Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček tohoto nápoje je ideálním společníkem při chladných zimních večerech.
Co je to kurkuma?
Pod pojmem kurkuma si nejčastěji představíme jasně oranžovožlutý prášek. Získává se z podzemního oddenku asijské rostliny kurkumovníku dlouhého, který se asi nejvíce podobá zázvoru. Toto koření se nejčastěji používá v indické a marocké kuchyni. Má jemnou lehce nahořklou chuť a sytě žlutou výraznou barvu. Pokud s ní pracujete, dejte si pozor, aby vám vše neobarvila.
Kurkuma jako lék?
Jedná se o přírodní antioxidant, má čistící účinky. obsahuje železo, vápník, draslík, mangan, sodík, měď a zinek.
Nejvíce se ovšem kurkuma spojuje s mírněním zánětů a bolestí, protože obsahuje látky, které potlačují produkci zánětlivých chemikálií.
- Obecně přináší úlevu od bolesti kloubů, žaludku, zánětu střev, osteoartrózy a velmi dobře funguje i na kožní nemoci typu lupenka. Některé studie dokonce tvrdí, že má stejné účinky jako nesteroidní protizánětlivá léčiva jakými jsou ibuprofen.
- Pokud patříte mezi příznivce přírodní medicíny, tak je pro vás kurkuma ideální volbou.
Konzumace kurkumy v pokrmech je zdraví prospěšná, ale do oběhu se dostane jen přibližně 1 % léčivých látek. Existují ovšem způsoby, jak z této lahodné rostliny dostat více.
- Kurkumu je dobré kombinovat s oleji – tuky, protože důležité látky nejsou rozpustné ve vodě. Skvělou kombinací je také černý pepř, i ten výrazně podporuje vstřebávání látek.
- Kvalita prášku/koření je také důležitá, vyhněte se tedy mdlému a staršímu balení.
- Tělu prospěšné jsou i doplňky stravy s kurkumou dostupné v lékárnách a specializovaných prodejnách.
Kurkuma se obecně velice hodí k masu. Orestovaná s dalším kořením na oleji tvoří základ pro kari, ale perfektně se hodí i k rybě, do polévek a nejrůznějších pečených pochutin.
- Doma můžete vyzkoušet polévku s kurkumou a uzeným kuřetem, mrkvový krém se zázvorem a kurkumou nebo cizrnu s datlemi na marocký způsob.
- Perfektně se hodí také do nápojů jako je například čaj, ovocné šťávy nebo do zázvorovo-kurkumového latté.
Jak si golden milk připravit?
Příprava není nijak složitá. Potřebujete pouze:
- rostlinné mléko
- kurkumu
- trochu skořice
- sůl a pepř
Kurkuma je nejlepší čerstvá a nastrouhaná, prášek však také dobře poslouží. Pokud se rozhodnete pro čerstvou variantu, použijte při strouhání rukavice a buďte opatrní i na kuchyňskou linku.
Z dalšího koření můžete přidat například kardamom, badyán nebo kajenský pepř, pro jemnější chuť se přidává také med.
- Mléko vlijte do hrnce a na mírném plameni pomalu zahřívejte.
- Přidejte kurkumu, koření, sůl a pepř podle chuti. Tekutinu nechte chvíli probublávat.
- Pak už stačí ji přelít do oblíbeného většího hrníčku a vychutnat si tento léčivý žlutý nápoj.
Golden milk vás zahřeje ve studeném dni, pomůže od bolesti a perfektně funguje jako prevence proti zánětům.