Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Proč si zamilovat parmazán jako Italové
sdílet:
Kvalitní parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy po ruce. I z obyčejných nudlí udělá nepřekonatelnou lahůdku.

„Bohatá, plná chuť a schopnost rozpustit se v žáru a spojit se s jinými ingrediencemi se nalézají jen v sýru, který nemá rovnocenného soupeře: v parmigianu-reggianu,“ básní Marcella Hazan ve své proslulé kuchařské knize Klasická italská kuchyně a my se musíme k jejímu chvalozpěvu připojit. Pravý parmazán umí pozvednout jídla obyčejná a jídlům vynikajícím dodat mistrovskou tečku. 

Ten jediný a pravý

Jak ho poznat? Pokud chcete ochutnat pravý parmazán, hledejte název parmigiano-regiano. Toto označení smí nést pouze sýr, který se vyrábí po stovky let nezměněným procesem z mléka krav chovaných na jasně vymezeném území v severoitalském regionu Emilia-Romagna.

Při výběru a nákupu nezapomínejte, že většinou dostanete to, za co si zaplatíte. Předem nastrouhaný parmazán v pytlíku za pár korun nikdy neudělá tolik parády jako kvalitní kousek vyzrálého parmazánu ze specializovaného obchodu. 

Dopřejte si kvalitu, ne kvantitu. Kvalitní sýr vám umožní vařit jen z několika surovin, bleskurychle, zato s lahodným výsledkem. Pravý parmazán má světlou, jantarovou barvu a v chuti se rozplývá, je lehce slaný, mírně oříškový, ale nikdy drsný nebo štiplavý. 

Zapékané těstoviny

Zapékané těstoviny

Více

Správná péče

Parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy v lednici. I když není vaše spižírna dobře zásobená, kombinace másla, pravého a vyzrálého parmazánu a čerstvě mletého pepře udělá z obyčejných nudlí lahůdku. Tento tvrdý sýr obsahuje snadno stravitelné bílkoviny a tuky. Lžíce parmazánu vylepší nejen celkový chuťový zážitek z pokrmu, ale také jeho výživové vlastnosti.

Parmazán skladujte odděleně od jiných surovin, zabalený ve fólii, kterou si odnesete při jeho nákupu ve specializovaném obchodě. Jinak přejímá pachy ostatních jídel. Nikdy ho nenechte vyschnout. Čím více vysychá, tím jakoby hrubne v chuti, až získá ostrou, téměř nepříjemnou chuť. Ze stejného důvodu nedoporučujeme kupovat již zmiňovaný, nastrouhaný parmazán. Doma ho také strouhejte až těsně před vařením nebo podáváním.

A co s patičkou, která zbude nakonec? Vložte ji jako italská mamma do polévky a vařte ji spolu s ostatními přísadami. Vývar se obohatí o silnou parmazánovou chuť. A uvařenou patičku potom za odměnu slupne kuchařka.

Pasta a basta! aneb Jak na nejlepší těstoviny

Pasta a basta! aneb Jak na nejlepší těstoviny

Více

Proč ho chtít

Pro rychlá a snadná jídla je parmazán famózní dochucovací tečkou. Protože se vyrábí z kravského mléka, výborně ladí s pokrmy, které jako základ obsahují máslo raději než olivový olej. To také odpovídá tradici jídel na severu Itálie. Jen málokdy se strouhá na jídla, která obsahují plody moře, protože ty se v Itálii téměř vždy připravují na olivovém oleji.

Výjimka však potvrzuje pravidlo. Jak jinak si vysvětlit jedno z nejmilovanějších dochucovadel italského původu bazalkové pesto, které kombinuje jak olivový olej, tak parmazán? 

Kam přidat hoblinky parmazánu:

  • na polévku
  • na těstoviny jako závěrečný finiš
  • do omáčky k těstovinám
  • na pizzu s rajčatovou oblohou
  • do sušenek
  • do těsta na křupavé chuťovky
  • všude tam, kde chcete vytvořit efektní krustu

 

Spoustu dalších nápadů na skvělá italská jídla najdete v následujících receptech.

Související články

Abeceda italských sýrů
  • Tipy a triky

Abeceda italských sýrů

Jak se vyznat v italských sýrech, co si k nim dát a s čím je kombinovat? Pojďte se seznámit s nejpopulárnějšími sýry. ...
Gouda: žluté zlato z Nizozemska
  • Tipy a triky

Gouda: žluté zlato z Nizozemska

@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Nizozemský sýr gouda rozhodně...
Čedar, národní poklad Anglie
  • Novinky a zajímavosti

Čedar, národní poklad Anglie

Tak jako spousta dalších kulinářských objevů, i kolem původu čedaru se vznáší příběh téměř pohádkový. Údajně si mladá dojička odložila nádobu s mlékem v chladné jeskyni. Pak na ni zapomněla a když se o několik dnů později vrátila, tekutý...
Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
  • Novinky a zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
  • Tipy a triky

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních...
Jak podávat sýr
  • Tipy a triky

Jak podávat sýr

Na to všechno existují v kuchyni jednoduché odpovědi. Sýry podáváme vždy tak, aby měly pokojovou teplotu, jsou chuťově nejlepší. Jen tak bude moci sýr plně rozvinout své aroma a plně vychutnat výraznou chuť. Nejméně 15 minut před...

Obchod Apetit