Thajský dezert jménem mango sticky rice

Mango sticky rice
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Kdo byl někdy v Thajsku, narazil na mango sticky rice. Naskytne-li se příležitost, určitě tento skvělý dezert ochutnejte. Mango se sladkou rýží patří k tomu nejjednoduššímu a nejlahodnějšímu, co si můžete v Asii dát.

Rýže s mangem sice pro někoho může být podivnou kombinací, ale rozhodně ne pro Thajce, kteří moc dobře vědí, co je dobré. A dokud mango sticky rice neochutnáte, tu pravou lahodu po thajsku nepoznáte.

Nádherně sladká, zralá a šťavnatá manga patří k nejoblíbenějšímu ovoci nejen v Thajsku. Místní obyvatelé mango rádi konzumují i s chilli a cukrem, avšak s lepkavou sladkou rýží dostává zcela jiný rozměr.

Tři ingredience, které si podmanily svět

Khao Niaw Mamuang neboli mango sticky rice, česky lepivá rýže s mangem, představuje kombinaci tradičních thajských ingrediencí - rýže, kokosového mléka a manga. Dezert se ale rozšířil i do okolních zemí, například do Kambodži, Vietnamu či Laosu.

  • Lepivá rýže (sticky rice), původem ze severního Thajska, se tvaruje do malých kuliček, které jsou určené k okamžité konzumaci.
  • Od ostatních známých druhů rýže liší zejména tím, že obsahuje velké množství škrobu.
  • Thajci také používají při její přípravě speciální postup přípravy. Ze všeho nejdříve ji namočí na čtyři hodiny do vody, pak přendají do bambusového koše a nad parou ji uvaří. Tak je rýže co nejlepivější a lze z ní snadno vytvarovat kuličky.

Mango sticky rice si ovšem můžete připravit i sami doma:

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek thajské nebo vietnamské lepkavé rýže
  • 1 zralé a měkké mango
  • 200 ml kokosového mléka
  • 50 g palmového nebo kokosového cukru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sezamových semínek

Jak na to?

  1. Rýži uvařte v rýžovaru podle návodu nebo ji nechte čtyři hodiny namočenou a poté sceďte a uvařte v páře, nejlépe v sítku nad vroucí vodou. Vařte třicet minut pod pokličkou.
  2. Mezitím do hrnce vlijte kokosové mléko a přidejte cukr a sůl. Jakmile bude směs homogenní, třetinu odlijte stranou.
  3. Smíchejte kukuřičný škrob s hrnkem vody a vlijte ho do uvařeného kokosového mléka. Vzniklou omáčku přiveďte k varu a vařte pět minut.
  4. Mango si rozkrájejte na tenké plátky nebo na kostky.
  5. Nakonec do uvařené rýže přimíchejte zahuštěnou kokosovou omáčku, vyčkejte pár minut, než se rýže nasákne, obložte ji mangem a ještě přelijte kokosovým mlékem, které jste si odlili stranou.
  6. Posypejte sezamovým semínkem a je hotovo.

   

Související články

Základ thajské kuchyně
  • Tipy a triky

Základ thajské kuchyně

Milujete thajskou kuchyni a chcete si thajské pokrmy doma připravit tak, aby chutnaly autenticky? Pak by vám určité suroviny neměly v nákupním seznamu chybět. Některé ingredence budete mít možná tendenci nahradit dostupnějšími altrenativami...
Co nevíte o slavné vietnamská polévca pho
  • Zajímavosti

Co nevíte o slavné vietnamská polévca pho

Stejně jako si lidé radí, kam jít na poctivý guláš či skvělé suši, kolují gastroscénou i tipy na dobré pho – misku vietnamské polévky, která zahřeje, nasytí a svou chutí a vůní vás navíc příjemně naladí. Narazit na bistro, kde ji vaří, už...
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit