0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte se na příchod nového roku

čočka
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Navařte čočku, převlečte postele, vyneste koše a rozhodně neservírujte husu. Do nového roku máte totiž podle tradic vkročit nejen pravou nohou, ale i bez jakýchkoliv restů z roku uplynulého. Ostatně ne nadarmo se říká: jak na Nový rok, tak po celý rok. Navíc musíme doufat, aby nám bylo počasí nakloněno, protože na Silvestra-li vítr a ráno slunce svítí, nelze nám dobrého vína se nadíti.

Šťastný vstup do nového roku si můžete lehce pojistit. Stačí mítvše pěkně zorganizované a naplánované. Jen tak na nic nezapomenete a všev klidu zvládnete. Kromě silvestrovského pohoštění a slavnostníhooblečení nezapomeňte ani na prádlo, postele a odpadkové koše. Ty musíbýt podle zvyku vynešené, postele čistě povlečené a prádlo vyprané,vyžehlené a uklizené. Zkrátka vám nikde nesmí zůstat ani jeden„restík“.

Uvařte čočku a upečte PFko
Na Nový rok servírujte vše dle libosti, vyhněte se však drůbeži, abyvám neuletělo štěstí. Určitě nezapomeňte servírovat čočku, ať už jibudete podávat jako polévku, salát nebo přílohu. Zajistit by vám totižměla peníze. Pro jistotu si také připravte k posteli sklenici s vodou a dolednice poctivý guláš či jiný „vyprošťovák“, kdyby se vámzapíjení příchodu nového roku vymklo z rukou.

Pokud chcete mít novoroční oslavy opravdu pěkné, nezapomeňte všemokolo sebe popřát hodně štěstí a zdraví. Chcete-li si s přánímopravdu vyhrát, vyrobte takzvané PFko. PF znamená Pour féliciter (Proštěstí) a můžete jej vyrobit z papíru nebo ho můžete i upéct.Výborně se na to hodí vizovické těsto, které je snadné na přípravu adlouho vydrží. Můžete z něj tvarovat písmena, čtyřlístky i prasátkapro štěstí.

Mimochodem, vynálezcem novoročenek byl s největší pravděpodobnostíčeský šlechtic – hrabě Karel Chotek. Nerad přijímal zdvořilostnínávštěvy a tak v roce 1827 začal rozesílat lístky s přáním všehonejlepšího. Říkalo se jim omluvenky a zdobil je hezký obrázek.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč