Thajský dezert jménem mango sticky rice

Mango sticky rice
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Kdo byl někdy v Thajsku, narazil na mango sticky rice. Naskytne-li se příležitost, určitě tento skvělý dezert ochutnejte. Mango se sladkou rýží patří k tomu nejjednoduššímu a nejlahodnějšímu, co si můžete v Asii dát.

Rýže s mangem sice pro někoho může být podivnou kombinací, ale rozhodně ne pro Thajce, kteří moc dobře vědí, co je dobré. A dokud mango sticky rice neochutnáte, tu pravou lahodu po thajsku nepoznáte.

Nádherně sladká, zralá a šťavnatá manga patří k nejoblíbenějšímu ovoci nejen v Thajsku. Místní obyvatelé mango rádi konzumují i s chilli a cukrem, avšak s lepkavou sladkou rýží dostává zcela jiný rozměr.

Tři ingredience, které si podmanily svět

Khao Niaw Mamuang neboli mango sticky rice, česky lepivá rýže s mangem, představuje kombinaci tradičních thajských ingrediencí - rýže, kokosového mléka a manga. Dezert se ale rozšířil i do okolních zemí, například do Kambodži, Vietnamu či Laosu.

  • Lepivá rýže (sticky rice), původem ze severního Thajska, se tvaruje do malých kuliček, které jsou určené k okamžité konzumaci.
  • Od ostatních známých druhů rýže liší zejména tím, že obsahuje velké množství škrobu.
  • Thajci také používají při její přípravě speciální postup přípravy. Ze všeho nejdříve ji namočí na čtyři hodiny do vody, pak přendají do bambusového koše a nad parou ji uvaří. Tak je rýže co nejlepivější a lze z ní snadno vytvarovat kuličky.

Mango sticky rice si ovšem můžete připravit i sami doma:

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek thajské nebo vietnamské lepkavé rýže
  • 1 zralé a měkké mango
  • 200 ml kokosového mléka
  • 50 g palmového nebo kokosového cukru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sezamových semínek

Jak na to?

  1. Rýži uvařte v rýžovaru podle návodu nebo ji nechte čtyři hodiny namočenou a poté sceďte a uvařte v páře, nejlépe v sítku nad vroucí vodou. Vařte třicet minut pod pokličkou.
  2. Mezitím do hrnce vlijte kokosové mléko a přidejte cukr a sůl. Jakmile bude směs homogenní, třetinu odlijte stranou.
  3. Smíchejte kukuřičný škrob s hrnkem vody a vlijte ho do uvařeného kokosového mléka. Vzniklou omáčku přiveďte k varu a vařte pět minut.
  4. Mango si rozkrájejte na tenké plátky nebo na kostky.
  5. Nakonec do uvařené rýže přimíchejte zahuštěnou kokosovou omáčku, vyčkejte pár minut, než se rýže nasákne, obložte ji mangem a ještě přelijte kokosovým mlékem, které jste si odlili stranou.
  6. Posypejte sezamovým semínkem a je hotovo.

Související recepty

Související články

Základ thajské kuchyně
  • Tipy a triky

Základ thajské kuchyně

Milujete thajskou kuchyni a chcete se do ní pustit i doma? Pak by vám některé suroviny neměly doma chybět. Mnohé z nich vydrží dlouho, nebo je můžete zamrazit.  ...
Vietnamská polévka pho
  • Novinky a zajímavosti

Vietnamská polévka pho

Stejně jako si lidé radí, kam jít na poctivý guláš či skvělé suši, kolují gastroscénou i tipy na dobré pho – misku vietnamské polévky, která zahřeje, nasytí a svou chutí a vůní vás navíc příjemně naladí. Narazit na bistro, kde ji vaří...
Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit