Rostbíf: objevte tajemství kultovní anglické pečeně

Rostbíf
ZDROJ: RitaE/Pixabay
sdílet:

Pečené hovězí, které se tradičně podává při nedělním obědě, je mezi Angličany natolik populární, že se stalo nedílnou součástí jejich národní identity. Jaká byla historie tohoto vznešeného pokrmu? Nahlédněte s námi do tajů anglické kuchyně a připravte svým nejbližším neodolatelné obědové menu.

Co je to rostbíf?

Rostbíf (nebo roastbeef) je vlastně pečené hovězí, ovšem připravené na anglický způsob. To znamená, že by maso mělo uprostřed zůstat růžové, aby mělo tu správnou chuť. Hotové maso se poté krájí na jemňoučké plátky a podává se teplé nebo studené.

Rostbíf s tatarkou

Rostbíf s tatarkou

Více

Od Beefeaterů k baladám: okénko do anglické gastronomie

Rostbíf má v anglické (resp. britské) gastronomii dlouhou tradici. Jeho vznik se datuje až k roku 1485, kdy na anglický trůn usedl Jindřich VII. Právě on tehdy založil oddíl strážců přezdívaných dodnes Beefeaters, kteří dohlíželi na ochranu pevnosti a neblaze proslulé věznice Tower of London.

Podle jedné z pověstí získaly oddíly svůj název podle přídělů hovězího, které dostávaly za svou věrnou službu. Další verze příběhu zase hovoří o tom, že strážci nechávali před odchodem na nedělní mši péct hovězí nad ohněm: když se vrátili zpátky, bylo už maso krásně propečené a hodokvas mohl začít.

Hovězí pečínka se během nadcházejících let těšila v anglických kuchyních stále větší oblibě, což neuniklo ani Francouzům, kteří v 18. století začali Angličanům trochu škodolibě přezdívat les rosbifs. Oblíbená receptura inspirovala dokonce Henryho Fieldinga v roce 1731 k sepsání balady, ve které mj. označil roastbíf za jídlo, které dodávalo odvahu anglickým vojákům.

Chlebíček rostbíf, tatarka & domácí chipsy

Chlebíček rostbíf, tatarka & domácí chipsy

Více

Rostbíf, jak ho známe dnes

Doby, kdy se hovězí opékalo převážně nad otevřeným ohněm, zřejmě pominuly. Dnes si můžeme pečeni jednoduše připravit v moderní troubě, tradice však zůstala. V Anglii je dodnes rostbíf považován za oblíbené nedělní jídlo (Sunday roast), při kterém se celá rodina nebo přátelé sejdou u jednoho stolu.

Běžně se rostbíf podává s vařenou zeleninou a pečenými bramborami, zalitými šťávou z pečeného hovězího (tzv. gravy). Pokud byste vyrazili do některé z anglických restaurací, určitě stojí za vyzkoušení také lahodný yorkshirský pudink, který se dříve podával samostatně ještě dříve, než došlo na servírování roastbífu (v naději, že se hosté nasytí a spořádají tak méně drahého hovězího).

Yorkshirský pudink a pomazánka z uzené ryby

Yorkshirský pudink a pomazánka z uzené ryby

Více

Jestliže vám kus hovězího zůstane na další den, můžete jej přidat do masových sendvičů nebo jimi obohatit obložené mísy. A pokud byste si chtěli k masu dopřát nějakou omáčku, můžete sáhnout třeba po domácí remuládě nebo ochucené majonéze. Příznivci ostřejších chutí mohou vyzkoušet omáčku s křenem nebo třeba dijonskou hořčici.

Několik závěrečných tipů na přípravu domácího rostbífu

  • Na přípravu rostbífu se používá nízký roštěnec.
  • Pokud chystáte jídlo pro větší počet hostů, nešetřete (opečte i kilo masa).
  • Hovězí maso nechte nejprve dozlatova opéct na pánvi, až poté ho dejte péct.
  • Troubu nastavte na teplotu cca 100°, abyste nepropásli moment, kdy bude maso tak akorát.
  • Na závěr nechte maso na chvíli odpočinout (třeba ve vypnuté troubě) asi 25 minut.

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

Více

Jestliže se už chystáte do obchodu pro suroviny, přejeme, ať se vám kulinářské dílo vydaří. Pokud je neděle ještě daleko, nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další skvělé recepty pro každý den.

Související články

Kouzlo a tradice britských masových koláčů
  • Koktejl

Kouzlo a tradice britských masových koláčů

Koláčky plněné hovězím, vepřovým nebo skopovým masem namísto ovoce nejsou pro Brity nic zvláštního. Naopak jsou ve Spojeném království masové koláče snad ještě populárnější než ty sladké a jsou také naprosto nedílnou součástí slavností i...
Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit