0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stir-fry: Rychlá příprava večeře či oběda ve woku či hluboké pánvi

wok
ZDROJ: Pixabay/Pexels
sdílet:

Stir-fry je oblíbená metoda přípravy pokrmů nejen v Číně, ale po celém světě. Jde o bleskovou přípravu jídla restováním a promícháváním v hluboké pánvi. Jestli milujete asijské rychlovky a nemáte kuchyňskou výbavu, možná je na čase pořídit si wok. Rychleji už to nejde!

Stir-fry je původem čínská kuchařská technika, při níž se jednotlivé ingredience, nejčastěji maso a zelenina, zprudka smaží na rozpáleném oleji v pánvi wok.

Dědictví dynastie Ming

Historie stir-fry se začala psát za čínské dynastie Ming, tedy ve čtrnáctém století, kdy bylo dřevo ve velkých městech drahé a nebylo ho proto nazbyt. Drahocenné topivo dovedla ušetřit rychlá kulinářská metoda, a tou bylo právě stir-fry.

  • Tehdy se také pro stir-fry začala používat hluboká pánev wok, kterou však Číňané používali už daleko dřív - na sušení obilí.  V posledních stoletích se bez pánve wok vaření v Asii neobejde - ani v restauracích, ani v domácnostech.
  • Počátkem dvacátého století se metodu přípravy pokrmů stir-fry rozšířili po celém světě čínští imigranti.

Někteří historici se ovšem shodují, že tato technika existovala dávno před nástupem dynastie Ming, neboť už v receptu zemědělské příručky ze šestého století před naším letopočtem se mluví o metodě stir-fry ve spojitosti s míchanými vajíčky.

Hotovo za pár minut

Hlavní výhodou stir-fry je, že je to velmi rychlá metoda přípravy pokrmu. Všechny ingredience se zprudka smaží maximálně minutu až dvě.

  • Maso, tak ryby, tofu a zelenina zachovávají svou šťavnatost, křupavost i vitamíny.
  • Vše je potřeba předem nakrájet na tenké nudličky nebo plátky a ingredience nepřetržitě míchat či přehazovat, aby se nepřipálily.
  • Hotová rýže či nudle se případně přidávají až na konec.

Omáčka dělá pokrm

Důležitá je ovšem i samotná omáčka, která ovlivňuje výslednou chuť připravovaného pokrmu. V asijských zemích ji nejčastěji připravují ze surovin, které mají doma snad úplně všichni. Těm, co to se stir-fry myslí vážně, by neměly doma chybět:

  • sójová omáčka či ústřicová omáčka
  • chilli omáčka nebo pasta
  • sezamový olej
  • rýžový ocet
  • zázvor a česnek.

Čas od času se při této metodě používá také miso pasta a arašídové máslo, které běžně seženete nejen ve specializovaných asijských potravinách i v supermarketech.

Tajemství skvělé chuti

Proč jsou ale pokrmy připravované metodou stir-fry tak dobré? Je to jednoduché.

  • Vysoká teplota společně s olejem spouštějí tzv. Maillardovu reakci, to znamená, že opečením potraviny zhnědnou a získají specifickou chuť.
  • Rychlý kontakt potravin s vysokou teplotou zajistí, že se na povrchu opečou a zatáhnou, uvnitř však zůstanou šťavnaté nebo křupavé.
  • Během rychlé přípravy suroviny nestihnou pustit vodu nebo získat gumovou konzistenci.

Proč je wok pánev tak důležitá?

  • Hlavní výhodou woku je jeho tvar, díky kterému se část surovin zprudka smaží na malé ploše dna pánve.
  • K rozpálení spodní části pánve je tak zapotřebí jen malý plamen.
  • Vysoké a nepříliš strmé stěny woku zase umožňují a zjednodušují "prohazování" a současné promíchávání připravovaných surovin.
  • Větší kusy, které potřebují větší teplo, se drží v rozpáleném oleji uprostřed na dně, menší kousky se drží na stěnách, které jsou chladnější.

Spoustu skvělých receptů najdete v kuchařce Tajemství východu aneb To nejlepší z asijské kuchyně.

Související články

Ochutnejte nasi goreng, národní jídlo Indonésanů
  • Zajímavosti

Ochutnejte nasi goreng, národní jídlo Indonésanů

Ať už zavítáte na Bali nebo jiný indonéský ostrov, pravděpodobně už na ulici narazíte na pokrm s názvem nasi goreng. V hotelech ho servírují i ke snídani. Co nasi goreng znamená a čím si pokrm získal přízeň po celém světě? ...
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit