0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybí aukce s rekordním výsledkem: tuňák za 2 miliony

syrová ryba
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Na novoročním trhu v Tokiu se vždy vydraží na tísíce ryb. V prosinci bývá kvůli nevlídnému počasí u japonských břehů nedostatek tuňáků, a tak cena lezla rychle nahoru. Nejdražšího tuňáka za posledních deset let si z tokijské aukce odnesli dva asijští majitelé suši barů. Za tuňáka obecného, který je však považován za jeden z nejchutnějších druhů a právě z jeho syrového masa se suši často připravuje, zaplatili přes 100 000 dolarů.

Tuňák chycený u severního pobřeží japonského ostrova Honšú vážil128 kilogramů. Každý kilogram cenného úlovku byl tak prodán za zhruba 817 dolarů (asi 16 000 korun). Majitel hongkongského suši baru a jeho japonský konkurent zaplatili za rybu zhruba desetinásobek běžné ceny. Běžná cena tuňáka na tokijských trzích se pohybuje okolo 55 dolarů za kilogram (zhruba 1000 korun).

Cena tuňáka by letos mohla vzrůst. Vzhledem k rostoucím obavámo dopadech komerčního rybaření na počty tuňáků ve světových mořích se totiž zástupci mezinárodních organizací na ochranu tuňáků, včetně Japonska, dohodli na omezení lovu tuňáků obecných o 20 procent na 22 000 tun za rok 2009.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč