0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Redakce doporučuje: kváskový chléb z parní pece

Redakce doporučuje: kváskový chléb z parní pece
sdílet:
Objevili jsme skvělý chléb. Z kvásku a pečený v původní parní peci!

Chléb, který chutná ‚jako dřív‘, peče pekař Zdeněk Vondřich ze Mšena. Těsto na chléb připravuje tradičním způsobem z pomalu kvašeného žitného kvasu. Pecny peče ve staré parní peci. Péči a úctu k tradici na chlebu poznáte po prvním ochutnání. Je hutný, ale zároveň nadýchaný. Jemně nakysle voní kváskem, že máte chuť sníst ho prostě jen tak. Dokonalý je také s máslem a medem nebo s domácím vyškvařeným sádlem a se solí. Prostě tradiční kousek pečiva. Podle pekaře vydrží až deset dní. To jsme ale neměli možnost vyzkoušet – chleba u nás nikdy tak dlouho bez povšimnutí nezůstane.

Zdeněk Vondřich ze Mšena své pečivo z parní pekárny prodává v Pražské tržnici v hale 22 třikrát týdně, vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Obrovské tříkilové pecny chleba prodává pekař i po čtvrtkách (1/4 chleba stojí 30 Kč). K dostání jsou podle aktuální nabídky také chléb žitný, se škvarky, koláčky, kynuté buchty s mákem… My ochutnali buchty s tvarohem (za 10 Kč). Byly skvělé s vláčným, nadýchaným těstem a nepřeslazenou náplní!

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit