Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Sous vide: skvělá chuť díky vakuu

manki-kim-hzdru
ZDROJ: manki-kim-hzdru
sdílet:

Pokroková metoda sous vide se již objevila v nejednom pořadu o vaření. Pokrm, který se připravuje bez přístupu vzduchu, si však můžeme připravit i doma. Název sous vide kromě kuchařského postupu skrývá speciální způsob uchovávání jídla. V dnešním článku najdete vše o kulinářské metodě sous vide - od nezbytného vybavení, přes uchovávání potravin a marinování, a připravili jsme pro vás taky jedinečné recepty inspirované vařením ve vakuu.

Kde se vzalo sous vide?

Již sám název napovídá o zemi původu, odkud tato metoda pochází. Překlad francouzského sous vide znamená “ve vakuu”. Ve Francii formu balení potravin do vzduchotěsného obalu poprvé popsal angloamerický fyzik a vynálezce Sir Benjamin Thompson v roce 1799.

Na pravidelné využívání v kuchyni však sous vide čekalo až do druhé poloviny 20. století, kdy byly zprvu suroviny zabalené ve vakuu určeny ke snadnější přepravě, jelikož si tím zachovávaly si dlouhodobější čerstvost. Jako samostatná kuchařská metoda bylo sous vide uvedeno do restauračních provozů v roce 1974. 

Vakuování potravin: Zbavte svou ledničku nebezpečných bakterií a plísní!

Vakuování potravin: Zbavte svou ledničku nebezpečných bakterií a plísní!

Více

Zdravé vaření a uchovávání potravin ve vzduchoprázdnu

Sous vide není jen označení pro metodu vaření, název zahrnuje také formu uchovávání potravin, která byla původním záměrem. Vakuum je zamezuje množení bakterií a kažení potravin. Díky tomu, že potravinu uschováme do obalu bez přístupu vzduchu,  prodloužíme její trvanlivost. K zavakuovaným potravinám lze přidat i další ingredience, jako jsou bylinky nebo koření. Ve vzduchoprázdnu lze maso i marinovat a následne rovnou připravovat.

A jak to funguje při vaření? Připravená zavakuovaná surovina (např. maso) se vloží do vodní lázně, kde se při teplotě pod bodem varu (většinou v rozmezí 55 - 95℃) připravuje po doporučenou dobu. Zatímco steak vám zabere 1 až 2 hodiny, plátek ryby připravíte do půl hodiny a například zelený chřest bude hotový do 10 minut. 

Výhody vaření metodou sous vide

Zbavení potravin okolního vzduchu pomůže nejen k prodloužení čerstvosti, ale zároveň k intenzivní chuti a udržení cenných látek, které nemají kudy při vaření unikat. Sous vide tak patří mezi dietní formy přípravy jídla bez přebytečného tuku. Vakuované maso ve vodní lázni je šťavnaté a plné chuti, s přidáním správného koření a bylin jde o mimořádný gastronomický zážitek, který si snadno připravíte u vás doma. 

Lehká kuchyně – vyladěné recepty pro zdraví a energii

Lehká kuchyně – vyladěné recepty pro zdraví a energii

Více

Co budete k vaření ve vakuu potřebovat?

Napadá vás, že k vaření a uchovávání potravin metodou sous vide budete potřebovat speciální nákladné vybavení? Není tomu tak a s vařením ve vzduchoprázdnu můžete začít klidně hned. Stačit vám bude uzavíratelný sáček, kuchyňský teploměr a kastrůlek pro vodní lázeň. Jak zbavit sáček s potravinou vzduchu bez vakuovačky najdete v návodu zde. Sous vide slouží k vaření masa a zeleniny, snadno však takto tepelně upravíte i přirozeně sladké ovoce nebo dokonce lehký dezert.  

Pokud se rozhodnete pro časté sous vide vaření, práci vám usnadní pořízení vakuovačky. Na trhu najdete široké spektrum výrobků zaměřených na odstraňování vzduchu a vakuování potravin. K pomalé a šetrné přípravě souse vide slouží také pomalý ponorný vařič. Jde o přístroj, který se umístí do hrnce s vodou, je vybavený teploměrem a ohlídá nejen teplotu ale i čas.

V odkazech pod tímto článkem jsme pro vás připravili tipy na naše oblíbené marinády a dietní pokrmy vhodné pro přípravu sous vide pokrmů.  

Obchod Apetit