0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Průvodce smetanami: Co byste o nich měli vědět?

Tartaletka se šlehačkou
ZDROJ: Jess Bailey/Pexels
sdílet:

Smetana má v naší kuchyni své nenahraditelné místo. Ať už chcete své blízké překvapit krémovou polévkou nebo nadýchaným zákuskem po vydatném obědě, dodá vašim dobrotám tu správnou chuť. Víte, čím se od sebe různé druhy smetany liší? Poradíme vám, jak se v obchodě rychle zorientovat, aby vaše kulinářská pověst zůstala bez poskvrny.

Podle čeho vybírat smetanu?

Smetana je nejtučnější část mléka, která se vysráží na povrchu. Na pultech obchodních řetězců můžete narazit na celou řadu výrobku s tímto názvem. Ze všeho nejdůležitější je ujasnit si, k čemu přesně výrobek potřebujete.

Chcete si připravit kuře na smetaně? Nebo dáváte přednost něčemu sladkému – třeba smetanovému koláči? Od toho se bude odvíjet konečný výběr produktu.

1. Zakysaná smetana

Podle české vyhlášky musí obsahovat nejméně 10 % tuku a bakteriální kultury. Oproti tučnějším variantám mívají horší tepelnou stabilitu. Do jídla se proto přidávají až na konci přípravy, kdy sundáme hrnec z plotny. Jinak by se mohla velice rychle srazit a pokazit požitek z hotového pokrmu. Na trhu se ale objevují zakysané smetany 15% i 17%.

  • Zakysaná metana s nižším podílem tuku (většinou mají 12 % nebo více) je ideální pro studenou kuchyni.
  • Skvěle se hodí třeba do okurkového salátu. Ale výborně poslouží také při vaření pravé domácí kulajdy.  
  • Pomyslnou královnou je francouzský crème fraîche s 30 % tuku, který má oproti běžně dostupným zakysankám jemnější chuť.

2. Smetana ke šlehání

Díky vyššímu vyššímu podílu tuku se využívá na přípravu dezertů nebo k nazdobení dortů. Čím je smetana tučnější, tím lépe se bude šlehat.

Navíc lépe odolává vyšším teplotám, tudíž se hodí pro přípravu tepelně upravovaných nebo zapékaných pokrmů. A pokud máte oblibě těstoviny z italské kuchyně, rozhodně se ve vaší lednici neztratí.

Gurmáni a milovníci sladkého zase nedají dopustit na laskoviny s pařížskou šlehačkou. Stačí přivést smetanu k varu a opatrně zalít kousky čokolády, které přetím naláme do misky. Směs necháme vychladnout,  na 4 hodiny schováte do lednice a máte hotovo. Vyzkoušejte třeba jeden z našich sladkých receptů.

  • Můžete se setkat s výrobky jako smetana na vaření nebo smetana do kávy. Zpravidla mají 10% tučnost, ale speciální vlastnosti od nich nečekejte.
  • Upotřebíte je do polévek i omáček. Hodí se tak pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu hlídají tuk ve svém jídelníčku. 

3. Vysokotučná smetana

Smetany s nejvyšším podílem tuku. Mají plnou chuť a bývají doslova kalorickou bombou. Mezi oblíbené lahůdky této kategorie patří smetany s názvem de luxe, které mohou obsahovat až 48 % tuku (někdy dokonce více). Proto se pro ně vžilo také označení double cream. A kde ji můžete pouřít? Třeba při přípravě oblíbeného cheescaku.

Jak smetanu správně ušlehat?

Abyste si kuchtění zbytečně nekomplikovali, máme pro vás pár tipů, jak si připravit skvělou šlehačku i svépomocí.

  • Obsah tuku ve smetaně by měl být min. 33 %.
  • Šlehačku připravujte z vychlazené smetany, kterou vytáhnete z lednice těsně před přípravou.

Související články

Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!
  • Zajímavosti

Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!

Lemon curd je máslový citronový krém se sladko-kyselou intenzivní chutí. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronové marmelády. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě musíte ochutnat....
Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Kdejaké hospodyňce už dala pořádně zabrat. My jsme pro vás připravili pár tipů, které vám...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit