Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slavné sendviče, které musíte znát

Club sandwich
ZDROJ: AlfonsoCharles/Pixabay.com
sdílet:

Traduje se, že sendvič, coby plátek masa vložený mezi dva chleby, vznikl z čistě praktických důvodů. Máte-li nabitý program a na jídlo s příborem v ruce vám nezbývá čas, sendvič to prostě jistí!

Anglický šlechtic, hrabě ze Sandwiche, dostal hlad v průběhu karetního turnaje a jednoduše potřeboval nějaké jídlo „do ruky“. Už v 18. století se tak zrodila geniální vydatná svačina, kterou si od té doby můžeme dopřát všichni i v průběhu pracovního dne.

  • Z Velké Británie se zvěsti o sendviči rychle roznesly jak po sousedních zemích - např. francouzský opečený Croque monsieur či Croque madame, tak do zámoří, kam je přivezli emigranti z Evropy.
  • Není tedy divu, že nejslavnější sendviče pocházejí z USA. Mísením kultur a národních kuchyní zde vznikly naprosto dokonalé a dnes již klasické sendvičové kombinace chutí.

BLT a Club

Začneme tím nejjednodušším. BLT sendvič se skládá pouze ze tří základních ingrediencí, jejichž počáteční písmena mu v angličtině propůjčují svůj název:

  • slanina (bacon),
  • listový salát (lettuce)
  • rajčata (tomatoes)

BLT sendvič je krásně křupavý díky vypražené slanině a salátu. Zároveň je ale svěží a vláčný, což zaručují plátky rajčat.

K této kombinaci se skvěle hodí majonéza a toastový chléb. Vyzkoušet můžete náš BLT sendvič s uzenou aïoli majonézou.

Blízkým příbuzným BLT je Club sendvič. Jedná se vlastně o sofistikovanější verzi BLT a údajně vznikl stejně jako prapůvodní sendvič v jistém karetním klubu. Club sendvič má ovšem dvě patra, která tvoří:

Club sendvič vám zaručeně zvedne náladu při těžkém pracovním odpoledni, kdy toho máte ještě hodně před sebou. Výborně se hodí i do piknikového koše. Zasytí hladové strávníky a uspokojí náročné labužníky. Doplnit ho můžete o další naše piknikové sendviče.

Pastrami a Reuben 

Pastrami jsou tenounké plátky speciálně upraveného hovězího masa. Obvykle se jedná o hovězí hrudí, které se nakládá, koření, vyudí a nakonec ještě vaří v páře.

  • Pastrami má původ v Rumunsku, odkud se dostalo do USA, kde si získal velkou oblibu zejména v newyorské přistěhovalecké židovské komunitě.
  • Sendviče s pastrami vznikly pravděpodobně z potřeby nahradit vepřovou slaninu, které bylo z náboženských důvodů potřeba se vyhnout.
  • Pastrami seženete v dobrém řeznictví i v supermarketech i u nás.
  • Plátky masa se v sendviči rozhodně nešetří a vrství se do výšky mezi dva krajíce chleba s hořčicí plátky kyselé okurky.

Pokud do Pastrami sendviče přidáte kysané zelí, vznikne tzv. Reuben sendvič. Často se do něj ještě přidává:

  • nasekaná cibule a
  • sýr ementálského typu

Vyzkoušet můžete náš recept na klasický či opečený Reuben nebo jeho variaci v podobě sendviče s roastbeefem a křenovým zelným salátem.

Další možností je pak otevřený Reuben nebo Reuben dog.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč