mezi příznaky řadíme dlouhodobou únavu, časté bolesti hlavy, pálení žáhy, bolesti žaludku, špatné trávení spojené se zažívacími potížemi, sníženou výkonnost i kožní ekzémy.
- Překyselení organismu může vést k obezitě nebo ji ještě zhoršit, způsobovat alergie i ekzémy, poruchy imunity či neplodnost.
- Správná hladina pH v krvi by měla mít hodnotu 7,4, zjistit ji můžete pouze krevním testem. Setkat se můžeme také s testem pH z moči, tyto hodnoty ovšem po celý den kolísají, a tak příliš nevypovídají o našem organismu jako celku.
Jak na překyselený organismus
Prvním a zároveň nejdůležitějším krokem pro vyrovnání se s překyselením organismu, je znovunalezení acidobazické rovnováhy. Jak tedy své pH dostat do normálu a dodat organismu kýžený restart?
- Vyvážený jídelníček: pestrá strava založená na vyváženém poměru vlákniny, sacharidů, zdravých tuků, bílkovin, minerálů a vitamínů. Do žaludku je potřeba dostat zásadotvorné látky, které najdeme v zelenině i zralém ovoci, dále bychom měli zmínit houby, mladý ječmen, zelené čaje, med, fazole, pohanku, sóju, žloutek, bylinné čaje, hrozinky, mořské řasy, kvašená zelenina, semínka (lněná, slunečnicová, sezamová), produkty ze sóji.
- Dodržujte pitný režim: hlavním zdrojem tekutin by měla být čistá neperlivá voda, doplnit ji můžete o bylinné čaje či zeleninové šťávy. Omezte také denní přísun kávy, černého čaje a zcela se vyhněte alkoholu, džusům z koncentrátů a slazeným limonádám.
- Nejezte ve spěchu: na jídlo si dopřejte dostatek času, vychutnejte si ho a také více sledujte složení potravin, které kupujete – kvantitu nahraďte kvalitou.
- Žijte zdravým životním stylem: pravidelným spánkem, eliminováním stresu, dostatkem pohybu a častým pobytem na čerstvém vzduchu zajistíte správné fungování vašeho těla, ale také pročistíte svou mysl.
Babské rady na závěr
Říká se jim babské rady a jde většinou o tipy, které se týkají přírodního léčitelství. Na překyselení organismu můžete zkusit různé bylinky (kopřiva, pampeliška, andělika lékařská). Na bolavý překyselený žaludek, který se většinou projevuje bodavou bolestí, nafouklým, tvrdým břichem a říháním, pomáhá jedlá soda. Rozpusťte jednu lžičku ve 100 ml vody. Z lékárny pomáhá Rennie nebo levnější Talcid. Na dlouhodobé problémy vám soda ani zmíněné léky nepomohou.