Průvodce smetanami: Co byste o nich měli vědět?

Tartaletka se šlehačkou
ZDROJ: Jess Bailey/Pexels
sdílet:

Smetana má v naší kuchyni své nenahraditelné místo. Ať už chcete své blízké překvapit krémovou polévkou nebo nadýchaným zákuskem po vydatném obědě, dodá vašim dobrotám tu správnou chuť. Víte, čím se od sebe různé druhy smetany liší? Poradíme vám, jak se v obchodě rychle zorientovat, aby vaše kulinářská pověst zůstala bez poskvrny.

Podle čeho vybírat smetanu?

Smetana je nejtučnější část mléka, která se vysráží na povrchu. Na pultech obchodních řetězců můžete narazit na celou řadu výrobku s tímto názvem. Ze všeho nejdůležitější je ujasnit si, k čemu přesně výrobek potřebujete.

Chcete si připravit kuře na smetaně? Nebo dáváte přednost něčemu sladkému – třeba smetanovému koláči? Od toho se bude odvíjet konečný výběr produktu.

1. Zakysaná smetana

Podle české vyhlášky musí obsahovat nejméně 10 % tuku a bakteriální kultury. Oproti tučnějším variantám mívají horší tepelnou stabilitu. Do jídla se proto přidávají až na konci přípravy, kdy sundáme hrnec z plotny. Jinak by se mohla velice rychle srazit a pokazit požitek z hotového pokrmu. Na trhu se ale objevují zakysané smetany 15% i 17%.

  • Zakysaná metana s nižším podílem tuku (většinou mají 12 % nebo více) je ideální pro studenou kuchyni.
  • Skvěle se hodí třeba do okurkového salátu. Ale výborně poslouží také při vaření pravé domácí kulajdy.  
  • Pomyslnou královnou je francouzský crème fraîche s 30 % tuku, který má oproti běžně dostupným zakysankám jemnější chuť.

2. Smetana ke šlehání

Díky vyššímu vyššímu podílu tuku se využívá na přípravu dezertů nebo k nazdobení dortů. Čím je smetana tučnější, tím lépe se bude šlehat.

Navíc lépe odolává vyšším teplotám, tudíž se hodí pro přípravu tepelně upravovaných nebo zapékaných pokrmů. A pokud máte oblibě těstoviny z italské kuchyně, rozhodně se ve vaší lednici neztratí.

Gurmáni a milovníci sladkého zase nedají dopustit na laskoviny s pařížskou šlehačkou. Stačí přivést smetanu k varu a opatrně zalít kousky čokolády, které přetím naláme do misky. Směs necháme vychladnout,  na 4 hodiny schováte do lednice a máte hotovo. Vyzkoušejte třeba jeden z našich sladkých receptů.

  • Můžete se setkat s výrobky jako smetana na vaření nebo smetana do kávy. Zpravidla mají 10% tučnost, ale speciální vlastnosti od nich nečekejte.
  • Upotřebíte je do polévek i omáček. Hodí se tak pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu hlídají tuk ve svém jídelníčku. 

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Více

3. Vysokotučná smetana

Smetany s nejvyšším podílem tuku. Mají plnou chuť a bývají doslova kalorickou bombou. Mezi oblíbené lahůdky této kategorie patří smetany s názvem de luxe, které mohou obsahovat až 48 % tuku (někdy dokonce více). Proto se pro ně vžilo také označení double cream. A kde ji můžete pouřít? Třeba při přípravě oblíbeného cheescaku.

Jak smetanu správně ušlehat?

Abyste si kuchtění zbytečně nekomplikovali, máme pro vás pár tipů, jak si připravit skvělou šlehačku i svépomocí.

  • Obsah tuku ve smetaně by měl být min. 33 %.
  • Šlehačku připravujte z vychlazené smetany, kterou vytáhnete z lednice těsně před přípravou.

Související články

Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!
  • Zajímavosti

Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!

Lemon curd je máslový citronový krém se sladko-kyselou intenzivní chutí. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronové marmelády. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě musíte ochutnat....
Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Kdejaké hospodyňce už dala pořádně zabrat. My jsme pro vás připravili pár tipů, které vám...
Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit