0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švejk doputoval na Malou Stranu v Praze

pípa pivo
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

„Dobré jídlo, dobré pití, základ všeho živobytí,“ tak pravil dobrý voják Švejk ve své nově otevřené restauraci v ulici Cihelná 3. Švejk restaurant Malostranská pivnice je již 47. provozovnou v řadě.Slavnostně byla otevřena 2. prosince 2008.

Objekt, kde se dnes Švejk usadil, má velmi pestrou historii. V roce 1664 zde bývala katovna a následně rasovna. O 150 let později přikázal magistrát tehdejší majitelce objektu, Marii Ziřkové, zpracovat plány na jeho rekonstrukci. Pro nedostatek finančních prostředků však byla nucena dnešní Malostranskou pivnici odprodat Janu Vincentu Kalivodovi. Novoklasicistní průčelí zdobí tuto budovu od roku 1847, tedy pouhých pět let od uvaření první várky piva Pilsner Urquell, dodnes.

Švejk restaurant Malostranská pivnice je členěn do několika částí ve dvou podlažích. Ve spodní části se nachází tradiční česká pivnice, která pojme až stovku hostů. Nahoře v restauraci si na české kuchyni pochutná až 80 návštěvníků. Posedět se dá i na zahrádce o kapacitě 200 osob – zahrádka je v provozu celoročně. Součástí jsou i oddělené salonky a salonek nekuřácký.

Otevřeno je sedm dní v týdnu a na čepu jsou tři značky piva. Pilsner Urquell z tanků, tmavý Master a černé pivo Velkopopovický Kozel tmavý. Radegast Birell je podáván v lahvi. České kuchyni vévodí guláš a svíčková. Nechybí ani speciality. Hosté si vyberou i ze steaků, minutek a mezinárodní kuchyně.

Chceme nabízet českou pohostinnost, českou kuchyni, českou atmosféru a hlavně plzeňské pivo.“ prozradil Martin Med, majitel Švejk restaurantu Malostranská pivnice. Atmosféru Švejk restaurantu vytváří dřevěná podlaha, masivní dřevěný nábytek a obložení stěn. Interiér doplňují barevné vitráže s motivy kreseb Josefa Lady a všudypřítomná tvář dobrého vojáka Švejka.

Související články

Vařte s pivem
  • Tipy a triky

Vařte s pivem

Nakypří, ochutí a dodá jídlu správný šmrnc....
Na stůl se nese pivo
  • Zajímavosti

Na stůl se nese pivo

Vychutnejte si náš národní nápoj v oroseném půllitru i na talíři! Podzimní dny se nesou ve znamení sytých, masitých jídel, která nás mají zahřát a zvednout nám náladu. S těmi se krásně pojí pivo. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit