Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S košem jen jednou ročně

skladování surovin
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Obyčejná anglická rodina se před rokem zamyslela nad přeplněnými odpadkovými koši, pozměnila životní styl a dnes už chodí s košem jen sporadicky. O co se zmenšil objem odpadků, o to narostla návštěvnost jejich webových stránek – dnes ekologické snažení Straussových sleduje na 70 000 lidí.

Rodina Straussových se pustila do snižování objemu přeplněných košů s odpadky v březnu 2008. A pustili se do toho s takovou vervou a nadšením, že se jim množství odpadu podařilo ke konci roku zminimalizovat na pouhých 100 g týdně. Tedy množství, kterým koš naplní jednou za šest měsíců.

A jak toho dosáhli? Potraviny kupují pokud možno nebalené, co se dá, to zrecyklují, zbytky jídla kompostují, pro zeleninu chodí s taškou či košíkem a maso nakupují do vlastních plastovýc krabiček. Přestože se snaží minimalizovat množství odpadu, tvrdí o sobě, že jsou zcela normální rodinou. „Lidé si myslí, že jsme divní a že jsem si o Vánocích neužili žádnou legraci, ale to je blbost,“ říká Rachelle Straussová. „Náš stůl se prohýbal jídlem jako jakýkoli jiný, stromeček jsme měli krásně nazdobený a dárky pěkně zabalené. Třídění odpadků není tak těžké, jak se zdá, jde jen o to začít.“

Letos půjdeme s košem jen jednou!

Vše odstartoval televizní pořad o tom, jak plasty škodí mořskému životu. Tehdy se Rachelle rozhodla, že zkusí žít trochu ekologicky a zredukovat odpad. „Přemýšlela jsem o recyklování už dlouho, ale dokument o tom, ja ta zvířata trpí, nás nakopl,“ prozrazuje Rachelle. „Nejdříve to bylo trochu náročné a zmatené, ale pak jsme přišli na to, co kam patří, co se kam vyhazuje, a dnes už jsme si tak zvykli, že nám třídění odpadu nezabere víc než běžné domácnosti neustálé vynášení odpadků.“

V roce 2009 by rodina chtěla odpadky ještě zredukovat, za cíl si dali vynést pouze jeden koš v celém roce. Jejich snažení můžete sledovat na blogu na adrese http://myzerowaste.com, kde najdete i spoustu užitečných rad a triků.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín