0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S košem jen jednou ročně

skladování surovin
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Obyčejná anglická rodina se před rokem zamyslela nad přeplněnými odpadkovými koši, pozměnila životní styl a dnes už chodí s košem jen sporadicky. O co se zmenšil objem odpadků, o to narostla návštěvnost jejich webových stránek – dnes ekologické snažení Straussových sleduje na 70 000 lidí.

Rodina Straussových se pustila do snižování objemu přeplněných košů s odpadky v březnu 2008. A pustili se do toho s takovou vervou a nadšením, že se jim množství odpadu podařilo ke konci roku zminimalizovat na pouhých 100 g týdně. Tedy množství, kterým koš naplní jednou za šest měsíců.

A jak toho dosáhli? Potraviny kupují pokud možno nebalené, co se dá, to zrecyklují, zbytky jídla kompostují, pro zeleninu chodí s taškou či košíkem a maso nakupují do vlastních plastovýc krabiček. Přestože se snaží minimalizovat množství odpadu, tvrdí o sobě, že jsou zcela normální rodinou. „Lidé si myslí, že jsme divní a že jsem si o Vánocích neužili žádnou legraci, ale to je blbost,“ říká Rachelle Straussová. „Náš stůl se prohýbal jídlem jako jakýkoli jiný, stromeček jsme měli krásně nazdobený a dárky pěkně zabalené. Třídění odpadků není tak těžké, jak se zdá, jde jen o to začít.“

Letos půjdeme s košem jen jednou!

Vše odstartoval televizní pořad o tom, jak plasty škodí mořskému životu. Tehdy se Rachelle rozhodla, že zkusí žít trochu ekologicky a zredukovat odpad. „Přemýšlela jsem o recyklování už dlouho, ale dokument o tom, ja ta zvířata trpí, nás nakopl,“ prozrazuje Rachelle. „Nejdříve to bylo trochu náročné a zmatené, ale pak jsme přišli na to, co kam patří, co se kam vyhazuje, a dnes už jsme si tak zvykli, že nám třídění odpadu nezabere víc než běžné domácnosti neustálé vynášení odpadků.“

V roce 2009 by rodina chtěla odpadky ještě zredukovat, za cíl si dali vynést pouze jeden koš v celém roce. Jejich snažení můžete sledovat na blogu na adrese http://myzerowaste.com, kde najdete i spoustu užitečných rad a triků.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč