Jak v nabitém programu ušetřit nějakou chvilku? Máme pro vás tip, který vám vytrhne trn z paty a získá vám trochu času. Navíc přinášíme i 3 lahodné recepty!
Vaření na home office je trochu honička. Vměstnat přípravu oběda mezi on-line schůzky, telefonáty s kolegy a komunikaci přes e-mail je občas téměř nadlidský úkol. Kdo vám podá pomocnou ruku, která zkrátí práci v kuchyni na minimum a vy budete moci sobě i rodině dopřát plnohodnotné jídlo připravené během pár minut? Vsaďte na mražené novinky i stálice značky Bonduelle! Díky nim můžete během okamžiku servírovat oběd plný vitaminů, proteinů a vlákniny.
Mražená zelenina: Čerstvější než čerstvá
Přemýšleli jste někdy při nákupu nad rozdílem mezi čerstvou zeleninou a tou mraženou? Několik rozdílů je jasných na první pohled, ten nejdůležitější je však většině lidí skryt.
Díky zpracování si mražená zelenina Bonduelle zachová maximum vitaminů a chuti, mnohdy dokonce více než ta "čerstvá". Proč?
Rychlost použití mražené zeleniny
Mražená zelenina Bonduelle je sklízená na polích, které jsou v bezprostřední blízkosti výrobních závodů. Díky tomu je zelenina po sklizni okamžitě zpracována - blanšírovaná v páře a šokově zmrazená.
- Celý proces ošetření zeleniny trvá maximálně 5 hodiny od sklizně a zelenina si proto uchovává maximum vitaminů a chuti.
- Čerstvá zelenina obsahuje řadu vitaminů, ale jejich obsah postupně klesá.
- Na pulty obchodů se často dostane v horizontu dnů až týdnů, takže obsah vitaminů v ní už není tak vysoký jako ihned po sklizni.
Zamražená, když je zralá
Hloubkové zmrazení proudem vzduchu o teplotě -30°C (tvz. šokové zmrazení), zmrazí zeleninu do několika minut, díky čemuž se zelenina uzamkne a nevytvoří se ledové krystaly. Tato metoda zmrazování je unikátní, nedojde během ní k poničení buněčné struktury a uzamkne v ní maximum živin. Výsledkem toho je, že mražená zelenina Bonduelle se čím dál více blíží té čerstvé třeba ze zahrádky.
Kolik času máte na přípravu oběda?
1. Mám 15 minut – BONDUELLE CEREALI
Cereali je vyvážená směs obilnin a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny. Stačí jen pár minut ohřát na pánvi, přidat trochu koření dle chuti a zdravé a vývážené jídlo je na světě za pár minut. Bonduelle Cereali si můžete dopřát ve dvou variantách a to s Dýní a pohankou nebo se Zelenými fazolkami a ječmenem. Inspirace pro vás ↓.
- 2 lžíce olivového oleje
- 125 ml smetany
- čerstvá bazalka
- sušená rajčata podle chuti
- 1–2 stroužky česneku
- parmazán podle chuti
- sůl, pepř
Příprava jídla
Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte nadrobno nakrájený česnek. Poté přisypte celé balení Bonduelle Cereali s dýní a pohankou a restujte zhruba 6 min. Osolte a opepřete dle chuti, přidejte lístky bazalky a celé důkladně promíchejte. Směs zalijte smetanou a vařte cca 5 min, dokud smetana nezhoustne. Přidejte na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nastrouhaný parmazán, opět promíchejte a je hotovo. Podávejte posypané plátky parmazánu a lístky bazalky.
2. Mám 30 minut – BONDUELLE POLÉVKOVÉ SMĚSI
Polévkové směsi perfektně šetří čas v kuchyni, protože zeleninu není třeba krájet nebo čistit. Navíc je zelenina upravená na páře a poté šokově zmrazená, takže má krásnou barvu a je plná vitaminů. Můžete si je vychutnat ve 3 variantách a to Dýňová, Květáková nebo Zelená polévková směs. Inspirace pro vás ↓.
- 1 a ¾ hrnku hruškového nektaru
- 1 lžička rostlinného oleje
- ½ hrnku nakrájené cibule
- ½ hrnku vody
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 2 a ½ hrnku smetany
- ¼ lžičky granulovaného zázvoru
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
- ¼ lžičky granulované skořice
- hruška na dozdobení
Příprava jídla
V hrnci na oleji orestujeme cibuli. Přidáme vodu, vývar a přivedeme k varu. Přilijeme hruškový nektar, smetanu a všechno koření a opět přivedeme k varu. Nyní přidáme celé balení Bonduelle Dýňové polévkové směsi a vaříme 3 minuty, dokud zelenina nezměkne, poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Před podáváním polévku dozdobíme plátky hrušky.
3) Mám více než 30 minut – Jednodruhová zelenina Bonduelle
Máte-li přece jenom čas pustit se trochu do experimentů, vezměte si na pomoc zeleninu sklízenou v nejvyšší fázi zralosti, aby byla chutná a plná vitamínů, blanšírována na páře, aby se zničily nežádoucí enzymy a zmrazena šokem, aby se k Vám dostala s maximálním množstvím živin. Celý tento proces trvá méně než 5 hodin díky těsné blízkosti polí a výrobních závodů a vy jsi tak můžete dopřát krásně barevnou a chutnou zeleninu jako v den sklizně. Zkuste třeba mražený Hrášek Vapeur, Špenát nebo Zelené fazolky či Kukuřici. Inspirace pro vás ↓.
- 280 g soba nudlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa
- hrst čerstvé bazalky
- 2 jarní cibulky
NA SEZAMOVOČESNEKOVOU OMÁČKU:
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 stroužek česneku
Příprava jídla
- Nejprve si smícháním sójové omáčky, javorového sirupu, limetkové šťávy, semínek a prolisovaného česneku připravíte v misce sezamovo-česnekovou omáčku a odložte ji stranou.
- Kuřecí maso si na olivovém oleji opečte na pánvi z každé strany dokřupava, osolte, opepřete, pokapejte trochou limetkové šťávy a také nechte stranou.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte asijské nudle a uvařte je podle návodu na obalu. Na poslední tři minuty přidejte do hrnce také brokolici Bonduelle Vapeur. Po uplynutí doby vaření slijte nudle i brokolici a dobře propláchněte pod tekoucí vodou.
- K nudlím přidejte orestované kuřecí maso na plátky, posypte trhanou bazalkou a kolečky jarní cibulky, zalijte předem připravenou omáčkou a důkladně promíchejte.