0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend 13.–14. 10.: Swiss food festival a jiné akce pro gurmány

Tipy na víkend 13.–14. 10.: Swiss food festival a jiné akce pro gurmány
sdílet:
Víkend – alespoň ve věci kulinárních zážitků – tentokrát začal už ve čtvrtek, a to v Praze hned dvěma událostmi, které pokračují až do soboty, potažmo do neděle. Vypravte se na švýcarské dobroty na Swiss food festival nebo na svítící lahůdky do Neon Lounge v restauraci Žofín Garden. V sobotu pak můžete zaskočit v hlavním městě ještě na Festival delikátních chutí. Na hradě Šternberk se těšte na dobové dobroty, na Cibulovém jarmarku v Hořovicích pořiďte – co jiného než – cibuli, ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm zaskočte na zahájení výstavy Valašský hortikomplex. A v neděli v Brně si v Otevřené zahradě vydlabte strašidelnou dýňovou hlavu.

Swiss food festival

Praha, Náplavka - 11.–13. 10.,

Už od pondělí běží festival švýcarské kuchyně: ochutnat švýcarské speciality, jako jsou raclette a fondue, můžete v Deserterii na náměstí Míru, sladké pochoutky jsou k mání v Designum Café v hotelu Golden Key v Nerudově ulici a v Kavárně kočičí v Karlíně. V pátek 12. 10. se koná moderovaná ochutnávka švýcarských vín v restauraci Platina v hotelu Leonardo v ulici Karoliny Světlé. Vyvrcholením bude trh se švýcarskými dobrotami na Náplavce, kde si budete moci nejen dopřát proslulou čokoládu nebo sýry, jako je například gruyère, ale také si poslechnout trio alpských hornistů nebo si pohladit bernardýna.

Vstup: trh na Náplavce – zdarma, rezervace ochutnávky vín a info o vstupu na info@hst.cz

Signal Žofín Garden

Praha, Žofínský ostrov - 11.–14. 10., 17.00–23.00,

Ve čtvrtek začíná festival světla a nových technologií Signal. V jeho rámci můžete letos vyzkoušet, jak chutná například svítící zmrzlina, cukrová vata nebo koktejl z prosecca s mučenkovým UV kaviárem. To vše a mnohé další vás čeká v Neon Food Lounge v restauraci Žofín Garden. Uvidíte také ukázku table-mappingu – vizuální projekce na jídelní stoly a orientovat v setmělém prostoru se budete díky svítícímu nábytku. Světelná show plná chutí poběží v Žofín Garden po všechny čtyři dny festivalu, tedy od 11. do 14. října.

Vstup: žetony na konzumaci lze zakoupit u hostesek před vstupem do restaurace, pokrmy a nápoje – od 50 Kč

Podzimní mlsání na hradě Šternberk

hrad Šternberk - 13. 10., 10.00–16.00,

Dobové dobroty ze zrekonsztruované Liechtensteinské zámecké kuchyně ochutnáte během speciální prohlídky hradu Šternberk. Průvodci v historických kostýmech vás seznámí s historií stolování a zasvětí vás do přípravy pokrmů na hradech a zámcích. Kromě tradičních lahůdek, jako jsou pochoutky z grilu nebo koláče, vás čekají jídla inspirovaná knihou Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko.

Vstup: 200 Kč, snížené 140 Kč, rodinné 540 Kč

Festival delikátních chutí

Praha, Novoměstská radnice - 13. 10., 10.00–18.00,

Pokrmy ze všech koutů světa budete moci vyzkoušet, aniž byste vytáhli paty z Prahy. V historických prostorách Novoměstské radnice se koná Festival delikátních chutí, jehož spojujícím tématem vzhledem k podzimnímu času bude pod sloganem „jídla, pro která zahoříte“ hřejivost pokrmů. Těšte se na pikantní asijská kari, horké polévky, chilli pochoutky či kořeněný svařák.

Vstup: zdarma

Cibulový jarmark

Hořovice - 13. 10., 8.00–16.00,

Nakoupit zásobu cibule na celou zimu a k tomu navrch krásný cibulový cop na ozdobu kuchyně můžete v Hořovicích na Cibulovém jarmarku. Jen výstavní cop, který tradičně visí na barokním štítu Domu zahrádkářů ve Valdecké ulici, není na prodej. Ostatně asi byste ho ani neunesli – měří více než 4 metry a každý rok ho šikovné hořovické ženy spletou z 500 kg cibule. Kromě cibule budou na jarmarku k dostání sezonní ovoce a zelenina, zahrádkářské potřeby, med a samozřejmě spousta tradičního občerstvení, od perníku po pivo.

Vstup: zdarma

Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex

Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě - 13.–21. 10.,

Porovnat staré a nové odrůdy ovoce a prohlédnout si zemědělské plodiny, které pěstovali naši předci v drsných podhorských podmínkách, můžete od 13. do 21. října v Janíkově stodole v Dřevěném městečku ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Vstup: do Dřevěného městečka – plné vstupné 80 Kč, snížené 60 Kč, dětské 40 Kč, rodinné 160 Kč, zvíře 20 Kč

Dýňová slavnost v Otevřené zahradě

Brno–střed, Otevřená zahrada - 14. 10., 10.00–17.00,

Za dýněmi se vypravte v Brně do Otevřené zahrady. Zelená oáza uprostřed města v sobě kombinuje park, bylinnou a zeleninovou zahradu, sad a ekologické centrum s mini farmou, kde najdete ovce, slepice a včely. Čeká vás soutěž o nejlepší dýňový koláč s ochutnávkou – do soutěže můžete buď přinést mezi 13.00–13.30 vlastní výtvor, nebo se naopak od 14.00 můžete pustit do hodnocení. Děti, které si z dýní vydlabou strašidla, si mohou zasoutěžit o nejhezčího dýňového bubáka. Pokud vás dýně omrzí, můžete si s dětmi zahrát hry na interaktivních stanovištích, která vysvětlují přírodní zákony.

Vstup: 80 Kč

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit