0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šaty mohou být opravdu sladké

Šaty mohou být opravdu sladké
sdílet:
Pokus o vytvoření unikátního díla proběhne na veřejném finále soutěže Svatební dort roku 2014.

Bláznivých rekordů a nápadů není nikdy dost. Zvláště, když mohou být současně tak sladké. To si řekly dvě ženy experimentátorky – majitelka pražské cukrárny Saint Tropez Michaela Nosálová a pořadatelka soutěže Svatební dort roku Soňa Solařová. Výsledkem je pokus o vytvoření jedinečných svatebních šatů inspirovaných francouzským dortem croquembouche, který u nás zatím příliš nezdomácněl. Proto si připomeňme, že tento dezert by měl doslova křupat v ústech. Jde o různě vysokou homoli tvořenou mnoha profiterolkami, což jsou mini větrníčky z odpalovaného těsta plněné krémem a spojované k sobě karamelem. Ten současně funguje jako nejdůležitější dekorativní prvek celého díla.



Svatební šaty k snědku


Nemáme informace, že by se dosud v českých luzích a hájích někdo pokusil o podobný výtvor, takže zatím neví ani jeho tvůrci, kolik mini větrníčků padne na jeho výrobu. Jasné je v tuto chvíli jen to, že celý pokus se uskuteční 12. ledna 2014 v pražském hotelu InterContinental. Ten den zde proběhne finále soutěže Svatební dort roku 2014 a křupavé šaty budou zřejmě největším výrobkem, který tady bude k jídlu. Návštěvníci akce budou svědky nejen jejich výroby, ale mohou se pak také přesvědčit, jestli sladké šaty bez úhony přečkají, až se do nich majitelka cukrárny Saint Tropez oblékne a projde mezi diváky.

Křupavé profiterolky


Ve Francii, kde se croquembouche v 18. století zrodil, patří tento dort mezi nejoblíbenější svatební dorty. Jeho velkou výhodou je skutečnost, že se nemusí složitě krájet, ale jednotlivé kousky větrníčků se odlamují podle sytosti. Zatím není jasné, zda to bude možné také u svatebních křupavých šatů, ale pokud ano, bude toto svlékání pro návštěvníky zřejmě velkým lákadlem.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit