Tak jako u filmu není malých rolí, v podniku SaSaZu není chuťově malých jídel. Skutečně! Kde jinde si objednáte pokrm složený z více než stovky ingrediencí? Kde jinde si pochutnáte na delikatesách stvořených pěti různými asijskými kulinářskými postupy: Sambal, Otak-Otak, Roti, Flame a Tai-Tai? Exotika, směs různých stylů, chutí, vůní a jisté neuchopitelné dobrodružství - to je SaSaZu!
Mimochodem, tipli byste si, odkud se vzal název SaSaZu? Je odvozený od slova „SAZU“, což znamená bambusový list. Divoké chutě z různých koutů Asie se v SaSazu kombinují s noblesou francouzského životního stylu, která ovlivnila nejen evropskou kuchyni, ale poslední dvě století také celou Asii. Návštěva SaSaZu je zážitek!
Ještě před pokrmem vám přinesou teplé vlhké ručníky na omytí rukou a vloží do dlaní tajemný voňavý lístek, který rozvoní okolí stolu, to všechno za zvuku taneční hudby v příjemném interiéru inspirovaném dálným východem. Kompletní vybavení SaSaZu bylo vyrobeno na míru a dovezeno z Thajska, Laosu či Vietnamu. V různých televizních pořadech slyšíme o chuťové explozi v ústech, které vytváří některé druhy potravin. V SaSaZu nenajdete jediné jídlo, které by vás na několik vteřin nedonutilo přemýšlet, co to je za zajímavou chuť, co vám to tam vzadu na jazyku vytváří ty malé erupce.
"Recepty a celá filozofiie kuchyně v SaSaZu je založena na kombinaci toho nejlepšího z asijské kuchyně, osobních zkušeností z mých cest. Na druhou stranu mě baví vytvářet nová a nová jídla, ale pozor, mnoho receptů je neměnných a předávají se mezi kuchaři po sedm generací,” říká šefkuchař restaurace SaSaZu Andy Tan.
Pokud se držíte babiččiny rady, že polévka je grunt, pak v SaSaZu neopomeňte kokosovo-kukuřičnou polévku. Ta vás svou chutí doslova přenese na typické asijské tržiště a je dokonalou předehrou k nezapomenutelnému kulinářskému zážitku, který doplňuje příjemná obsluha. Ať si z jídelníčku vyberete salát z papáji, kuře po kambodžsku nebo SASA křupavé rolky v řase nori, můžete si být jisti, že tak dokonale Asií inspirovaná jídla nikde jinde v našem hlavním městě nenajdete. V SaSaZu se servíruje jídlo doprostřed stolu a konzumuje se „sharing“ stylem.
Máte tedy možnost z menu ochutnat skutečně hodně. Pokrmy v SaSaZu vás doslova přivedou na pokraj labužnické extáze a přitom vás "nezaplácnou" ani nepřesytí, což je přesně ta nejvýše ceněná ochranná značka dobré asijské kuchyně. Strávený čas v tomto podniku se vám stane nejen jedinečným kulinářským zážitkem, ale také relaxací, kdy si nevzpomenete na to, co je za dveřmi podniku. Přitom stále zůstáváte připoutáni příjemnou a nepřenosnou atmosférou v tomto unikátním prostoru, který se často stává i netradičním výstavním sálem uměleckých děl.
Příjemným překvapením je uvolňující masáž po závěrečném jídle. Přesto si malinký kousek SaSazu můžete s sebou donést i domů a to v podobě kokosového tiramisu v originální skleničce. Komu ani tohle nestačí, ten se může účastnit lekcí vaření, které restaurace pořádá. S tím souvisí tolik oblíbené rodinné neděle, které patří mezi další skvělé a netradiční nápady z kuchyně SaSaZu, kdy si děti mohou připravit vlastní dezert či si s barmany namíchat svůj první opravdový milkshake.
Nová jídla
Milovníci autentické asijské kuchyně v Praze jistě potěší novinky v jídelníčku restaurace SaSazu, které nesou autentický rukopis šéfkuchaře Andyho Tana. Rodák z indonéského ostrova Jáva, jehož profesní životopis je vyšperkován jmény špičkových restaurací, a to nejen asijských, se rozhodl obohatit nejen jídla novými ingrediencemi, ale otevřít nové obzory a představy návštěvníkům pražské restaurace SaSaZu, přesunout je prostřednictvím chutí do ještě zajímavějších zákoutí asijské kuchyně a přiblížit jídla, kdy se chuť jemně a plynule zhoupne od hladkých, sladkokyselých nuancí přes jemně pálivá sousta s netradičně pojatou chutí, až po ostře gradované, těžko popsatelné exploze.
To vše splňuje Andyho tolik oblíbená polévka Lobster Soup, která ve Vás probudí celou škálu unikátních chutí, kdy se kombinuje vývar z mořských plodů jako jsou humr, krevety, chobotnice, kalamáry, krabi, ale také citronová šťáva, kari, koriandr a brandy. Vše doplněno o bylinkové krutony, limetku, kokosové mléko, grilovaný fish kebab z tuňáka a lososa, vše podtrženo a sečteno tajemnou pikantní majonézou.
Další z řady novinek v menu restaurace SaSazu je dokonalá fúze thajské a indické kuchyně, kterou na jídelním lístku najdete pod názvem Bollywood Lamb Chops. Z Thajské kuchyně Vás čekají chutě jako jsou chilli, koriandr, tamarind a z Indie Vám po chuťových buňkách bude cestovat kardamom, skořice a badyán. Další z ingrediencí je Sasazu Massaman Curry, originální pasta ve které je cibule, krevety a česnek.
Do pasty se na pánvi přilévá kokosové mléko a přisypou se na jemno rozemleté arašídy. To celé se dosoluje pouze rybí omáčkou. Proto se jehněčí hřebínky, které se porcují na slabší kotletky již nepřisolují a pouze se potírají sezamovým olejem. Na rozpáleném woku se ke kotletkám následně přidává ještě česnek, zázvor, chilli, ústřicová omáčka, rýžové víno a fish sauce. Vše se nesmí dělat déle jak minutu, aby nedošlo k tvrdnutí masa. Podáváme se s grilovaným lilkem a květákem na páře, jako ozdoba jsou servírované smažené skleněné nudle a máta.
Kdo má rád sladké, ten musí ochutnat další novinku v SaSaZu indonéského šéfkuchaře Andyho Tana, který se na Vás rozhodně neurazí, když řeknete, že Coconut Mango Bavarois, je vlastně pudink. Protože stačí první lžička ve Vašich ústech a hned Vás ohromí dvě naprosto dokonalé chutě, které se navzájem střídají tak, že prostě nevíte která zrovna v té chvíli vítězí.
Jako by každá z nich chtěla být v tu správnou chvilku tou která zvítězí. Jde o skutečně dokonalé chutě manga a kokosu, kterým zdárně sekunduje bazalka provařená v kokosovém mléce a dokonale plnící svoji roli redukce několika kapek na povrchu Coconut Mango Bavarois. Důstojným doplňkem jsou tenké plátky spekok, což je klasický indonézký press cake, tedy ochucené palačinky naskládané na sebe a stlačené do formy.
Silvestr v SaSaZu
Kdo z nás by nechtěl vzpomínat na ten nejlepší poslední den v roce a připravit se na jeden z nejlepších roků, který nás všechny jistě čeká? Rok Ohnivého kohouta začíná podle čínského kalendáře dne 28. ledna roku 2017 a končí 15. února 2018. Tento rok symbolizuje především vítězství a úspěchy, kterých bude v průběhu roku dosaženo díky píli, trpělivosti a tvrdé práci.
Restaurace SaSaZu proto připravuje zážitek, který propojí všechny vaše smysly a nabudí ty správné emoce. Stejně jako charakter kohouta na vás v SaSazu dýchne ušlechtilost, laskavost, srdečnost a čestnost. Vychutnáte si sedmichodové menu, které vás přes chuťové smysly provede celou Asií. Zažijete párování vín s jídly podobného charakteru, originální welcome drink, ale také unikátní show, akrobacii na šálách a lanech, která bude s půlnočním překvapením, tím nejlepším vstupem do roku 2017.