Překyselený organismus: jak jej rozpoznat i porazit

Překyselený organismus: jak jej rozpoznat i porazit
sdílet:
Trápí vás poslední týdny únava, střevní potíže či zhoršené trávení, kožní vyrážky, pálení žáhy a cítíte tlak v žaludku? Jedna z příčin může být překyselený organismus. Poradíme vám, jak se s překyselením vyrovnat, jak mu příště předejít a proč jej začít řešit nejlépe ihned.

Lidské tělo pro své fungování potřebuje udržovat přesnou hladinu pH v krvi (7,4). Kyselost i opoziční zásaditost se udávají v hodnotách pH, na stupnici od 0 do 14. Hodnota pH pod 7 značí kyselé roztoky, nad 7 naopak zásadité. Roztoky mající hodnotu 7 označujeme jako neutrální.

Pokud tělu životním stylem či stravou nedopřejeme udržení přesného pH, je nuceno si jej vyrovnávat jinými cestami, které nejsou pro naše zdraví vhodné. Když jsme překyselení, tělo je nuceno nadbytek kyselých látek samo neutralizovat. A to naprosto vším, co má v danou chvíli k dispozici, tedy odebíráním zásadotvorných minerálů. Nejčastěji bývá odebírán vápník z tkání, dále také kostí, zubů, cév či kloubních chrupavek. Kyselé látky v našem těle dokážou v nadměrném množství poškodit jakýkoli orgán, po několika zánětech se může jednat o poškození trvalé. Odkyselení organismu by tedy mělo být první krokem v řešení všech zdravotních problémů.

Homeostáze k rovnováze

Fungování lidského těla je opravdu důmyslné, o zajištění stability a funkčnosti vnitřního prostředí se stará homeostáza. Pro zdravé tělo je nenahraditelná, mimo jiné ovlivňuje i náš metabolismus. Ledviny a plíce jsou hlavními činiteli v zachování rovnováhy i na úkor stále se měnících vnějších podmínek. Potraviny v našem těle zanechávají tzv. popel, který je zásaditý nebo kyselý. Jeho charakteristiku ovlivňují převládající minerální látky v potravinách. Obiloviny a živočišné produkty bývají kyselinotvorné, naproti tomu zelenina a ovoce zásadité. Neutrální bývají cukry, škroby a tuky.

Mezi kyselinotvorné potraviny můžeme zařadit alkohol, černý čaj i kávu, maso, mléko, ocet, obiloviny, sycené nápoje, těstoviny či čočku. Zásadotvorné látky najdeme v zelenině i ovoci, dále bychom měli zmínit houby, mladý ječmen, zelené čaje, med, fazole, pohanku, sóju, žloutek, bylinné čaje či hrozinky.

Jak poznáme, že je náš organismus překyselený

Překyselení nazýváme také odborně acidóza. Vyznačuje se přílišným množstvím kyselin v našem těle. Mezi příznaky řadíme dlouhodobou únavu, časté bolesti hlavy, pálení žáhy, špatné trávení spojené se zažívacími potížemi, sníženou výkonnost i kožní ekzémy. Překyselení organismu může vést nebo ještě zhoršit obezitu, alergie i ekzémy, poruchy imunity či neplodnost. Ověření správného pH, tedy hodnotu 7,4, můžete pouze krevním testem. Setkat se můžeme také s testem pH v moči, tyto hodnoty jsou ovšem po celý den velice kolísavé, a tak příliš nevypovídají o našem organismu jako celku.

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Více

Vyrovnání se s překyseleným organismem

Prvním, a zároveň nejdůležitějším krokem pro vyrovnání se s překyselením organismu, je znovunalezení acidobazické rovnováhy. Jak tedy své pH dostat do normálu a dodat organismu kýžený restart?

  1. Vyvážený jídelníček: pestrá strava založená na dostatku vlákniny za pomoci zeleniny, celozrnných potravin i menší porce ovoce spolu s ideálním množství bílkovin.
  2. Dodržujte pitný režim: hlavním zdrojem tekutin by měla být čistá neperlivá voda, doplnit ji můžete o bylinné čaje či zeleninové šťávy. Omezte také denní přísun kávy, černého čaje a zcela se vyhněte alkoholu, džusům z koncentrátů a slazeným limonádám.
  3. Nejezte ve spěchu: na jídlo si dopřejte dostatek času, vychutnejte si ho a také více sledujte složení potravin, které kupujete – kvantitu nahraďte kvalitou.
  4. Pravidelně detoxikujte: pravidelným zbavováním se toxinů z těla napomůžete homeostázi a jejímu fungování. Vhod vám přijdou detoxikační bylinky (ostropestřec), vitamin E či očistné koupele.
  5. Žijte zdravým životním stylem: pravidelným spánkem, eliminováním stresu, dostatkem pohybu a častým pobytem na čerstvém vzduchu zajistíte správné fungování vašeho těla, ale také pročistíte svou mysl.

Související recepty

Související články

Co se děje v těle při detoxikaci?
  • Novinky a zajímavosti

Co se děje v těle při detoxikaci?

Co je detoxikace organismu?Jednoduše řečeno jde o očistu těla od škodlivin. Detoxikace není žádná novinka, využívá se již tisíce let. Přirozeně se o detoxikační procesy starají játra, ledviny a střeva, můžou se však dostat do bodu, ve...
Jídlo jako cenný antioxidant
  • Novinky a zajímavosti

Jídlo jako cenný antioxidant

Co si představit pod pojmem oxidace organismu?Na lidský organismus působí nespočet vnějších i vnitřních vlivů, z nichž některé můžeme sami ovlivnit. Oxidace vzniká na základě tzv. oxidačního stresu, který je mimo jiné způsoben...
3 nápady, jak si usnadnit jarní detox
  • Novinky a zajímavosti

3 nápady, jak si usnadnit jarní detox

Nenabízíme vám návod na detox krok za krokem. Máme pro vás pomůcky, které vám mohou pomoci nastartovat na jaře tělo a přinést zdravější návyky do všedního dne. Všechny jsou jen dočasné, mají podpořit váš záměr restartovat tělo, odstranit z...
Jak na jarní očistu podle tradiční čínské medicíny
  • Tipy a triky

Jak na jarní očistu podle tradiční čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny se období vhodné pro jarní úklid odehrává mezi 14. únorem a 26. dubnem. V tomto období doporučuje zaměřit svou pozornost na játra, krev a střeva a věnovat jim péči, která je pročistí a povzbudí...
5 kroků k očistě organismu
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků k očistě organismu

Nejen dlouhé zimní období a stále probíhající pandemická situace se snadno projeví na naší náladě. Zimu i pandemii musíme přečkat, s péčí o naše tělo však můžeme začít ihned. Věděli jste, že vyvážená strava plná vitaminů se...
Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl
  • Novinky a zajímavosti

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Tradice půstu před VelikonociPostní období má kořeny v náboženství, kdy se touto cestou křesťané připravovali na svůj nejvýznamnější svátek. Doba odpírání navazuje na masopustní oslavy, které jsou naopak obdobím vydatného jídla, tance a...
Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem
  • Novinky a zajímavosti

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem

Co je zelený ječmen?Zelený ječmen patří mezi superpotraviny s multifunkčním vlivem na naše zdraví. Vzhledem ke sklizni před dozráním je rovněž označován jako mladý ječmen a je zpracován ze známé suroviny – ječmene setého. Ve fázi...
Zdravá střeva: potraviny, díky kterým budete zase fit
  • Tipy a triky

Zdravá střeva: potraviny, díky kterým budete zase fit

Ať se nám to líbí, nebo ne, staré rčení „jste to, co jíte“ platí i v současnosti. Nezdravá životospráva nebo moderní civilizační choroby mají velký podíl na tom, jak vypadáme a jak se cítíme. Jak se naše tělo dokáže s těmito...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit