Pokud ještě plánujete vyrazit na lyže a zároveň si dovolenou chcete užít i gastronomicky, jeďte do Tyrolska. Kraje vyhlášeného špeku a lahodných vín.
Že lze maso konzervovat solením a uzením, na to přišel člověk už dávno. Ovšem v Tyrolsku dovedli tuto činnost k dokonalosti. Používají metodu složenou z uzení, které se používá v severských zemích, a středomořského způsobu sušení masa. Tyrolané používají ke zpracování špeku málo soli, málo studeného kouře a hodně čerstvého vzduchu. Nechávají ho zrát několik týdnů.
Henkele
Ve východním Tyrolsku se navíc díky speciálnímu koření a dlouhému zrání na čerstvém horském vzduchu rodí jedinečné henkele, což je uzené hovězí, jehněčí, kančí anebo maso vysoké zvěře.
Víno
Špek není jediná lahůdka, kterou byste si neměli nechat v Tyrolsku ujít. Pěstování vína tu má tisíciletou tradici. V poslední době se navíc rozmáhá trend pěstování biovína.
Kam na lyže
Zkusit můžete třeba lyžařský areál na schnalstalském ledovci, který leží ve výšce přes 3000 metrů. Zaručuje tak bohatou sněhovou pokrývku po celý rok. Najdete ho kousek od lázeňského městečka Meran.