Bláznivých rekordů a nápadů není nikdy dost. Zvláště, když mohou být současně tak sladké. To si řekly dvě ženy experimentátorky – majitelka pražské cukrárny Saint Tropez Michaela Nosálová a pořadatelka soutěže Svatební dort roku Soňa Solařová. Výsledkem je pokus o vytvoření jedinečných svatebních šatů inspirovaných francouzským dortem croquembouche, který u nás zatím příliš nezdomácněl. Proto si připomeňme, že tento dezert by měl doslova křupat v ústech. Jde o různě vysokou homoli tvořenou mnoha profiterolkami, což jsou mini větrníčky z odpalovaného těsta plněné krémem a spojované k sobě karamelem. Ten současně funguje jako nejdůležitější dekorativní prvek celého díla.
Svatební šaty k snědku
Nemáme informace, že by se dosud v českých luzích a hájích někdo pokusil o podobný výtvor, takže zatím neví ani jeho tvůrci, kolik mini větrníčků padne na jeho výrobu. Jasné je v tuto chvíli jen to, že celý pokus se uskuteční 12. ledna 2014 v pražském hotelu InterContinental. Ten den zde proběhne finále soutěže Svatební dort roku 2014 a křupavé šaty budou zřejmě největším výrobkem, který tady bude k jídlu. Návštěvníci akce budou svědky nejen jejich výroby, ale mohou se pak také přesvědčit, jestli sladké šaty bez úhony přečkají, až se do nich majitelka cukrárny Saint Tropez oblékne a projde mezi diváky.
Křupavé profiterolky
Ve Francii, kde se croquembouche v 18. století zrodil, patří tento dort mezi nejoblíbenější svatební dorty. Jeho velkou výhodou je skutečnost, že se nemusí složitě krájet, ale jednotlivé kousky větrníčků se odlamují podle sytosti. Zatím není jasné, zda to bude možné také u svatebních křupavých šatů, ale pokud ano, bude toto svlékání pro návštěvníky zřejmě velkým lákadlem.