Sladké tajemství javorového sirupu

Sladké tajemství javorového sirupu
sdílet:
Javorový sirup se řadí k přírodním sladidlům. Získává se nejčastěji z mízy javoru cukrového. Na jaře se navrtává kůra javorů, jejichž šťáva se zachytává a následně zahustí zahřátím. Téměř všechna výroba javorového sirupu je lokalizována v Severní Americe, kde je součástí tradičních pokrmů. Co všechno nalezneme v javorovém sirupu, jak ovlivňuje naše zdraví a do jakých pokrmů se hodí, vám prozradíme jako to nejsladší tajemství.

Trocha sladké historie

Tradice zakořeněná na území Severní Ameriky sahá daleko do minulosti. Indiánské kmeny znaly sladkou chuť sirupu i jeho léčivé účinky, a tak pravidelně zpracovávaly mízu získanou jednoduchým nařezáváním kmenů. Evropští kolonisté přejali tuto dovednost, takže si javorový sirup našel své místo i u „bílých mužů“. Získávání mízy Evropané však zjednodušili, místo naříznutí do kůry vyvrtali díru nebozízkem. V 17. a 18. století se stal pro osadníky javorový sirup nejdostupnějším zdrojem koncentrovaného cukru kvůli složitosti dodávek třtinového cukru z Karibiku. Po ukončení Americké občanské války se javorový sirup stal hlavním produktem nahrazující cukr třinový. V této době se také zdokonalila tepelná úprava, při které původní kotle nahradily mělké pánve, umožňující rychlejší odpařování vody. Později se pro částečné odstranění vody využívalo reverzní osmózy. Poslední dekády si drží první místo ve výrobě javorového sirupu Kanada, v roce 2004 jej vyrobila neuvěřitelných 26,5 milionu litrů, což činí 80 % z celosvětové produkce. Mimo Americký kontinent si můžeme vychutnat javorový sirup z Japonska či Jižní Koreji.

Co všechno najdeme v javorovém sirupu

V javorovém sirupu najdeme přirozenou vlákninu, povzbuzující růst užitečných bakterií ve střevech a také posilující celý imunitní systém. Čistý javorový sirup je bohatý na antioxidanty, vitamin B, draslík, fosfor, mangan, vápník, zinek i železo. Sirup je tak protizánětlivý, pozitivně ovlivňuje účinky antibiotik a napomáhá střevní mikroflóře najít rovnováhu. Vědci v Quebecu, ze kterého pochází asi 75 % kanadské produkce, rozpoznali 54 tělu prospěšných sloučenin, z nichž 5 nikde v přírodě doposud neviděli, pouze v javorovém sirupu. Díky antioxidantům působí proti cukrovce, rakovinotvornému bujení a bakteriálním onemocněním. Vlivem manganu, který obsahuje, je prospěšný v boji proti volným radikálům, ale také při tvorbě energie. Zinek prospívá našemu srdci, působí preventivně proti ateroskleróze a ochraňuje nás před LDL cholesterolem.

Přírodní alternativy cukru

Přírodní alternativy cukru

Více

Javorový sirup je zbavován vody především kvůli chuti. Čerstvě získaný sirup nemá téměř žádnou chuť. Postupným zahříváním se tak získá silný koncentrát s jantarovou barvou, medovo-květinovou vůní a s 60 % obsahem cukrů.

Jedinečné sladidlo

Vedle pozitivních účinků javorového sirupu jej zařazujeme také z nutričního hlediska. Obsahuje méně kalorií než med. Ačkoli má více kalorií než cukr, jeho nutriční hodnota je přirozeně vyšší (cukr nemá prakticky žádnou). Najdeme v něm vedle sacharózy také glukózu a fruktózu. I tak bychom to s jeho množstvím neměli nijak přehánět, pokud chceme zachovat zdravý přísun kalorií.

Jak poznat ten kvalitní

Pořizovací cena javorového sirupu je vyšší, ale rozhodně se do něj vyplatí investovat. Má dvakrát větší sladivost než klasický bílý cukr, na doslazení stačí tedy opravdu malé množství. Doporučujeme upřednostnit pravý kanadský originál před levnějšími náhražky, opravdovou kvalitu naleznete pod označením BIO. Na obalu také hledejte informaci, že se jedná o 100 % javorový sirup.

Využití v kuchyni

Kanaďané si své oblíbené lívance neosladí ničím jiným než právě javorovým sirupem. Dodat sladkost můžete sirupem také v dezertech, koláčích, dortech či ranních kaších. Je vhodný do čaje, kávy, zkrátka všude, kde chcete použít zdravější sladidlo. Skvěle si rozumí také s masem, nebojte se jej použít do marinád či při pečení nedělního kuřete.

Americké pancakes (lívance)

Americké pancakes (lívance)

Více

Zajímavosti o javorovém sirupu:

  • Jeden litr sirupu se vyrobí ze 40 litrů mízy.
  • Míza obsahuje 97 % vody, která se vyvařením odpaří.
  • Javor cukrový žije kolem 250 let.
  • Mízu však javor produkuje pouze v období mezi desátým až osmdesátým rokem.
  • Je vhodný při dietě (1-3 čajové lžičky denně).
  • Čím je sirup tmavší, tím více v něm najdeme antioxidantů.
  • Bývá využíván také do pleťových masek, zábalů, obkladů na akné a vyrážky, zmírňuje zarudnutí pokožky i její záněty.
  • Příznivě působí na prostatu.
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit