Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy, jak si dopřát avokádo v jeho plné kvalitě

Tipy, jak si dopřát avokádo v jeho plné kvalitě
sdílet:

Obliba avokáda v Česku rok od roku stoupá. Není divu, ze zeleného plodu s peckou se dají vykouzlit úžasné recepty, a ještě k tomu velice zdravé. Víte ale, jak v obchodě vybrat správné avokádo, jak ho oloupat, jak předejít jeho zhnědnutí a co dělat, když si koupíte nezralý plod? Nevíte? Poradíme vám, jak se s těmito zdánlivými překážkami hravě vypořádat.

Druhy avokáda

Avokádo je ovoce ve tvaru hrušky, které roste na takzvaném hruškovci přelahodném, což je stálezelený strom o výšce asi 15 až 20 m. Druhů avokáda existuje několik, ale do České republiky se dováží nejčastěji dvě odrůdy: Hass a Fuerte. Avokádo Hass má tmavě zelenou až fialovočervenou hrubou bradavičnatou slupku. Barva je závislá na stupni zralosti. Čím je avokádo tmavší, tím je zralejší. Odrůda Fuerte se vyznačuje zelenou, hladší slupkou. Problém u této odrůdy je, že podle barvy slupky nepoznáte stupeň zralosti, avokádo Fuerte je totiž stálezelené.

Náš tip: Připravte si také avokádové chlebíčky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Jak si v obchodě vybrat to správné avokádo?

Když si v obchodě vybíráte avokádo, měli byste se zaměřit především na to, aby bylo tak akorát zralé. U odrůdy Hass vám sice napoví už slupka, ale vždy vezměte avokádo také do ruky a na pohmat vyzkoušejte měkkost plodu. Avokádo by mělo být jemně měkké po celé své ploše, a to v případě obou odrůd. Pokud by bylo příliš měkké, znamenalo by to, že je ovoce ve stádiu plesnivění. Jestliže je avokádo na pohmat tvrdé, je ještě nedozrálé. Víte-li, že budete avokádo konzumovat až za pár dní, vezměte si klidně tvrdší kousek, doma vám dozraje. V případě avokáda Fuerte ale tak nečiňte, tato odrůda má totiž tendenci doma spíše zplesnivět než dozrát.

Co dělat, když koupíte nezralé avokádo?

Koupili jste si omylem příliš tvrdé avokádo? Nezoufejte, máme pro vás několik tipů, jak jeho dozrání urychlit.

  1. Dejte avokádo do trouby – s tímto trikem vaše avokádo dozraje už za pouhých deset minut. A jak na to? Avokádo zabalte do alobalu, dejte ho na plech do trouby a pečte při 100 °C asi 10 minut. Avokádo raději průběžně kontrolujte, ale po této době by mělo být krásně měkké a připravené k servírování.
  2. Vložte avokádo do papírového sáčku s banánem – druhou možností je vložit avokádo do sáčku společně s banánem, a sáček umístit na teplé místo. Banán totiž vylučuje látky napomáhající rychlejšímu dozrání avokáda. Tento způsob ale není tak rychlý, avokádo musíte v sáčku nechat alespoň 2-5 dní.  
  3. Zabalte avokádo do novin – asi nejjednodušší způsob, jak urychlit dozrávání avokáda, je zabalit plod do novin a umístit balíček na teplé místo. Proces trvá asi 1-2 dny.

Jak avokádo loupat?

Možná si říkáte, proč se chystáme vysvětlovat loupání avokáda, vždyť to musí každý vědět. Určitě se ale najdou tací, pro které je avokádo dosud neznámým exotickým ovocem, a jelikož vypadá avokádo jako hruška, mohlo by někoho napadnout začít ho loupat škrabkou. Pojďme si tedy správný postup loupání avokáda připomenout.

  1. Avokádo si vezměte do ruky a ostrým nožem ho rozřízněte podél celého obvodu. Nožem zajeďte až k místu, kde narazíte na tvrdou pecku.
  2. Oříznuté avokádo uchopte do obou rukou a každou dlaní otočte na jinou stranu, čímž od sebe půlky avokáda oddělíte a jednoduše ho otevřete.
  3. V jedné půlce avokáda zůstala pecka. Tu vyjměte opět pomocí nože. Ten ostrou hranou zarazte do pecky, zatáhněte směrem k sobě a pecka se tak od dužiny oddělí.
  4. Avokádo se konzumuje bez slupky, takže zbývá oddělení dužiny, kterou jednoduše vydlabete polévkovou lžící. Pokud je avokádo dobře zralé, mělo by se vám podařit oddělit dužinu vcelku. Pokud chcete servírovat pravidelné plátky, stačí avokádo ještě ve slupce nakrájet na proužky, a ty pak pomocí lžíce dostat na talíř.

Co dělat, aby avokádo nezhnědlo po naservírování?

Také už se vám stalo, že jste si připravili guacamole, nechali jste ho pár hodin v ledničce, a večer jste zjistili, že je celé zhnědlé? Může za to enzym polyfenol obsažený v avokádu, který při styku s kyslíkem působí rychlé zhnědnutí. Pokud tedy pokrm z avokáda nebudete konzumovat okamžitě po jeho přípravě, raději se do ní nepouštějte a počkejte. Jestli jste avokádo už otevřeli a nechystáte se ho hned zpracovat, vyzkoušejte jeden z těchto čtyř tipů, které pomohou zhnědnutí zabránit:

  1. pokapejte avokádo citronem
  2. zakryjte ho potravinářskou fólií
  3. dejte jej do ledové vody
  4. nechte uvnitř avokáda pecku

Co s avokádem v kuchyni?

Na závěr pro vás máme pár tipů, jak si můžete avokádo vychutnat, možností je opravdu nespočet. S pomocí nakrájeného avokáda a dalších přísad můžete vykouzlit krásný a ještě k tomu výborný obložený chléb na mnoho různých způsobů – s rajčaty, lososem, vajíčkem, granátovým jablkem.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín