0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinské ve znamení jedniček

Svatomartinské ve znamení jedniček
sdílet:
Víte, co se děje 11. listopadu přesně v 11 hodin? V tuto dobu můžete podle zhruba dvě stě padesát let staré tradice poprvé ochutnat letošní svatomartinské víno. Pokud je pro vás toto víno neznámé, nebo chcete ochutnat letošní úrodu, vyrazte na ochutnávku. Do vinných sklípků, restaurací, na trh nebo třeba do obchodů.

„Pro svatomartinská vína je charakteristické, že jsou svěží, lehká a mají nižší obsah alkoholu, obvykle do 12 procent. Tato vína se nehodí k archivaci, měla by se vypít nejpozději do jara příštího roku,“ doporučuje sommeliérka Tesca Martina Kottová a dodává: „Vinaři podle kvality svatomartinského dokážou odhadnout kvalitu všech vín letošní sklizně, proto otvírání provází velké očekávání. Již dnes ale lze podle předpovědi odborníků tušit, že na vína letošního ročníku budeme dlouho vzpomínat, protože léto i podzim přinesly správný poměr deště i slunce.“

Hypermarkety Tesco budou nabízet mladá vína výhradně z tuzemska, aby podpořily české a moravské vinaře. V nabídce bude devět druhů svatomartinských vín: Müller Thurgau, Svatovavřinecké rosé a Modrý Portugal od dodavatele Víno Mikulov, Svatovavřinecké rosé a Veltlínské červené rané od firmy Ravis Rakvice, Müller Thurgau, Svatovavřinecké rosé a Modrý Portugal z Templářských sklepů Čejkovice a Müller Thurgau z Českého vinařství Chrámce. Tyto odrůdy jsou zvláště vybrané proto, že v českých klimatických podmínkách dozrávají nejdříve. Budete-li je chtít předem ochutnat, stavte se v Tescu v pátek a sobotu 13. a 14. nebo 20. a 21. listopadu.

Svatomartinské víno je stejně jako beaujolais nouveau mladé kvalitní víno, pochází však výhradně z hroznů sklizených na českých a moravských vinicích. Známku Svatomartinské víno uděluje Vinařský fond ČR exkluzivně českým a moravským vinařům poté, co odborníci, sommeliéři a degustátoři posoudí špičkovou kvalitu vín. Ta je pak stvrzena logem svatého Martina na bílém koni. Tradice svatomartinského vína získává na popularitě, letos bude celkem vyroben jeden milion lahví svatomartinského, což je o zhruba třetinu více než loni.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit