0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sbírka na masnu v Sasově

Sbírka na masnu v Sasově
sdílet:
Postrádáte na trhu uzeniny z Biofarmy Sasov? Pokud se vám po nich stýská, můžete přispět na stavbu malé faremní masné výrobny, kde se budou zase vyrábět, a pak si to vybrat v naturáliích.

Komunitou podporované zemědělství je model, který se osvědčil v zahraničí. Biofarma Sasov je jednou z prvních, která ho zkouší u nás. Velcí uzenáři postupně vypověděli sasovské farmě smlouvy, a tak z trhu zmizely produkty, jako je oblíbený biouherák, biošunka, paštiky, škvařené sádlo i uzené maso. Z ankety na webu farmy ale vyplynulo, že by zákazníci a příznivci byli ochotni přispět na stavbu masné biovýrobny, kde by si farma vyráběla masné výrobky sama a pravidelně. Vloženou investici by lidé dostali postupně zpět ve formě produktů. Proto se Josef Sklenář, majitel sasovské biofarmy, rozhodl uplatnit tento – v České republice zatím nevyzkoušený – model.

Sbírka na pašíky


Na stavbu nové masny jsou potřeba cca dva miliony korun. „Chceme minimalizovat celkové náklady, aby výrobky byly dostupné, proto upravíme méně využívané prostory našich biojatek a přidáme jen malou přístavbu,“ říká Josef Sklenář. „Do této chvíle máme přislíbenou již více než polovinu částky, a to zatím pouze z okruhu našich zákazníků, partnerů či zaměstnanců,“ doplňuje ho Jiří Pykal, další pracovník farmy. Nyní již existuje bankovní účet, kam zájemci mohou peníze poslat. Účet bude otevřen do dosažení cílové částky, nejpozději do konce dubna. Pokud se potřebný obnos peněz nesejde, jednotlivé příspěvky se budou rozesílat zpátky. My ale věříme, že v Sasově už brzy zavoní jitrnice či jelítka z vlastní výrobny!

Připravila Šárka Hamanová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit