Slavnosti chřestu v Ivančicích

sdílet:
Největší chřestové slavnosti v České republice slaví dvacáté narozeniny. Na co se můžete těšit letos?

Velká narozeninová oslava vypukne 23. května 2014 na Palackého náměstí v Ivančicích u Brna a potrvá až do 25. května. Během tří dnů hosté ochutnají ty nejlepší lahůdky z chřestu, slané i sladké, známé i neobvyklé.

Na festival se vracejí známá jména. Své umění představí opravdoví mistři. Organizátoři lákají například na michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, který speciálně pro festival připraví narozeninové chřestové menu. Svá menu nabídnou i další podniky, stejně jako loni i letos se pokrmy budou snoubit s vínem. O správný výběr se postará sommeliér Libor Nazarčuk.

„Návštěvníci si budou kupovat za chřestové tolary degustační porce nejrůznějších dobrot od předkrmů, polévek až po sladké dezerty. Kromě skvělého místního vína si dáme letos záležet také na kvalitní kávě, přijede hned několik vyhlášených kaváren. Spousta návštěvníků se těší i na vynikající cukrářské výrobky, ani ty letos nebudou chybět,“
uvedl Aleš Tureček, ředitel ivančického Kulturního a informačního centra.


K jídlu i zábavě


Návštěvníci si vychutnají nejen dobré jídlo, ale také kuchařské show. Na pódiu vystoupí třeba obnovená brněnská restaurace Bohéma, kterou Zdeněk Pohlreich ohodnotil dvěma hvězdičkami. Doprovodný program nabídne také soutěž v loupání chřestu, soutěž jedlíků, zábavní aktivity pro děti a spoustu dalšího. Více z programu Slavností chřestu najdete tady.

Tip redakce:
Nedočkavci nemusejí čekat až na festival. Ochutnávat chřestové speciality můžete ve vybraných restauracích již během května. Více se dozvíte tady.

Zaujalo nás: Organizátoři objednali na slavnosti čtyři tuny chřestu ze slovenských Veľkých Levár. Pro patrioty mají potěšující zprávu. Za pár let by návštěvníci mohli ochutnat opravdovou novinku – ivančický chřest. K letošním dvacátým narozeninám festivalu si město nadělilo obnovení pěstování této jarní zeleniny. Podařilo se sehnat pozemky i pěstitele, a tak jen zbývá doufat, že si tradiční špargl z Ivančic opět získá svoji proslulost.

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit