Objevte rozmanitost bublinek na prvním ročníku festivalu šumivých vín s názvem „Sektival“, který se od 3. do 18. června koná na dvou desítkách míst v Praze, Brně a Plzni. Při této akci můžete navštívit 21 restaurací, které připravily jedinečná menu plná delikates. A sommelier David Král s nimi spároval sekty tak, aby vynikla lahodná harmonie spojení chuti jídla a šumivého vína.
„Sekty jsou u nás často vnímány jako nápoj vhodný jen k oslavám. Přitom bublinky se hodí v podstatě kdykoliv. A právě proto, že mají mnoho podob, dají se kombinovat s mnoha jídly a doprovodit tak celý večer. V rámci Sektivalu proto chceme ve spolupráci s restauracemi a kavárnami představit lidem co nejvíce chutí, kombinací a přinést jim tak mnoho zážitků,“ říká k akci sommelier roku 2015, David Král.
A jak se můžete Sektivalu zúčastnit?
Nejjednodušším způsobem, jak si užít Sektival, je zvolit na stránce www.sektival.cz město, které je vám nejblíže (Praha, Brno nebo Plzeň), a vybrat si mezi nabízenými restauracemi – pod každou záložkou naleznete jejich vlastní menu a lákavé fotografie. Zvolte si to, na které máte chuť, klikněte na „rezervovat stůl“ a zbytek už zajistí Restu.cz, průvodce po restauracích a rezervační portál.
Když už budete u stolu…
Díky Sektivalu můžete ochutnat celkem 18 různých šumivých vín a v kombinaci s delikatesami si tak užít osmdesát chutí. „Na párování sektů s jídlem je nejkrásnější vlastní poznávání chuťových odlišností. Poprvé se napijete a vychutnáte si samotné šumivé víno. Poté si dáte kousek jídla a také vnímáte chutě samotné. A až napotřetí si dáte do úst obojí – sekt i pokrm. Chutě se najednou promění a mým cílem, když jsem jednotlivé chody a šumivá vína pároval, bylo, aby vybraný sekt podpořil chuť jídla a naopak. Pokud vám z předchozího chodu navíc zbyla ještě nedopitá sklenka, zkuste si jídlo ochutnat s jiným sektem, ať poznáte ten rozdíl,“ radí David Král.
Více inspirace najdete na www.sektival.cz.