0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte se na příchod nového roku

čočka
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Navařte čočku, převlečte postele, vyneste koše a rozhodně neservírujte husu. Do nového roku máte totiž podle tradic vkročit nejen pravou nohou, ale i bez jakýchkoliv restů z roku uplynulého. Ostatně ne nadarmo se říká: jak na Nový rok, tak po celý rok. Navíc musíme doufat, aby nám bylo počasí nakloněno, protože na Silvestra-li vítr a ráno slunce svítí, nelze nám dobrého vína se nadíti.

Šťastný vstup do nového roku si můžete lehce pojistit. Stačí mítvše pěkně zorganizované a naplánované. Jen tak na nic nezapomenete a všev klidu zvládnete. Kromě silvestrovského pohoštění a slavnostníhooblečení nezapomeňte ani na prádlo, postele a odpadkové koše. Ty musíbýt podle zvyku vynešené, postele čistě povlečené a prádlo vyprané,vyžehlené a uklizené. Zkrátka vám nikde nesmí zůstat ani jeden„restík“.

Uvařte čočku a upečte PFko
Na Nový rok servírujte vše dle libosti, vyhněte se však drůbeži, abyvám neuletělo štěstí. Určitě nezapomeňte servírovat čočku, ať už jibudete podávat jako polévku, salát nebo přílohu. Zajistit by vám totižměla peníze. Pro jistotu si také připravte k posteli sklenici s vodou a dolednice poctivý guláš či jiný „vyprošťovák“, kdyby se vámzapíjení příchodu nového roku vymklo z rukou.

Pokud chcete mít novoroční oslavy opravdu pěkné, nezapomeňte všemokolo sebe popřát hodně štěstí a zdraví. Chcete-li si s přánímopravdu vyhrát, vyrobte takzvané PFko. PF znamená Pour féliciter (Proštěstí) a můžete jej vyrobit z papíru nebo ho můžete i upéct.Výborně se na to hodí vizovické těsto, které je snadné na přípravu adlouho vydrží. Můžete z něj tvarovat písmena, čtyřlístky i prasátkapro štěstí.

Mimochodem, vynálezcem novoročenek byl s největší pravděpodobnostíčeský šlechtic – hrabě Karel Chotek. Nerad přijímal zdvořilostnínávštěvy a tak v roce 1827 začal rozesílat lístky s přáním všehonejlepšího. Říkalo se jim omluvenky a zdobil je hezký obrázek.

Související články

3+1 novoroční čočka
  • Tipy a triky

3+1 novoroční čočka

Na Nový rok si dejte čočku, aby se vás držely peníze. Připravili jsme pro vás recepty, které to rychle a nápaditě zařídí....
Jak se zbavit novoroční kocoviny?
  • Tipy a triky

Jak se zbavit novoroční kocoviny?

Divoké oslavy končícího roku se mohou nepříjemně vymstít, zvlášť pokud vypijete více, než na kolik jste zvyklí. Jak zatočit s kocovinou po vydařeném flámu? Vyzkoušejte šest osvědčených vyprošťováků, se kterými vyzrajete na bolehlav i...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit