V sobotu 16. srpna startuje druhý ročník Food Festivalu Luhačovice. Ani letos nebudou chybět kuchařské show, komentovaná vaření či program pro děti, a hlavně degustační menu pěti hotelových restaurací, se kterými se vydáte na gurmánskou cestu ze středověku do současnosti. Těšit se můžete na mladého býčka na rožni nebo závitky z duhového pstruha.
Jídlo z minulosti
Zajímavostí druhého ročníku bude historická kuchyně Luhačovic, lázeňská i středověká panská. Této otázce se bude na festivalu věnovat specialistka Blanka Petráková, která prozrazuje: ,,Asi nejméně toho víme o kuchyni zámecké, ale i zde se naskýtá řada pozoruhodných indicií, díky kterým se dozvídáme například o tom, co ukrývala spižírna na panské tvrzi. V roce 1630 se do ní totiž vloupali dva pacholci a odnesli si nejrůznější pochoutky, včetně ‚bělek‘ – housek z bílé mouky –, koláčů, chleba, brynzy a slaniny. V úředních spisech luhačovického panství nás z hlediska stravování mohou zaujmout některé zdánlivě bizarní povinnosti poddaných, mezi něž patřil i sběr šneků pro vrchnost.“
Že byste si raději dali něco novodobého? Ani milovníci moderní kuchyně nepřijdou zkrátka. Ochutnat mohou molekulární kuchyni, mořské ryby a plody, novodobé české recepty a netradiční dezerty.
Základní informace
Festival bude probíhat od 10 do 16 hodin v areálu Luhaparku. Platit se bude tzv. resortíky (1 kus za 15 Kč), přičemž 16 z nich je součástí vaší vstupenky, za kterou zaplatíte 300 Kč. Více info zde