Chléb, který chutná ‚jako dřív‘, peče pekař Zdeněk Vondřich ze Mšena. Těsto na chléb připravuje tradičním způsobem z pomalu kvašeného žitného kvasu. Pecny peče ve staré parní peci. Péči a úctu k tradici na chlebu poznáte po prvním ochutnání. Je hutný, ale zároveň nadýchaný. Jemně nakysle voní kváskem, že máte chuť sníst ho prostě jen tak. Dokonalý je také s máslem a medem nebo s domácím vyškvařeným sádlem a se solí. Prostě tradiční kousek pečiva. Podle pekaře vydrží až deset dní. To jsme ale neměli možnost vyzkoušet – chleba u nás nikdy tak dlouho bez povšimnutí nezůstane.
Zdeněk Vondřich ze Mšena své pečivo z parní pekárny prodává v Pražské tržnici v hale 22 třikrát týdně, vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Obrovské tříkilové pecny chleba prodává pekař i po čtvrtkách (1/4 chleba stojí 30 Kč). K dostání jsou podle aktuální nabídky také chléb žitný, se škvarky, koláčky, kynuté buchty s mákem… My ochutnali buchty s tvarohem (za 10 Kč). Byly skvělé s vláčným, nadýchaným těstem a nepřeslazenou náplní!
Redakce doporučuje: kváskový chléb z parní pece
06.01.2012
Objevili jsme skvělý chléb. Z kvásku a pečený v původní parní peci!
Připravila Jana Kopřivová